sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kurkistus moskeijaan sisälle

MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ
Esittelen TÄSSÄ PARI Alanyan moskeijaa. Ensimmäisenä naapurini, vanha ja perinteikäs

MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ

Tämä pieni, vanha moskeija on Kalen alarinteellä, sataman tuntumassa ja Punaisen Tornin tuntumassa. Ensimmäinen kuva ylärinteestä, puiston reunalta kuvattuna.  Toinen kuva moskeijan edessä kulkevalta tieltä kuvattuna, ja loput sisätiloista.

MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ
Moskeija on vuodelta 1231

MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ
 Tässä Alanyan teksti toisesta, vanhasta moskeijasta, joka on hieman korkeammalla Kalella. Andisli Camii: Tophane Mahallesi’ndedir. Adını hemen yanındaki andız ağacından alan cami 1277 yılında Emir Bedrüddin tarafından yaptırılmıştır. Emir Bedrüddin Camisi de denir. Selçuklu döneminin özgün mimari özelliklerini taşır. Kesme taştandır, yüksek olmayan bir minaresi vardır. Minberi, Selçuklu tahta oymacılık sanatının en güzel örneklerinden birini yansıtır. Camiye, Kızılkule’nin yanından aşağı kapı yoluyla gidilir.
MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ
MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ

Kuvia tuosta en tähän laita, mutta varsin monissa lähteissä näytti olevan ristiriitaa.  Andisli Camii, Süleymaniye Camii ja Sultan Alaaddinoglu Camii nimeä käytettiin samasta moskeijasta, vaikka kyseessä on kaksi eri moskeijaa, toisella vaan on pari nimeä.


YENI CAMİİ
 Yksi keskeisistä moskeijoista Alanyassa on YENI CAMİİ (v 1962). Tämä moskeija sijaitsee lähellä satamaa, lähelläpuistoa, lähellä basaarialuetta, lähellä Atatürk katua, siis kaiken keskellä. Tunnistatko paikanMoskeijan sijoittuu niin että sen valokuvaaminen on haastavaa. Hyvää kokonaiskuvaa on vaikea saada.YENI CAMİİYENI CAMİİ
YENI CAMİİ

Muslimi suorittaa rituaalipesut ennen kuin on rukouskelpoinen. Ennen rukousta pestään mm jalat, kädet, korvat, kasvot ja kuvaannollisesti myös pää. Moskeijoiden yhteydessä on aina pesupaikka, jossa voi pestä em asiat, mutta laajempaa puhdistautumista tarvitsevien on tehtävä muut pesut kotona tms soveltuvassa paikassa.
YENI CAMİİ

 YENI CAMİİ


Naisten parven nurkkaus.

YENI CAMİİ
Alanyassa uskonnollisten asioiden toimisto, virasto, tai niin kuin Suomessa tunnetaan käsitteenä paremmin kirkkoherranvirasto, löytyy osoitteesta Kızlarpınarı Mah. Özmüftüoğlu Sok. No: 20 07400 Alanya/Antalya TÜRKİYE. Puhelin 0 (242) 513 12 33 ja sähköposti  alanya@diyanet.gov.tr . 

Kazim Bulut Camii
Muslimit voivat hoitaa uskontoon liittyvät asiansa kyseisessä virastossa, mutta virasto palvelee myös niitä, jotka haluavat Koraanikursseille tai haluavat tutustua moskeijoihin tai esim Alanyan alueen islamiin. Moni turkkilaisen miehen kanssa perheellistynyt suomalainen nainen on kertonut saaneensa lahjaksi Koraanin ja lukeneensa sitä, mutta sitten on jäänyt paljon kysymyksiä joista haluaisi puhua. Suomalaisten ja eurooppalaisten Alanyassa asuvien tai sinne paljon matkustavien kesken olemme puhuneet vaikka mistä. Siis lähes kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä, ihan oikeasti sellaisista uskomattomista asioista, joista Suomessa ei tulisi puhuttua.

 Kazim Bulut Camii on liikuntarajoitteisia palveleva moskeija. Sinne pääsee myös pyörätuolilla. 
 


Viereisessä kuvassa kartta jonka perusteella voi alkaa etsiä tuota liikuntarajoitteisia palvelevaa moskeijaa, jos on tarvis.
Tämän viereisen moskeijan nimi jäi vielä selvittämättä. Se on Muzzi Baarin ja Anadolu Hastanesin välissä, isosta linja-autoasemasta itään päin. Tuo on todella iso moskeija, niin että ei siitä ohi pääse ihan huomaamatta. Ja siinä lähistöllä on myös yksi iso koulu. 2-bussit menee siitä läheltä. Mutta pitää käydä joskus ovenpielessä katsomassa mitä siinä lukee, sittenhän se selviää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.