maanantai 8. helmikuuta 2016

Unta ja totta

Pieni sääpäivitys Alanyasta tähän ensimmäiseksi. Yöt ovat edelleen poikkeuksellisen kylmiä
kuva: havadurumu15gunluk.net
paikka paikoin, ja lämmin vaatetus on tarpeen. Normaaleina talvina Alanyassa on lämpimämpää kuin mitä on tähän asti ollut nyt tänä vuonna. Sääolosuhteet ovat siis sielläkin hieman poikkeavat, niin kuin ovat olleet ympäri maailmaa. Päivisin lämpötilat ovat tällä hetkellä kuulemma +15-25 C eli Suomen ilmastoon tottuneet tarkenevat hyvin. Ja Alanyan ilmastoon tottuneet kaivautuvat edelleen toppatakkien ja muiden talvivaatteiden suojiin pysyäkseen riittävän lämpimänä. Suojaisilla parvekkeilla on auringonottokin mahdollista, sillä aurinkoa näkyy noista pilvikuvista huolimatta useimpina  päivinä, todennäköisimmin joka päivä jossakin vaiheessa päivää. Vaikka on rankkasateita niin silti koko päivä ei välttämättä ole pilvinen, vaan aikansa sataa ja sitten jo taas paistaa. 

Lämmintä on Savossakin. Lumet sulavat teiltä ja pihoilta. Eilen moni sivutie oli peilijäällä kuorrutettu, osa pikkuteistä on nyt upottavaa loskaa pullollaan ja isoimmat päätiet kuivia ja sulia. talven riemuja.

kuva: dogaltedavi.net
Liitän tähän myös pari kuvaa mantelipuista. Ensimmäinen kukkii, kuten virkeät mantelipuut kukkivat juuri nyt Alanyassakin. Jälkimmäinen on kuva poimimisvalmiista manteleista. Hiukanko harmittaa, kun näen usein, että puun omistaja ei viitsi kerätä puunsa satoa, ja mantelit tippuvat maahan rottien yms elukoiden syötäväksi. Kukaan muu ei kerää puun satoa Alanyassa ilman puunomistajan lupaa, ellei sitten röyhkeäksi käyneet muualta tulevat sitä tee. Toki rotatkin tarvitsevat ruokaa, mutta silti... Täällä kuivana myytävät öälhes mauttomat mantelit ovat vain varjo tuoreista, vastapoimituista manteleista. Jos liikut Alanyassa tai muualla maailmassa mantelipuita kasvattavien henkilöiden vieraana, niin kysypä saisitko maistaa. Parhaimmillaan se on unohtumaton makuelämys.

Elämys on sekin, kun pääsee kotiin kolmen kuukauden poissaolon jälkeen :)) . Viime yönä näin taas unta, että ensin rotat ja sitten murtovarkaat olivat vallanneet asuntoni. Eh, en tykkää, varsinkaan, kun asia saattaa tuossa ympäristössä jopa olla juuri näin. Rotat ovat erittäin todennäköisiä vieraita pitkän poissaolon aikana. Murtovarkaatkin kolistelivat kahden aikoihin useina peräkkäisinä öinä naapurustomme kaikkia mahdollisia ovia jo ennen lähtöäni, joten mahdollista on sekin, että he ovat huomanneet poissaoloni ja asunnossa on käyty. Aamun sarastaessa naapurusto huomaa, jos ovestani on kuljettu, mutta yöaikaan kukaan ei tiedä, vaikka siellä asuisikin joku muu kaikessa hiljaisuudessa. Nämä ovat omakotitalon alakerrassa asuvan riemuja. Tosin tuo alkuosa oli vain unta. Todellisuuden näen kun menen taas kotiin ja kävelen ovesta sisälle.

Suomessa jatkuu tanssin parissa puuhastelu. Tänään on ohjelmassa fuskua ja huomenna senioritanssia. Ehkä jopa yllätän itseni ja ohjaan sellaisen senioritanssin, jonka suhteen vielä eilen ajattelin, että se ei ole minun juttuni, etten siihen kajoa ;) .


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.