lauantai 24. tammikuuta 2015

Lumilinnoja ja jääpalatseja

Jos saisin valita vapaasti mihin turkkilaiset vieraani veisin, niin yksi kohde olisi ehdottomasti
kuva: www.juuka.fi
jokin Suomen upeista lumilinnoista tai jääkohteista. Siksi esittelen tässä ne joita tiedän tänä vuonna olevan.


Uusin ja yllättävin oli Pohjois-Karjalan Juuassa oleva Sagrada Familia in Ice eli Barcelonassa olevaa kuuluisaa katedraalia mukaileva teos. Teos on julkaistu tänään, ja se on tehty sahanpurun ja veden seoksesta. Kuva on tässäö vieressä ja kuvan alla on linkki tuosta projektista kertovaan sivustoon, siis heidän omaan sivustoonsa.

kuva: www.visitkemi.fi/fi/lumilinna
Kemin Lumilinna on jo käsite, sillä se avasi ovensa nyt 20. kerran... silti en ole vielä päässyt käymään siellä asti. Aina tulee mentyä ensisijaisesti etelään, mutta kohteena tuo olisi erittäin mielenkiintoinen. Ja taatusti se olisi turkkilaisellekin turistille elämys. 

kuva: www.arcticsnowhotel.fi/fi/
Noiden lisäksi Lumihotelli Lehtojärvi Rovaniemellä palvelee elämyskohteena niitä jotka etsivät pohjoista eksotiikkaa. Jos suomalaisestakin tuntuu jännittävältä yöpyä lumisessa lumilinnan huoneessa porontaljojen päällä (ehkäpä ekstrahyvässä makuupussissa), niin turkkilaisesta se voi tuntua jopa mahdottomalta extremeltä. Olisi kiva testata tuota jonkun tuttavan tai tuttavaperheen kanssa, jonakin kauniina ja aurinkoisena kevättalvisena päivänä. Siinä se on rajamailla, että uskaltaisinko tai pystyisinkö itsekään yöpymään siellä jääpalan päällä. Oikeasti siellä on todennäköisesti riittävä varustelu tällaisia kokemattomiakin varten, eli kun ei yhtään tiedä miten siihen pitäisi ennakolta varustautua. Ainoa ennakkovalmistelu mikä tuli mieleen ennen (ja jälkeen) tuota kokemusta on kahden viikon lämpöloma trooppisissa oloissa ;). Kylmässä yöpymisen ammattilaiset ovat ehkä eri mieltä *virn*.

kuva: www.snowvillage.fi/
Ylläs Snow Village yllättää myös huikeilla kuvillaan. Lumilinnat ja jäähotellit ovat suosittu naimisiinmenopaikka. Milloinkahan ne ohittavt juhannushääperinteen ;). Molemmissa on kyllä ihan oman erilainen fiiliksensä, siis juhannushäissä ja lumilinnahäissä. Jos saisin valita vielä elämässäni noista vaihtoehdoista, niin valitsisin häät auringon ja palmujen alle ja meren rannalle :D . Lumikuningatar-häät ovat jonkun toisen juttu, ei minun.

kuva: www.luvattumaa.fi
Leviltäkin löytyy lumihotelli, -ravintola ja jääsauna. Suomalaiset kun ovat saunahullkua kansaa, niin hyvällä syyllä voin kysyä että  Oletko ollut jääsaunassa? Jääsauna on suosittu täällä Keski-Suomessakin, joskin täällä sen ylläpito on hieman haasteellisempaa kun ei ole ihan niin pitkä talvi kuin mitä Lapissa on. Olen itsekin päässyt joitakin vuosia sitten jääsaunaan, ja se oli upea kokemus. Kun muut menivät joko avantoon tai lumihankeen kesken saunomisen, niin minä tyydyin katselemaan maisemia saunan ovelta. Avantouimaria tai ilman vaatteita lumihankeen menijää minusta ei saa. merivesikin on Alanyassa sopivan lämmintä vasta kesäkuusta eteenpäin ;) . Ja tuo jääsauna ei ollut  astmaatikolle ollenkaan hankala, vaan yhtä miellyttävä kuin hyvä höyrysauna. On hiukeaa kun omat ennakkoasenteet sulavat niin kuin jää saunan seinissä. Ja niitä tiukkoja ennakkoasenteita minulla on ollut, ja varmaan on koko elämäni ajan. Kun vanhoja saa purettua niin uusia tulee tilalle.

Lisäksi on kuulemma Muoniossa ja Saariselällä lumi- ja jäähotelleja ja -kappaleita yms mutta niistä en löytänyt netistä tietoa vaikka aktiivisesti etsin. Eivät ole ainakaan ylimainostettuja ;) . Nuo muut löytyivät helposti.


.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.