keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Ruusujen kehto

Suomessa kello on nyt kaksi iltapäivällä, ja tätä kirjoittaessa on keskikesä, mutta pimeää kuin
syksyllä. Paksut pilvet riippuvat matalalla, juuri nyt ei sada mutta koko ajan pimenee ja tuuli yltyy siihen malliin, että on kai odotettavissa ukkosta.Vaikka tietokone on aivan ikkunan ääressä, niin sisälle oli laitettava valot päälle, että näen kirjoittaa, ja ettei ole olo kuin menninkäisellä luoliensa pimeydessä. Mutta mennään menninkäisten oloista kesäiseen auringonpaisteeseen ja niihin ruusujuttuihin, joita eilen lupasin. Jos ei muuten, niin ihan vaan valon ja ilon vuoksi tarvitaan välillä tämä. Ja monia näistä esittelemistäni tuotteista saa itäkeskuksen AlanyaMarketista.

 Anadolu’nun Gül Bahçesi: Isparta,
Isparta, Anatolian Ruusukartano
(omalla vapaalla suomennoksella). Tuo nimeen liitetty linkki vie Ispartan kaupungin nettisivuille.

Isparta on Turkin Anatolian ylängön järvialueella sijaitseva  pieni kaupunki, jonka yhtenä pääelinkeinona on ruusujen kasvatus ja jatkojalostaminen. Isparta on suoraan Antalyan pohjoispuolella, eli sijainnillisesti varsin houkuttelevassa paikassa, jos päätät matkustaa esimerkiksi Pamukkaleen tai liikuskella Antalyan ympäristössä vähän laajemminkin.

Erilaiset ruusutuotteet ovat Turkissa jokapäiväisessä käytössä, ja paljon yleisempiä kuin Suomesta katsoen voisi kuvitella. Esimerkiksi kuivattuja ruusujen terälehtiä käytetään jälkiruoissa, ruusuista uutettua ruusuvettä käytetään paljon
ruoanvalmistuksessa ja janojuomana. Ruusuvettä on myös turkkilaisten suosimassa käsienpuhdistusvedessä. Ruususta valmistetaan erilaisia hilloja, makeisia ja leivonnaisia. Ruusuista tislattua ruusuöljyä myydään eteenpäin sekä kosmetiikkateollisuudelle että elintarviketeollisuudelle. Eteerinen ruusuöljy on kallista, taivaallisen tuoksuista, ja yhden ruusuöljypisaran tuottamiseen tarvitaankin valtava määrä ruusujen kukintoja. 4000 kg:sta ruusuja saadaan 1 kg ruusuöljyä. Turkissa 100% eteerisen ruusuöljyn myynti hinta on noin 150 TL 3 ml. Eivätkä siihen eteerisen öljyn tuotantoon kelpaa mitkä tahansa ruusut, vaan ne, joiden tuoksu on aivan omaa luokkaansa. Yksi arvostetuista tuoksuvista ruusuista, joista tislataan eteeristä öljyä, on Ruusu Otto. paljon käytetty on myös Rosa Damascena eli suomennettuna Damaskuksen Ruusu. Tuon ruusuöljyn kerrotaan olevan miehille vastustamaton tuoksu silloin kun se on naisen iholla, ja se on yksi syy miksi moni nainen käyttää tuoksuja joissa Ruusu Otto on mukana. Jos et ole koskaan kokeillut, niin testaapa toimiiko tuoksu unelmiesi mieheen... ja varaudu seurauksiin :D .

sivustoja Ispartaan matkustamiseen liittyen
travelterminal.net/isparta-gezi-rehberi

Paljon kuvia Ispartasta
tripadvisor.fi/Tourism-g781297-Isparta_Isparta_Province-Vacations.html

Kartta ja perustietoa
en.wikipedia.org/wiki/Isparta

Turkeyforyou.com/travel_turkey_isparta

hurriyetdailynews.com/
35 kuvaa ruusujen kehdosta


Talvisin Davrazin hiihtokeskus Ispartan alueella palvelee laskettelijoita ja hiihtäjiä. ...olisipa mielenkiintoista käydä tuolla myös talviaikaan, ja hypätä lumilaudalle, tai suksille kun lautailusta on jo pidemmän aikaa ;) .

 Tuolla alimmassa kuvassa on linkki Ispartalaisen sanomalehden sivuille.

Teija, tuolla käydään samalla kun Pamukkalessa, eikös :))
www.ispartahabergazetesi.comEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.