lauantai 28. maaliskuuta 2015

Turkkilaisia miehiä

Turkkilainen Miesmalli, ei liity linkkeihin
Hiukan erilainen päivitys pitkästä aikaa. Muutamat  kyselivät nettisivustoja, joiden kautta voisi
tutustua turkkilaisiin miehiin. Paljon aiemmin kirjoittelin samasta aiheesta, mutta aikaa on oikeasti kulunut sen verran, että katsoin oliko tullut muutoksia. Uusia sivuja löytyi paljon, eli tässä uusi listaus niistä mitä nyt löytyi.

Sivut ovat siinä järjestyksessä kuin mitä hakukone ne löysi, eli eivät siis ole missään paremmuus- tai suosituimmuusjärjestyksessä.
Ole tietoinen riskeistä, kulttuurieroista ja vaikka sun mistä, eli harkitse mitä teet, mitä lupaat ja mihin ryhdyt.

Turkishdirect.com

Turkishpersonals.com

Singleturks.com

Fdating.com/dating-men-turkey.html

Rosebrides.com/turkish-men.html

Lovehabibi.com/men/turkish-men/

Mingle2.com/online-dating/istanbul/turkey/single-men

Loveawake.com/free-online-dating/Turkey-dating-service.html

 Asiandatenet.com/dating/men/turkey

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Elämyksellisiä kohteita Turkissa

Selimiye Camii ve Külliyesi
Tein itselleni uuden tutkimusmatkan, eli tutustuin listaukseen josta olen haaveillut jo jonkin aikaa. Unesco on valinnut Turkista 13 kohdetta Maailmanperintökohteet -listalle. Kaikki nämä kohteet, niiden lyhyet esittelyt sekä niihin liittyvät linkit laitoin Turkki ja Alanya -sivustolle. Moni muukin erittäin käyttökelpoinen ja hyödyllinen kulttuuri- ja historiamatkailuun liittyvä linkki löysi tiensä sinne samalle sivustolle Eli useat linkitetyt sivustot esittelivät noiden Maailmanperintökohteiden lisäksi paljon muitakin turkkilaisia näkemisen ja kokemisen arvoisia kohteita. Joten jos haluat vaihtelua, pelkkä rantaloma ei kiinnosta, niin paljon muutakin on tarjolla. Ja vaikka rantaloma olisikin ykköshaaveesi, niin siihen voi helposti yhdistää vierailuja noissa upeissa kohteissa, varsinkin kun niitä on ympäri maata. Kohteista moni on kuvien ja videoiden perusteella suorastaan henkeäsalpaavan kaunis ja elämyksellinen. Pääset tekstiin joko tuolla yläreunassa olevan Turkki ja Alanya -välilehden kautta tai sitten tästä linkistä opasturkkiinihastuneille.blogspot.fi/

Tämä päivä on taas mennyt koneella istuessa. Lenkkeily on jäänyt tuleville päiville ;) . Nyt on jo
Alanya, Kleopatraranta 03/2013
lähipäivinä sataneet lumet sulaneet sen verran että tiet ovat suhteellisen kuivat, eli huomenna voisi jo harkita ulosmenoa, jos pakkasmittari ei näytä niin paljoa kuin tänä aamuna. aamun -10 C sai aikaan jo ensisilmäyksellä hyvin vahvan "minulla onkin paljon tekemistä sisällä" fiiliksen. Tuttavien lähettämät kuvat lämpimästä ja aurinkoisesta Alanyasta ja erityisesti hiekkarannasta aiheuttavat aikamoisia tunne-elämyksiä laidasta laitaan. Perässä tullaan kunhan ehditään. Ja enempää ei kannata edes ajatella, vai mitä? Kannattaa. Joka päivä voi haaveilla ja hakea valoa, voimaa ja energiaa valokuvista ja videoista. En tarkoita sitä että haaveilu veisi tilan muulta elämältä, vaan kohtuullisessa määrin haaveilua tekee hyvää paatuneimmallekin tosikolle.
Alanya Kleopatraranta 03/2013

Hassua miten monet ajatukset linkittyvät heti ensimmäiseksi Alanyaan menoon. Tytär ilmoitti
tänään, että oli saanut haluamansa, opiskeluun liittyvän työharjoittelupaikan. Hän oli aivan innoissaan. Hän kertoi miten aikoi järjestää eri asiat, harjoittelupaikka kun sijaitsee niin kaukana opiskelupaikkakunnasta, että sieltäkin pitää vuokrata asunto ko ajaksi. Pohdimme asiaa hetken. Ensimmäisten ilon myllerrysten jälkeen seuraava ajatukseni oli "nyt et sitten pääse kesällä lomalle Alanyaan... no, tule harjoittelun jälkeen".Jotenkin pidän lähes itsestään selvänä sitä että itse olen siellä kesällä, ja syksyllä jne. Toisaalta mikään tässä maailmassa ei ole itsestään selvää. Silti ajattelen jatkavani tämän kaiken jälkeen elämääni, ja Alanya liittyy siihen elämääni tavalla tai toisella. Joten haaveet ne on minullakin ;) .

