lauantai 1. joulukuuta 2012

Turkish Delight, Türk Lokumu

Näin joulun alla tekee mieli karkkia, jotakin hyvää, makeaa, herkullista... Eri kansoilla on omia perinteitään ja herkkujaan. Turkin kielellä Wikipediakin kertoo aiheesta vaikka kuinka paljon, mutta suomeksi sieltä löytyy maininta "Lokum tai loukoum on turkkilainen makeinen. Se valmistetaan sokerista, vedestä ja tärkkelyksestä. Lokum on pehmeä, hillomainen ja joskus tahmeahko makeinen. Se on usein muodoltaan pieni kuutio, joka on kauttaaltaan tomusokerin peitossa. Joskus lokum on myös maustettu pistaasilla tai pähkinöillä. Lokum tunnetaan yleisesti myös englanninkielisellä nimellä Turkish Delight.

lokumistanbul.com
Tästä 240v sitten "keksitystä" makeasta herkusta tuli pian Istanbulin symboli. Tässä linkki Lokum Istanbulin eli kyseistä herkkua valmistavan yrityksen sivuille :) lokumistanbul.com josta herkkuja ym voi ostaa. Heidän sivuiltaan löytyy myös englanninkielinen video jossa kerrotaan lisää näistä namipaloista   videolinkki 1  Videolla näkyy hyvin Turkkilaiselle teekulttuurille ominaiset koristeelliset metalliastiat joista tarjoiltiin tee, makeiset ja muut tarjottavat vieraille joita haluttiin arvostaa ja hemmotella. Ja upeat pakkaukset! Tähän kulttuuriin kuuluvat oleellisesti myös hyvän tuoksuiset vedet joilla haluttiin virkistää ja raikastaa itseä ja tilannetta. Vesiä pirskoteltiin iholle, vaatteisiin, hiuksiin tai niihin kostutetuilla papereilla pyyhittiin käsiä, kasvoja tai kaulaa. Osa Turkkilaisista käyttää niitä edelleen ja voit nähdä tätä käytäntöä edelleen niin kodeissa kuin työpaikoillakin. Ja esim monessa lentoyhtiössä jaetaan tuoksuvat kosteuspyyhkeet kun matkustat Turkissa. Samoin moni ruokapalveluyrittäjä jakaa niitä asiakkailleen.

Tässä on nopeasti valmistuva mikroaaltouunia hyödyntävä ohje tehdä turkish Delightin kaltaisia karkkeja mikro-ohje. miksi sanon "kaltaisia"... koska aitojen Turkish delightien tekemiseen menee käsittääkseni tunteja, joka tapauksessa paljon pidempi aika. Tällä voit silti kokeilla ja mikä inspiraatio iskee niin sitten aiheesta löytyy paljon kirjallisuutta ja monia erilaisia ohjeita.

Tässä perinteisempi kotiohje delightien tekoon, ihan kuvien kera lezzet.com.tr tosin teksti on turkiksi. Aina on olemassa kääntäjiä, mm translator.google.com ja sitä kautta voit muutama sana / lause kerrallaan kääntää ohjeen omalle kielellesi.

gidacilar.net
ja tässä toinen ihana ohje yogurtkitabi.com  hienojen kuvien kera. Itse kokeilin kerran aikaisemmin tehdä Delighteja ilman pektiiniiä, käyttämällä maissitärkkelystä, ja siitä tuli tavallaan saman rakenteista ja näköistä mutta eri makuista. Se ikään kuin kaipasi jotain oleellista, ehkä pektiiniä, ruusuvettä ja oikeita makuaineita C:

Ehkäpä kokeilen taas keittää delighteja joulukarkeiksi, nam

webhatti.com
Blogilistaltakin löytyy useita Turkkilaiseen ruokaan ja makeisiin herkkuihin liittyviä blogeja. Tässä turklokumu.blogspot.fi ja kuten huomasit niin tässä blogissa on yllättäen suomalainen tunnus .fi Mielenkiintoista. Ja blogin tekstit saa oikeassa reunassa olevan linkin avulla käännettyä useille eri kielille. Tästä blogista löytyi paljon muutakin hyvää, makeita ja suolaisia leivonnaisia, hillo-ohjeita ja paljon, paljon muuta. Aivan vesi herahtaa kielelle pelkistä kuvista ;) Ihania kuvia ja kaikkiin niihin herkkuihin teko-ohjeet.

Lisäksi tuosta blogista löytyy paljon upeita kuvia Turkin eri paikoista. Suosittelen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.