sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Turkin kartta ja muutakin

Laitan tähän linkkejä joiden kautta pääset katsomaan erilaisia ja eri tavoin toimivia karttoja Turkista.

Tässä on ensin tarpeittesi mukaan muokattava yleiskartta, jonne voit tehdä myös reittihakuja, näet etäisyydet ja ajoajat, saat tulostettua ajo-ohjeet jne. Kartan kielenä on minulla automaattisesti englanti, mutta voit muokata sitä omalle kielellesi ellei selaimesi käännä sitä automaattisesti. Googlen kartta

Ja nyt on vuorossa Google Earth, kolmiulotteinen maapallomuodosta lähtevä kartta, jota voit zoomailla ja kohdentaa minne haluat. Tässä on omat viehättävät puolensa ja sen kanssa  vierähtää aikaa :D  Linkki, jonka tähän laitan, vie sinut kyseiselle sivulle mutta en ole ihan varma mihin pisteeseen ja mihin zoomaustasoon. Yritin asettaa sen tuohon kohtaan josta kuvakin on, eli Alanyan ylle. Karttaan pääset tästä klikkaamalla

Tässä on edellisiin oleellisesti liittyvä Panoramio, joka esittelee Googlen kartalle sijoitettuna suosituimpia valokuvia siitä ympäristöstä jota olet kartalle hakenut. Ja aivan upeita kuvia sieltä löytyikin :)) Panoramio Kuvat ovat yksityisten ihmisten, sekä valokuvausta harrastavien että ammattilaisten ottamia. Tämä oli minulle uusi ja varsin kiehtova tapa tutustua ympäristöön. Varo vaan, saattaa lisätä matkustushaluja C:

Miksi päädyin tähän kartta-aiheeseen vaikka olinkin suunnitellut ihan muuta? Meillä kävi eilen turkkilainen vieras, jonka kanssa tuli puheeksi Suomen jatkuvat sateet ja alkava kaamos. Kun hän ihmetteli miksi kaamos on juuri täällä, yritin selittää auringon liikkeisiin pohjautuen, mutta huomasin että käsityksemme maailmankartasta oli varsin erilainen. Siksi istutin hänet tietokoneelle ja hain hänelle auki Googlen kartat. Hänen ihmetyksensä oli suuri kun hän huomasi kartalta mitkä ovat Turkin mittasuhteet erityisesti Venäjään ja Yhdysvaltoihin verrattuna. Esim Australian hän sijoitti pohjoiseen, ajatellen että siellä on kaamos samalla tavalla kuin meillä, mutta sai kartalta ahaa-elämyksen ja Australiakin löytyi paikalleen. En muista kuka tai ketkä, mutta muutamat tuttavani ovat aiemminkin kommentoineet sitä että heidän mielestään turkkilaisten yli 30v kansalaisten maantiedon tuntemus on heikohko. He tuntevat kohtalaisen hyvin oman maansa mutta ympäristö on sitä heikommassa tiedossa mitä kauemmas oamsta maasta mennään.

WorldMapFinderin kautta pääset moniin erilaisista lähteistä avautuviin karttoihin. Tässä linkki sinne www.worldmapfinder.com 
Alanyan kadunnimikartta löytyy täältä. Siellä on ajantasaiset kadunnimet, siis nykyiset, kun osassa matkatoimistojen karttoja on vielä vanhojakin kadunnimiä. Kansa kyllä muistaa niitä mutta niitä ei löydy enää kadunnimikylteistä eikä uudesta kartasta.

Tässä vielä Alanyan ilmastosta pieni graafinen keskiarvotaulukko.

Ihmissuhderintamalla on meneillään toipuminen siitä pettymyksestä jota edellinen tapailemani herra toiminnallaan jätti jälkeensä. Välillä tulee väkisinkin mieleen että turkkilaisissakin on paljon huijareita joille millään ei ole mitään väliä. Onneksi poikkeuksiakin on. Ihan sama välinpitämättömyys-ilmiö näkyy suomalaisissakin miehissä, naisissa ja heidän ihmissuhteissaan, ja se on sellaista mitä en arvosta lainkaan. Ehkä omakin toiminta liikkuu joskus siellä rajapinnalla, mutta toivottavasti ei kovinkaan usein.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.