Turkin suunnalta yhteyttä pitää aktiivisesti ainaostaan kaksi turkkilaista naista. Ja toisinaan myös Abo. Joskus Kyproksen mieskin laittaa viestin. Kaikki muut ovat ihan hiljaa. Ja toisaalta se hiljaisuus on tässä tilanteessa helpointa ja parhaan tuntuista. Ei tarvitse pohtia eikä selitellä, voi vaan olla ja elää niin kuin elämä kulkee.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Mimosan kukkia ja Muşmulaa

Haukottaa, laiskottaa ja pää on täynnä haavaita ja unelmia. Yhdistelmä toimii ainakin nyt, kun ei ole paineita työn tekemiseen. Ja toisaalta juuri siksi tarvitsen uusia haaveita, uusia unelmia ja uusia tavoitteita. Siitä ei olekaan kauaa kun kaikki meni edellisen kerran uusiksi.. mutta sanotaan että jatkuva liike / muutokset pitää mielen virkeänä.

http://www.nefisyemektarifleri.com/mimoza-salatasi/
Mimosa-puut kukkivat parhaillaan myös Turkissa. Mimosan kukkia voit nähdä myös pinkkinä ja violetin sävyisenä, palleroisena ja pötkyläisenä kukintomuodostelmana - näin epätieteellisesti ja naisen logiikalla muotoiltuna. Mimosan tunnistaa helposti siitä, että sen lehdykät "sulkeutuvat" kun niihin koskee.

Turkkilaiset (ja muutkin) käyttävät mimosaa myös mm teenä. Mimosa-tee on vahva matolääke :D . Viereisen kuvan alla on linkki turkkilaiselle ruokaohjesivustolle. Siellä on neuvottu viereisen ruoan teko. Tuon ruoan nimi on Mimosa salaatti, tosin raaka-aineista en mimosaa löytänyt, joten ehkä nimi liittyy ulkonäköön tai johonkin ihan muuhun.

Alanya, ja Yeni Dünya alias Muşmula alias Malta Eriği.
Alanyan torilla on nyt myynnissä kellertäviä hedelmiä, joiden turkkilainen nimi on Yeni Dünya tai Muşmula tai Malta Eriği. Ja löytyy sitä monilta pihamailta ja teiden varsilta puistakin. Tuo Yeni Dünya puu on tuolla yleinen. Osa tosin syö nuo hedelmät jo vihreinä ja raakoina, niin kuin Prince Hotellin henkilökuntakin. He laittoivat raa'at hedelmät pakastimeen ja söivät jäätyneenä yhdessä Rakin kanssa. se oli niiden baaripoikien ja johtajan miehen hupia. Kypsänä se on kuitenkin paljon parempi, minun mielestäni. Tuo viimeinen nimi, Maltan luumu, kuvaa hyvin hedelmän makua. Eli ei muuta kuin kipin kapin torille ja rasiallinen noita mukaan. käytä vaikka jäätelön seurana...

Täällä kaipaan Alanyasta juuri nyt kaikkein eniten tuoreita, luonnollisia hedelmiä, vihanneksia ja juustoja, jäätelöä sekä muita vuohen- ja lampaanmaitotuotteita. Jääkaapille...

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Taitajia, osaajia ja haaveilijoita

Naisen työnteosta ja naisena elämisen mahdollisuuksista yms on linkitetty pari artikkelia tuonne Turkki ja Alanya -blogin puolelle otsikolla Nainen, jos et halua työskennellä mene Turkkiin.

Suurin yllätys minulle oli venäläisiin naisiin kohdistuvan väkivallan suuri määrä ja venäläisten naisten huonosta asemasta johtuvan maastamuuton laajuus.  ne selittävät omalta osaltaan sitä miksi kauniita venäläisnaisia tulee vuosittain todella paljon turkkilaisten miesten vaimoiksi. Tuosta julkaistiin joku aika sitten ihan tilastotietoakin... taidan tykätä tilastoista edelleen, ja niin on ollut koko aikuisiän.  Mutta naimisiinmenotilastoista ihan toisenlaiseen maailmaan.

