keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Oleskelulupa Turkkiin muuttuu oleellisesti

Olen unohtanut kokonaan kertoa siitä että oleskelulupa-asiat Turkissa yli 3kk oleskelevien osalta muuttuvat oleellisesti. en nyt jaksa enää suomentaa tätä ajatuksen kanssa, mutta tässä ensin linkki tiedon alkulähteille eli Turkin ulkomaalaisviraston sivuille, tai mikä sen viraston nimi nyt virallisesti onkaan... joka tapauksessa valtion omaa tekstiä jossa kerrotaan valtion asettamat uudet ohjeet ja rajoitukset. Ne poikkeavat Paljon aiemmasta, tai  tavallaan onhan tuo ollut käytössä jo aiemminkin mutta siitä on lipsuttu ja on tehty vanhalla tavalla. Nyt ei ole enää mahdollista mennä vanhalla tavalla. Ja monelle tulee varmaan yllätyksenä se että oleskeluluvan saamista varten pitää tulla ensin kotimaahan ja hakea sitä lupaa täältä käsin. Ja käsittelyaikakin on pitkä, nimittäin 3 kuukautta mikäli oikein ymmärsin pikalukemisella.

tästä pääset sivuille yabancilar.iem.gov.tr/ikamet.html

Tästä blogista hakusanalla työlupa  löytyy lisää tietoa Turkissa oleskeluun ja työskentelyyn sekä niiden linkittymisestä toisiinsa

Lisätty 13.11.2014 Alanyassa:
Eilen näin täällä poliisin julkaiseman virallisen opasvihkosen oleskelulupa-asiaan liittyen. 1.1.2015 kaikki ensi kertaa haettavat oleskeluluvat pitää  nyt sitten hakea omasta kotimaasta ja sen Turkin suurlähetystöstä käsin. Ja pitää varautua pitkään odotusaikaan. Lisäksi turistiviisumin tai muun oleskeluluvan päivien ylityksestä seuraa entistä kovemmat ja ehdottomammat rangaistukset, ainakin sen vihkosen mukaan. kun aiemmin max 10 pv ylityksestä selvisi vielä rahalla ja hyvillä selityksillä, niin nyt nekään eivät enää riitä.

8 kommenttia:

 1. Tarkennuksena sen verran, että kun ensimmäistä kertaa hakee oleskelulupaa Turkkiin niin täytyy hakea oleskelulupa kotimaansa Turkin konsulaatista.. :) Sitten kun uusii oleskelulupansa niin oleskeluluvan saa kyllä ihan paikan päältä Turkista :)

  T. Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä täsmennys. siis ainaostaan lomaromanssin, asunnon oston tms syyn vuoksi ekaa kertaa pidemmästä jäämisestä haaveilevat tarvitsevat sille ekalle kerralle haun Helsingissä olevan Turkin suurlähetystön kautta :))

   Poista
 2. Minäpäs kävin Turkin suurlähetystössä kysymässä ja he sanoivat ettei minun tarvitse hakea mitään Suomen päässä vaan riittää kun Turkkiin saavuttuani käyn poliisiasemalla hakemassa oleskelulupaa. Jossain luki että uusi laki tulisi voimaan vasta huhtikuussa, mutta lähetystön nainen sanoi että tuskinpa ja että heillä ei ole mitään uusia ohjeita! Mieheni kävi vielä poliisilla kotikaupungissamme ja hekin sanoivat että riittää kun haen oleskelulupaa maahan saavuttuani. Soitin myös johonkin konsulaattiin muualla (puheluni ohjattiin lähetystöstä eteenpäin) ja sama tarina. Hieman kuitenkin hirvittää että seinä tulee sitten kuitenkin vastaan Turkkiin saavuttuani! Mitä tehdä, mihin luottaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa mihin voit luottaa on oma harkintasi. Toisen on paha sanoa sivusta mitään. Käytännöt on taatusti kirjavia, niin Suomessa kuin Turkissakin, ja riippuvat paljolti siitä kuka sitä lakia tulkitsee. Ja kun se ei ole edes uusi vaan 2012 säädetty laki jolla on ollut kahden vuoden siirtymäaika. Toki turkkilaisella asennoitumisella voi olla mahdotonta ajatella noin pitkälle eteen- tai taaksepäin, ja tuleeko ohjeistuksia virkailijoille vai ei ja minä vuonna ja kuka ne noteeraa ja viitsii lukea loppuun asti... olen hieman enemmän kuin vähän asenteellinen silloin kun ajatellaan että Turkki todella toimisi säätämiensä lakien mukaisesti. Toivotaan että näin tulee käymään mutta siihen lienee vielä pitkä matka. Itse hakisin ensimmäistä oleskelulupaa nyt Suomesta käsin kun näin kerran valtion omat sivut sanoo, mutta se prosessi tietää tuota pitkää odottamista. Jos olet jo aiemmin hakenut oleskelulupaa, ja saanut sen, niin silloin sen voi hakea suoraan Turkista käsin. Ja käsittääkseni tuo siirtymäaika on voimassa maaliskuun loppuun saakka eli jos menet sitä ennen ja haet sitä ennen niin eihän siinä silloin pitäisi olla tulkinnan varaa, mutta vaikea sanoa näin systeemin ulkopuolelta. sen saamisessa ei pitäisi olla ongelmia suomalaisilla, tosin käsittelyaika on se mikä pitää odottaa Turkin ulkopuolella sitten huhtikuun alun jälkeen, ellei oleellisia muutoksia myöhemmin ilmoiteta...

