keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Alanyan suosikkipeli

turkkilaisen tuttavani otos Alanyan satamasta
The Voice of Finland oli yksi illan iloista. Jani Klemola ja ohjelman upea bändi tekivät
svengaavan version Rauli Badding Somerjoen biisistä. "Kauas pilvet karkaavat, turhaan niitä tavoitat. Kauas pilvet karkaavat, niin minäkin..." . Hyvä unelmointibiisi. Oikein mieluusti karkaisin Turkkiin tutkimusmatkalle, seikkailuihin, elämyksiin tai ihan vaan perusrantalomalle. Kaikki käy, ainakin lähes kaikki, tai.. :)) . Ja mikä parasta, poika sanoi toissapäivänä kun puhuimme hänen opiskelustaan ja jatkostaa, että seuraavan vuoden ajan hän on siellä missä minäkin. Ehkä ajattelemme tuota lausetta eri näkökulmasta, mutta tuo lause sisältää myös sen mahdollisuuden, että hänkin tulee nauttimaan meren aalloista, kuumasta hiekasta, vilvoittavasta tuulenvireestä sekä hyvän ruoan makuelämyksistä.
Backgammon eli Tavla

Makuelämyksistä tuli mieleeni, että tämän päivän herkku on olleet Iranista Suomeen tuodut  tuoreet luomu-taatelit. Ne jäivät Alanyassa syömättä, kun eivät ehtineet kypsyä ennen lähtöäni, ja nyt nautin noista siitäkin edestä. Niissä on jotenkin salaperäinen itämainen maku ;) . Mausteisuuden lisäksi niissä on myös jotain tummaa ja tulisieluista, sellaista mikä hurmaa ennen kuin huomaatkaan. 

Eräs muu tulisieluinen ja tumma, joka on kotoisin Iranin ja Afganistanin alueelta, mutta on suosittu Turkissa on Tavla. Euroopan puolella tuo peli tunnetaan nimellä Backgammon. Jos olet joskus haaveillut oppivasi tuon kilpajuoksulautapelin, niin suomenkieliset ohjeet löytyvät esimerkiksi täältä backgammon.ladbrokes.com/fi/backgammon-tutorial
tai täältä backgammon31.com/mita-on-backgammon
tai täältä casinolehti.com/miten-pelata-backgammonia/
Videolla Youtubessa englanniksi, ihan vasta-alkajille suunnattu video-opassarja  Backgammon for complete beginners. Part 1 - Introduction and The board.
Ja vielä turkinkielentaitoisille turkkilainen opassivu  Tavlan pelaamiseen tavlayeri.com/tavla.html

Yhdestä asiasta olen suht vakuuttunut. Jos opettelet Backgammonia eurooppalaisilla
Alanyan satamasta 06/2014
kurinalaisilla säännöillä, niin eri puolilla maailmaa, ja esimerkiksi Turkissa, ne säännöt eivät välttämättä ole samanlaisia. Eli kun näet Alanyassa miesten pelaavan Tavlaa useissa kadunkulmissa tai pelibaareissa, niin säännöt voivat olla ihan muuta kuin nuo edellä esitetyt. Lisäksi pelaajat ovat lähes poikkeuksetta miehiä. Heidän tarvitsee löytää mielekästä ajankulua, sillä naiset hoitavat kodin ja lapset, ruoanlaitot, pyykit ja siivoukset sekä monet miehen tarpeet. Naisilla on harvoin aikaa pelata Tavlaa. Ja joskus siihen pelaamiseen liitetään myös sellaisia ominaisuusodotuksia, joita ei yhdistetä naisen kykyihin. Hhmm. Pelissä on kyse kyvystä lopettaa peli mahdollisimman nopeasti, saada nappulat kotiutettua mahdollisimman pian, ennen vastustajaa. Joten miksei tuo strategiapeli sopisi myös naisille.

Ja Tavla voisi aivan hyvin olla jopa Alanyan suosituin peli, ellei flirttiä ja vastaavia ihmisten keskinäisiä pelejä lasketa ;) .