Turkissa ihailen suunnattomasti käsityöläisten
ammattitaitoa. Siellä on edelleen paljon sellaisia taitajia, joita EU:n alueelta on jo kadonnut lähes sukupuuttoon. Harmi ettei heitä siellä kansan keskuudessa arvosteta tarpeeksi vaan ostetaan mieluummin halpatuonti-tehdas-pika-hömppää... tuon vuoksi halusin tänään laittaa kuvia eri ammattiryhmistä, käsityön taitajista, oman alansa taiteilijoista. Heidän palkkatasonsa on taitoihin nähden todella vaatimaton, mutta he ovat hengissä ja työnsä tekijöinä edelleen ehkä juuri siksi, että ihmisillä on varaa käyttää heidän tuotteitaan, ostaa niitä pienellä palkalla.

Viime kesänä tapasin Alanyassa suomalaisen mattokauppiaan, joka tekee ilmeisesti kyseistä kauppaa täällä huomattavalla liikevaihdolla eli osaa hommansa. Kun hän kysyi mistä saa hyviä ja edullisia  mattoja, niin ehdotin hänelle tuon "edullinen" sanan unohtaen paikallista matontekijää. Tuo Matontekijä-perhe tekee matot edelleen perinteisin menetelmin ja alusta loppuun saakka käsityönä (enimmäkseen lattialla istuen, niin kuin kuva kertoo). suomalainen mattokauppias totesi ettei hän sellaisia halua, kun ei suomalaiset halua maksaa niistä riittävästi, eikä kukaan kuitenkaan sellaisia käytä. Niin, suurin osa ei ehkä käytä niitä koska maton
ulkonäkövaatimukset ovat "teollistuneemmat" tai muutoin huomattavasti poikkeavat. Eikä monikaan osaa arvostaa käsityötä koska ei ole itse koskaan kokeillut tehdä mitään. Iso osa ihmisistä ei edes tajua millaisen taito- ja työmäärän yhden maton tekeminen vaatii, he kun ovat tottuneet ostamaan rahalla haluamansa ja heittämään kohta sen roskiin, ettei kotona vaan ole vanhempia tai epämuodikkaampia mattoja kuin mitä naapurilla on... hiukan kärjistetysti sanottu, mutta eikös kerskakulutusyhteiskuntamme toimi suunnilleen noin.

Jos rakentaisin elämääni uudelleen alusta alkaen, haluaisin kokeilla monia käsillä tehtäviä juttuja, ainakin kaikkia noita. Olisi upeaa tehdä eläessään edes yhdet kengät, vaikkapa vaan supikkaat. Olisi mieluista kutoa vielä matto, sellainen värikäs matto joka on edes hieman kuviollinen. Olisi mielenkiintoista kokeilla tehdä nahkalaukku ja hanskat samalla teemalla, vaikkapa luonnonvärisestä nahasta, tai sitten linjalla punainen - oranssi. Olisi kivaa dreijata ammattilaisen opastuksella edes matala saviastia. edellisestä dreijauskerrasta on kauan, ja astia nousi 10 cm:iin ennen kuin levisi :). Ja t ekisi mieleni maalata iso ja trooppinen silkkihuivi, kuviostakin on jo idea, samoin kuin väreistä. ja haluaisin tehdä ainakin parit tanssikoreografiat ja...  no mikä estää? Periaatteessa tässä vaiheessa mikään ei varsinaisesti estä, sillä useimpiin hidasteisiin löytyisi kyllä ratkaisu jos oikein kovasti haluaisi sen ratkaisun löytää. Eli kyse on siitä että ainaostaan haaveilen ja suunnittelen. En ole riittävän aloitteellinen tai aikaansaava tehdäkseni noista haaveista nyt totta. Sen sijaan päivät menee haaveillessa. Hhmm.
Naapurini Mustafa Acikalin teki tämän

