lauantai 16. toukokuuta 2015

Mielen voimaa

kuva: Grup Buhara
Rentouttavaa turkkilaista Sufi-musiikkia on koottu tähän muutaman mielenkiintoisen biisin verran.

Sain inspiraation etsiä ja kuunnella minulle uusia nettiin ladattuja Sufimusiikkeja. Kiitos tästä Ninan jakamalle huilumusiikille :)) .

Ensimmäinen positiivinen yllätys oli tämä:kuva: Grup Buhara


Sitten Rumin runo-videoita, joista kahta ensimmäistä en ole aiemmin esitellyt, ja kolmas on
tuttuakin tutumpi, se paras :)) .

Tässä alimmassa kuvassa rentoutumiseen ja mielikuvitukselle virikettä: ihana Pamukkale ja auringonlasku.

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Alanyassa tapahtuu

kuva Alanya Belediyesi Hıdırellez Şenlikleri 3.5.2015
Alanyassa oli 3.5. Hıdırellez Şenlikleri jonka aiemmin suomensin kevätkarnevaaleiksi. Kyseessä on vuodenaikajuhla, joita vietetään ympäri Turkkia. Juhla on tavallaan kesän airut. Onni, siunaus, runsaus ja hyvä terveys ovat asioita joita jokainen itselleen, perheelleen ja Turkille toivoo, ja joiden puolesta kirjoitettiin nytkin paljon rukouksia.
Alanyan kaupungintalon takana pidettiin puheita, kilsailtiin leikkimielisesti, sekä viihdyttiin yhdessä ja pidettiin hauskaa. Tapahtumassa kirjoitettuja rukouksia ripustettiin tätä varten järjestettyihin puihin ja tauluihin. Tässä kuvassa näkyy yksi ripustuspaikka.

kuva Alanya Belediyesi Hıdırellez Şenlikleri 3.5.2015
kuva Alanya Belediyesi Hıdırellez Şenlikleri 3.5.2015
Sekä paikalliset turkkilaiset perheineen että alueella asuvat ulkomaalaiset eivät osoittaneet suurta mielenkiintoa tätä Alanyassa nyt ensimmäistä kertaa järjestettävää tapahtumaa kohtaan, sillä enemmänkin osallistujia olisi mahtunut paikan päälle. Hiukan enemmän myös odotettiin. Kaupunki oli panostanut tapahtumaan paljon. Paikalle oli järjestetty mm telttoja ja koristeluja, lasten leikkipaikka, valokuvausnurkkaus, kukka-asetelmia, kivenmaalauskopit, erityinen riippulukkotoivepuu, rantavedessä kelluvia lyhtyjä yms. Tapahtumassa oli tarjolla mm grillimakkaraa, teetä ja turkkilaista kahvia. Toivottavasti tämä karnevaali järjestetään vielä toistekin ja ihmiset osaavat tulla paikan päälle nauttimaan tapahtumasta ja mukavasta yhdessäolosta.

Tässä kuvassa näkyy rantaveteen tehty "lyhtymeri".

Viikonloppu oli Alanyassa muutenkin vilkas, sillä Alanya isännöi mm näkövammaisten 9.
kansallista maalipallokilpailua (Sakıp Sabancı Görme Engelli İlk-Orta Okulları Goalball Türkiye Şampiyonası). Metro-marketin läheisyydessä oli paikallistuotteiden tunnettavuuden lisäämiseen tähtäävät messut.

kuva: Alanya Belediyesi Ebru kursu
25. toukokuuta Güllerpınarı Quarter Güneylioğlussa Alanyan Street Community Center järjestää kädentaitajille ja asiasta kiinnostuneille kurssin, jolla perehdytään marmorointi-taiteen tekoon.  Ilmoittautua voi numeroon (0242)5111298.

9.5. vietetään Alanyassa ensimmäistä kertaa Eurooppa-päivää. Päivää on ideoitu yhdessä Alanyan eri eurooppalaisten järjestöjen kanssa. 23.-25.5.2015 pidettävien Matkailu- ja Taidemessujen aikana myös ko järjestöjen edustajia on yhteisellä osastolla tavattavissa.

Alanya on aktiivinen ja vireä kaupunki, jossa osallistumishalukkaat sekä paikalliset että
kuva Alanya Belediyesi
maahanmuuttajat pääsevät tekemään hedelmällistä yhteistyötä monin eri tavoin. Ja kun panostat oikeisiin asioihin ja viitsit opetella turkin kielen kunnolla, niin voit myös osallistua kursseille ja harrastaa monenlaisia itseä kehittäviä harrastuksia.

