maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kadir Gece Turkissa

Turkin juhlapäiviä seuratessa oppii aina itsekin jotain uutta. Ja tällaisia erikoissanastollisia  tekstejä kääntäessä koen edelleen olevani avuton ja kielitaidollisesti lähes lapsen asteella. Saatan olla kääntänyt jotain väärinkin, mutta toivon ettei tekstissä ole isompia virheitä. Ne, jotka tuntevat Koraania ja opetuksia tarkemmin, voisivat korjata virheellisyyksiä, jos siis asiavirheitä on.

Turkissa vietetään maanantain ja sunnuntain välisenä yönä Islamiin liittyvää Kadir Gece -juhlayötä, engl. The Night of Al-Qadr (arab. Lailat ul Qadr). Islamin uskossa Koraanin mukaan kyseisenä yönä arkkienkeli Gabriel ilmestyi prof. Muhammedille ja antoi ensimmäiset Koraanin tekstit. Loput tekstit annettiin osissa seuraavan 23 vuoden aikana. Tämän yön hengellisen autuuden teeman mukaisesti uskovat voivat päästä osalliseksi Jumalan armosta ja siunauksista. Tämä yö on parempi kuin tuhat kuukautta, ja juuri tänä yönä Jumalan tahdon mukaisesti enkelitkin laskeutuvat maanpäälle. Kuvaannollisesti sanoen "tänä yönä ihmiset punnitaan ja heidän tuleva vuotensa määrätään". Se joka uskossaan valvoo ja rukoilee tämän yön, saa syntinsä anteeksi ja on hyvin onnekas; ja se joka laiskottelee, sille ei tule hyvä vuosi.


MItä tuona yönä sitten pitäisi tehdä - rukoilla, lukea Koraania ja antaa almuja. Lisäksi paastota ja pidättäytyä synneistä sekä maallisista iloistakin.

Tässä on linkki aiheesta kertovaan turkinkieliseen, tiedottavaan ja opastavaan kirjoitukseen
 www.milliyet.com.tr/kadir-gecesi-ne-zaman-ve-nasil-gundem-2086483/
kuva: Alanya Belediyesi
Alanyan satamassa Ramazan Meydani
-alueella on tänään illalla limsaa ja lokumuja jaossa Kadir Gecesiä viettävielle muslimeille.

Lisätty 13.7. illalla, jälkeenpäin:
Nyt kun olen kirjoittanut parista turkkilaisessa kulttuurissa juhlittavasta uskonnollishenkisestä tapahtumasta, joita ei löydy esim. somalien ja saudien tiukemmista kalentereista, niin huomaan että tietynlaista palautetta tulee. Ainoa suomenkielinen lähde Islamopas.com on radikaalimpien ja tiukkalinjaisten henkilöiden kirjoittamaa, tuottamaa ja organisoimaa palvelua. Jos etsit sieltä Turkin islamilaisuuteen liittyen asioita, niin tosi paljon jää löytymättä. Liberaaliaa tai selkeästi keskitietä kulkevaa islamilaisuutta esittelevää materiaalia Suomesta en löydä. sen vuoksi käytän myös Turkkilaisia lähteitä, vaikka linkitänkin teille usein englanninkielisiä, koska useammat ymmärtävät sitä kieltä (ne usein ovat myös sitä tiukkaa linjaa). Ääritiukasti ajattelevat pitävät huolen siitä, että he jakavat materiaalejaan paljon ja joka paikassa, erityisesti viime aikoina. Tavalliset turkkilaiset eivät todellakaan edusta mitään äärilinjaa, vaan minun mielestäni ovat varsin liberaaleja.Tulkitse itse asioita miten haluat, kerron vain että omat huomioni ja omat ajatukseni, koska en halua tulla millään tavoin yhdistetyksi ääriajatuksiin tai äärijärjestöihin. Kohtuus kaikessa. Minä en sano kuka on oikeassa tai väärässä, sillä se ei tässä ole minun tehtäväni, eikä kenenkään ihmisen arvioitavissa muutenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.