Tässä elämässä on taas sellainen välivaihe jossa vaan olen ja odotan että jotain tapahtuu. Tässä hetkessä eläminen on aika vähäistä ja tuntuu unohtuvan enemmän kuin mitä hyväksi olisi. Ja kun ei edes aurinko paista (mikä olisi minulle energiapotku), niin jostain muualta kaivellaan nyt se energia, millä itsen saa liikkeelle edes jonnekin suuntaan. En vielä huolestu, sillä olen ollut aloillani ja levossa vasta kaksi päivää :D . Jokaiselle muulle päivälle on ollut ohjelmaa jopa enemmän kuin tarpeeksi. Ja juuri tein kolme tanssikoreografiaa, joista yksi oli minimittainen, yksi pari minuuttinen ja kolmas 4 minuuttia. Joten jotain olen saanut aikaankin haaveitteni eteen, ja olen siitä tyytyväinen. Lisäksi poika on saanut tehoannoksen äidin läsnäoloa (voisin kuulemma jo olla ajoittain jopa muualla, LOL).

Eilen yksi Alanyassa kiinteistönvälitystoimiston avannut entinen kenkäkauppias otti yhteyttä ja kysyi sinne töihin. Mietin hetken monia mahdollisia vastauksia, ja yllättäen jätin 98% sanomisistani sanomatta,
toivotin vain onnea uuden yrityksen avaamisen johdosta. Toki kerroin myös että en ole nyt lähipäivinä Alanyaan tulossa, enkä tiedä edes tarkkaa tuloaikaa. Kun hän oli kysellyt mitä kuuluu ja mikä minua vaivaa, niin hetken päästä tuli viesti että pian sinä tänne pääset, rukoilemme puolestasi. Leikkauksen ja sen jälkeisen kunnon odottaminen on tässä vaiheessa raskainta ja vaikeinta. Periaatteessa tiedän että voisin yrittää helpottaa elimistön tilannetta pudottamalla painoa esim paaston, vuoropaaston ja näännyttämisen keinoin, kun en voi käyttää liikuntaa siihen, mutta en ole saanut sitäkään aikaiseksi. On leikkauksen, kuntoutumisen ja liikkumisen kannalta ihan eri juttu painanko 68 kg vai 80 kg (turvotusten ollessa pahimmillaan). Lihasmäärä ei ole vähentynyt juurikaan, onneksi, joten alle 68 kg en pääse millään, eikä ole tarkoituskaan päästä. Muttta läskimäärät mahdollisimman alas ja sitten jää lääkärin harteille miettiä turvotusten eli nestelastin kevennyksen keinot ennen leikkausta.

Maanantaina, maanantaina se alkaa... uh huh. Sitä ennen on vielä yhden kulta-mustan
lattaripuvun viimeistely, lauantaina kenraaliharjoituksiin osallistuminen ja hätätilassa koreografioiden muunteluohjeistaminen. Silloin nimittäin pari treenaa ekaa kertaa yhdessä bändin kanssa, ja esitys on sitten seuraavana päivänä, ylihuomenna sunnuntaina... ja jos pari saa lauantaina paniikkikohtauksen, ilmoittaa ettei tule sunnuntaina lainkaan ja pakenee paikalta, niin pitäisi löytää korvaava pari ja asut sunnuntaille. Sekin kun on mahdollista, kaikki on mahdollista. Sunnuntain iltapäivän jälkeen voin huokaista helpotuksesta ja olla taas enemmän rennosti ja ajatella itseänikin. Ensimmäinen projekti alkavalla viikolla on ruokien kalorimääriin tutustuminen (yäk) ja jonkinlaisen periaaterungon rakentaminen näin 40+ ja juuri nyt tosi vähän liikkuvan naisen energian ja ruoan tarpeet huomioiden. Vastenmielinen mutta tarpeellinen työ. Se edesauttaa jatkossa selviämistä oleellisesti.

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Alanyan kevät näkyy puistoissa

Kuva: Alanya Belediyesi
Alanya tänään :)) Tulppaanit ovat Turkin kansalliskukkia, ja nyt kevätistutuksissa niitä näkyykin paljon ja eri väreissä.

Mukavaa matkaa myös esteetikoille. Ottakaahan kamerat mukaan kävelyretkille :)


Kuva: Alanya Belediyesi

Kuva: Alanya Belediyesi


Kuva: Alanya Belediyesi

Kuva: Alanya Belediyesi

Kuva: Alanya Belediyesi

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kurkistus moskeijaan sisälle

MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ
Esittelen TÄSSÄ PARI Alanyan moskeijaa. Ensimmäisenä naapurini, vanha ja perinteikäs

MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ

Tämä pieni, vanha moskeija on Kalen alarinteellä, sataman tuntumassa ja Punaisen Tornin tuntumassa. Ensimmäinen kuva ylärinteestä, puiston reunalta kuvattuna.  Toinen kuva moskeijan edessä kulkevalta tieltä kuvattuna, ja loput sisätiloista.

MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ
Moskeija on vuodelta 1231

MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ
 Tässä Alanyan teksti toisesta, vanhasta moskeijasta, joka on hieman korkeammalla Kalella. Andisli Camii: Tophane Mahallesi’ndedir. Adını hemen yanındaki andız ağacından alan cami 1277 yılında Emir Bedrüddin tarafından yaptırılmıştır. Emir Bedrüddin Camisi de denir. Selçuklu döneminin özgün mimari özelliklerini taşır. Kesme taştandır, yüksek olmayan bir minaresi vardır. Minberi, Selçuklu tahta oymacılık sanatının en güzel örneklerinden birini yansıtır. Camiye, Kızılkule’nin yanından aşağı kapı yoluyla gidilir.
MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ
MERKEZ ALAADDİNOĞLU CAMİİ

Kuvia tuosta en tähän laita, mutta varsin monissa lähteissä näytti olevan ristiriitaa.  Andisli Camii, Süleymaniye Camii ja Sultan Alaaddinoglu Camii nimeä käytettiin samasta moskeijasta, vaikka kyseessä on kaksi eri moskeijaa, toisella vaan on pari nimeä.


YENI CAMİİ
 Yksi keskeisistä moskeijoista Alanyassa on YENI CAMİİ (v 1962). Tämä moskeija sijaitsee lähellä satamaa, lähelläpuistoa, lähellä basaarialuetta, lähellä Atatürk katua, siis kaiken keskellä. Tunnistatko paikanMoskeijan sijoittuu niin että sen valokuvaaminen on haastavaa. Hyvää kokonaiskuvaa on vaikea saada.YENI CAMİİYENI CAMİİ
YENI CAMİİ

Muslimi suorittaa rituaalipesut ennen kuin on rukouskelpoinen. Ennen rukousta pestään mm jalat, kädet, korvat, kasvot ja kuvaannollisesti myös pää. Moskeijoiden yhteydessä on aina pesupaikka, jossa voi pestä em asiat, mutta laajempaa puhdistautumista tarvitsevien on tehtävä muut pesut kotona tms soveltuvassa paikassa.
YENI CAMİİ

 YENI CAMİİ


Naisten parven nurkkaus.

YENI CAMİİ
Alanyassa uskonnollisten asioiden toimisto, virasto, tai niin kuin Suomessa tunnetaan käsitteenä paremmin kirkkoherranvirasto, löytyy osoitteesta Kızlarpınarı Mah. Özmüftüoğlu Sok. No: 20 07400 Alanya/Antalya TÜRKİYE. Puhelin 0 (242) 513 12 33 ja sähköposti  alanya@diyanet.gov.tr . 

Kazim Bulut Camii
Muslimit voivat hoitaa uskontoon liittyvät asiansa kyseisessä virastossa, mutta virasto palvelee myös niitä, jotka haluavat Koraanikursseille tai haluavat tutustua moskeijoihin tai esim Alanyan alueen islamiin. Moni turkkilaisen miehen kanssa perheellistynyt suomalainen nainen on kertonut saaneensa lahjaksi Koraanin ja lukeneensa sitä, mutta sitten on jäänyt paljon kysymyksiä joista haluaisi puhua. Suomalaisten ja eurooppalaisten Alanyassa asuvien tai sinne paljon matkustavien kesken olemme puhuneet vaikka mistä. Siis lähes kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä, ihan oikeasti sellaisista uskomattomista asioista, joista Suomessa ei tulisi puhuttua.

 Kazim Bulut Camii on liikuntarajoitteisia palveleva moskeija. Sinne pääsee myös pyörätuolilla. 
 


Viereisessä kuvassa kartta jonka perusteella voi alkaa etsiä tuota liikuntarajoitteisia palvelevaa moskeijaa, jos on tarvis.
Tämän viereisen moskeijan nimi jäi vielä selvittämättä. Se on Muzzi Baarin ja Anadolu Hastanesin välissä, isosta linja-autoasemasta itään päin. Tuo on todella iso moskeija, niin että ei siitä ohi pääse ihan huomaamatta. Ja siinä lähistöllä on myös yksi iso koulu. 2-bussit menee siitä läheltä. Mutta pitää käydä joskus ovenpielessä katsomassa mitä siinä lukee, sittenhän se selviää.