Alanyan kaupungin nettisivujen lisäksi heillä on myös sosiaalisessa mediassa omia sivustoja. Joten katsopa esim. Facebookista ym mitä sivuilla näkyy ja tapahtuu. Kaupunki on nyt kiitettävän aktiivinen somen käyttäjä :))

Itseä erityisesti kiinnostava uutinen oli se että Kale Yolu eli linnoitukseen vievä tie on remonttitoimien kohteena. Tietä kunnostetaan ja paikka paikoin myös levennetään. Kuulostaa hyvältä. Mitäköhän tuo tarkoittaa minun asuntoni kohdalla, koska sekin on kyseisen tien varrella? Mielenkiintoista. No, ainakin talo pysyy paikallaan, sillä se on suojeltu historiallinen talo. Tuossa kuvassa näkyy myös yksi historiallinen talo, mutta tuo talo näyttää jo melko surulliselta. Meidän seinät ei sentään näytä siltä kuin niiden päälle olisi kaadettu ruostevettä. Ne ovat muuten vaan mielenkiintoisen näköiset :D . Mietin jopa, että mitähän naapurien kanalaumoille kuuluu, vieläkö kukoilla on kellot sekaisin vai ovatko jo päätyneet pataan...Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.

perjantai 1. toukokuuta 2015

Kuinka pukeutua kuin turkkilainen nainen?

Viime syksynä minulta kyseltiin jälleen huivinsidontaohjeita ja pukeutumisohjeita. Taustalla
niissä oli tilanteita, joissa länsimainen nainen menee vierailulle konservatiiviselle alueelle ja miesystävänsä kotiin. Nämä kysyjät halusivat sopeutua joukkoon, eli he halusivat olla herättämättä erityistä huomiota poikkeavalla tai loukkaavalla pukeutumisellaan. Konservatiivisilla Turkin alueilla länsimainen pukeutuminen koetaan poikkeavaksi ja isäntäväkeä loukkaavaksi, jopa huomiohakuiseksikin. Siksi oli näiltä naisilta erittäin kohteliasta pyrkiä pukeutumaan tilanteen vaatimalla tavalla. Tuskin kukaan Suomessakaan menee anoppilaan ensimmäistä kertaa samoissa vaatteissa kuin mitä menisi uimarannalle tai yökerhoon. On ihan normaalia valita vaatteet tilanteen mukaan. Ja tässäkin tapauksessa pukeutumishalu lähti naisista itsestään ja kohteliaan käyttäytymisen sekä hyvän ensivaikutelman antamisen halusta.

Tässä alla on linkitettynä muutama video, joissa näet erilaisia tapoja sitoa huivi turkkilaiseen tapaan. Turkkilaiset käyttävät isoa, nelikulmaista, kirjavaa ja liukasta huivia. arkikäytössä varsinkin ei-niin-varakkailla naisilla on puuvillainen, neliönmuotoinen ja kirjava huivi, joka pysyy paikallaan paljon helpommin kuin liukkaat huivit. Tuolloin ei välttämättä käytetä mitään neuloja vaan ainoastaan solmitaan tai "taitellaan" huivi kiinni. Jotta huivista saa kauniin näköisen ja hyvin pysyvän, on sitomiseen olemassa pieniä asiaa helpottavia niksejä. Ensimmäisessä videossa naiset käyttävät nuppineuloja. Osa käyttää niitä arkielämässä. Niiden lisäksi on olemassa erityisiä huivineuloja ja huivisolkia. Itselläni on huivisolkia, koska ne pysyvät paikallaan eivätkä pistä. "Avoin" nuppineula voi liikkua, karata paikaltaan ja pistää.

Tässä muutamia nykyaikaisia sidontamalliohjeita eräältä merkkihuivien valmistajalta

 Tässä videossa on kuvattuna myös pohjustus eli hiusten kiinnittäminen ja alusmyssyn laitto.

Tässä toisen huivivalmistajan video, osa isompaa sarjaa. Muut osat löydät videon viereisestä listasta (Youtubessa).

Tämä video esittelee nopeaan tahtiin 25 erilaista sidontatapaa eri huivityypillä

Tässä videossa ei-turkkilaisia malleja, ja huivineulojen ja -solkien käyttöä

Vielä yksi erilainen näkökulma asiaan, ja kaunis lopputulos.
  
Sitten kaupunkipukeutumista konservatiivisiin tapahtumiin
 
 

Avokasmuotia 
Korkkareita

Ja maaseudulle voi arkipäivänä laittaa pitkähihaisen poolopaidan tai pitkähihaisen neulostakin ja salvarit jalkaan ;)

Iltapukumuotia vapaamielisemmin