   Poista
 3. Moikka! Saisinkohan täältä viisaammilta apua! Mä oon nyt ihan pyörällä päästäni, kun joka paikasta oon lueskellut oleskeluluvasta ja kaikesta erilaista tietoa. Olen naimisissa turkkilaisen miehen kanssa ja meillä on 2 kuukautta vanha poika. Turkin päässä virastoilla ei ole pojasta mitään tietoa, sillä mieheni lähti armeijaan 2 kuukautta ennen pojan syntymää, tulin siis suomeen synnyttämään. Eli pitääkö mun pojasts ilmoittaa johonkin? Vai tekeekö mieheni sen armeijasta päästyään?
  Ollaan lähdössä ensi vuoden huhtikuussa turkkiin Gaziantepiin, tarkoitus olisi olla yli 3 kuukautta siellä mieheni luona. Pitääkö mun hakea oleskelulupaa minulle ja pojalleni? Ja ilmeisesti täältä suomesta sitä pitää anoa.

  VastaaPoista
 4. Hei, käsittääkseni Turkin Suomen suurlähetystö Helsingissä pystyy hoitamaan pojan näitä kaikkia asioita eteenpäin. Tässä linkki Turkin valtion virallisille sivuille. siellä on erikseen alareunassa vauvakäärön kuva ja sitä kautta voit ilmoittaa lapsen syntymästä. Siellä on myös e-viza ja muita joita voit suoraan hyödyntää. Asiointikielenä netissä on myös englanti. Ja Turkin Suomen Suurlähetystössä arvelen puhuttavan myös suomea. Silloin kun itse asioin siellä niin asiointikielenä oli turkki koskapa Serdal oli mukana ja hoiti asiat turkiksi. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että sinun kannattaa hoitaa nuo kaikki alulle ja niin pitkälle kuin voit jo sieltä Suomesta käsin ja nyt mahdollisimman pian. Jos joku asia pysähtyy siihen että tarvitaan miehesi läsnäolo tms niin jatkatte sitä sitten kun hän pääsee armeijasta. Virallisesti oleskeluluvan ensimmäinen osio pitää hakea ennen Turkkiin saapumista omasta kotimaasta käsin. käytännössä ainakin nyt se toimi vielä myös täältä käsin hakien. Mutta koskaanhan ei tiedä missä vaiheessa se täältä Turkista hakeminen loppuu, vai loppuuko koskaan. Varmempi on hakea Suomesta käsin. Ja teillehän on ihan erityinen kohta siellä hakemisessa eli perhesyiden perusteella perheviisumi. Ja sulle sen pitäisi olla tosi helppo, sillä turkkilaisen kanssa naimisissa oleva saa tänne automaattisesti oleskeluluvan. Varustaudut vaan antamaan kaikki faktapaperit siitä että olette naimisissa ja siitä että mies on nyt armeijassa eikä itse pääse paikalle allekirjoittamaan ja hoitamaan asioita. Onnea matkaan :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. linkit eivät tulleet, kokeillaanpa uudestaan:
   http://helsinki.emb.mfa.gov.tr/
   http://konsolosluk.gov.tr/fi/en/AnaSayfa.aspx

   Poista
 5. Kiitos paljon avusta! Eiköhän homma ala kohta etenemään :)

  VastaaPoista

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.