maanantai 29. helmikuuta 2016

Eriarvoisia ihmisiä?

kuva: Elcininmutfagi
Tuttava lienee jo laskeutunut Alanyan lämpöön :)) . Tänään luin turkkilaisen ilmatieteenlaitoksen proffan ennustuksen tulevalle kesälle. Sen mukaan luvassa on lämpimin kesä 60 vuoteen :D . Aivan ihanaa. Juu, tiedän, että viikoksi tai kahdeksi Alanyaan lomalle tulevalle tulee hiki, ja oikeastaan tosi hiki, mutta niin se tulee siellä olevallekin. Elimistö tottuu lämpötiloihin ja niiden nousuun yllättävän nopeasti. Kun nyt menen jo keväällä, siis Turkin keväällä, niin itselläni ei tunnu lämpötilat ollenkaan tukalalta, ennen kuin mennään yli +45 C . Minulla on kai eri termostaatti kuin jollakin toisella, ja olkoon niin. Otan siitä ilon irti, ja nautin lämpimästä silloin kun sitä on tarjolla. Keväät ja syksyt Alanyassa ovat sellaista aikaa, jolloin tavallinen lomalainenkin nauttii olostaan, joten älä turhaan stressaa, tule vaan rauhassa sinne lomalle. 

 Yllä olevassa kuvassa on kesäisen näköinen kakku, ja sen ohje löytyy linkin kautta, turkiksi. Saat sen helposti käännätettyä esim Google translatorilla tai selaimen käännöstoiminnolla tms.

Alanyassa juostiin puolimaraton, kuva: alanya.bel.tr
Olen onnellinen siitä, että en asu pysyvästi (tai edes tilapäisestikään) Ylä-Savossa. Aiemmin jouduin soittamaan päivystykseen omaa asiaani, ja tänään hoitamani yksityispotilaan asiaa. On ihan ihme linja. Hoitajat ottavat vastuilleen sellaisia asioita, joista nousisi pääkaupunkiseudulla jo iso prosessi. Ovatko hoitajat täällä vaan niin erityisillä näkemisen kyvyillä varustettuja, että jo puhelinsoitolla jättävät ottamatta vastaanotolle sellaiset sairauskohtaukset, joiden osalta esim. Helsingissä pääsisi hoitoon heti. Vanhan ihmisen sydänvaivat jätettiin "Herran haltuun". Terveyskeskuksessa puhelimeen vastannut sairaanhoitaja ei kai ymmärtänyt millaisen vastuun hän ottaa, tai sitten ei välittänyt. Kun vanhuksen sydän lyö tavallista harvemmin, esimerkiksi liikalääkitsemisen, sairastumisen tai vaan ikääntymisen vuoksi, niin häntä ei saa terveyskeskukseen näytille edes sen vertaa, että saisi sydänfilmin otettua. *ruma sana*

...ja siellä juostiin myös "kansanjuoksu", kuva:alanya.bel.tr
Helsindissä, Espoossa ja Vantaalla tällaisessa tilanteessa olisi sanottu, että "tule heti päivystykseen, otetaan sydänfilmi ja verikokeita ja tarkistetaan tilanne". Tiedän sen siitä, että hoidon tarpeen arviointi puhelimessa (Espoo) että kyseinen tutkiminen ennen lääkärille menoa (Espoo ja Vantaa) on ollut omaa työkenttääni, ominta alaani. Ehkä täällä ei tunneta Käypä Hoito -ohjeita. Kriteerit siitä, milloin potilas tulee tutkia saman päivän aikana, ovat selvät. Nyt odotamme ylihuomiseen, ellemme sitä ennen joudu soittamaan ambulanssia tai ruumisautoa. Suomessa eri alueilla hoitokäytännöt eivät ole lähelläkään samaa tasoa, eikä hoitoon pääsyn mahdollisuudet tasavertaiset, tai ihmiset samanarvoisessa asemassa. Jyväskylässä ja Kuopiossa on enemmän tietämystä, ja homma toimii ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla. Samoin pääkaupunkiseudulla hoitoon pääsy on kohtuullisella tasolla. Ylä-Savossa Iisalmi-Vieremä -linjalla en uskaltaisi itse edes asua.

 Siitäkään emme lannistu, vaan toivomme, että järjen ääni joskus voittaa täälläkin alueella, ja lisätietämystä kaipaavat hoitajat sitä myös saavat, ettei sairaanhoitoa tuntemattomien kansalaisten tarvitse taistella siitä mikä heille kuuluu (kun ei edes kuvioita ja käytäntöjä tunteva sairaanhoitaja pysty taistelemaan oikeudesta hoitoonpääsyyn akuutissa tilanteessa).

 Suomessa on kuulemma tänäänkin paistanut aurinko, kuvien perusteella jopa eri puolilla Suomea. Edelleen olen osunut olemaan alueella, jossa pilviverho peittää taivaan ja auringon. En ala. No, en murjota sitäkään, kohta kyllä paistaa. :))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.