sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Leipädönerit

Sesonki on sitten virallisesti avattu, kun suomalaiset ovat saapuneet. 198 suomalaista
Kale-kukkula Konaklista kuvattuna 03/2016
lomalaista mukanaan tuonut Deturin lomalento on laskeutunut Antalyaan. Kun muutkin Pohjoismaat käynnistävät lentonsa, niin Pohjoismaista Antalyaan saapuu jatkossa 21 lentoa viikossa. Kiva kiva, tervetuloa vaan. Säätkin ovat olleet suosiollisia sen puolesta, että ainoatakaan sadekuuroa ei Alanyan alueelle ole vielä osunut, vaikka sääennustukset ovat sellaisia paljon lupailleetkin. Viileää on, minun mielestäni, mutta moni turisti näkyy kävelevän kaupungilla kesävaatteissa ihan tyytyväisen näköisenä, ja hyvä niin.

'

Eilisestä vielä pari sanaa, tai no, paremminkin ahneudesta ja kiittämättömyydestä. Eilen tuo eräs puolue tarjosi osallistujille runsaan aamiaisen lisäksi päivällä leipädönerin ja vettä, Ayrania ja teetä. Aamiaisella huomioni kiinnitti se, että meidän pitkän pöytäseurueemme toisessa päässä eräs nainen hakee viisi tai kuusi Pişi-leipää, sellaista upporasvassa paistettua vehnäleipää, ja laittaa ne mukanaan tuomaansa muovipussiin. Samoin kävi Ayran-tölkeille, vesitölkeille ja myös leipädönereille. Ainakin viisi leipädöneriä lähti hänen mukaansa ja pari hän silppusi pöydälle. Leipädöner = lähes ranskanleivän kokoinen sämpylä halkaistaan, ja sisään laitetaan kasviksia ja lihaa, tällä kertaa grillattua kanaa. 

Hän ja moni muukin tästä pöytäseurueesta söi vain ne dönerin sisällä olleet kananpalat ja pari
Konaklin laitamilla 03/2016
puraisua leipää, ja kaikki muu murusteltiin ja sotkettiin pitkin pöytää. Miksi sellainen, joka ei tykkää syödä leipädöneriä hamstraa niitä mukaansa ja vielä tuhoaa niitä muiden syöjien edestä pöydälle jätteisiin heitettäväksi? Ja moni muukin näistä naisista hamstrasi mukaansa, ja ilmeisesti se oli heille tapa, koskapa muovipusseja oli varattu mukaan. Samat naiset polttavat älyttömät määrät rahaa taivaan tuuliin joka kuukausi, tupakan muodossa. Eilen jokainen seurueeseemme kuulunut myös kommentoi ja kadehti sitä, että olen kevyempi ja ohuempi kuin he, mutta kukaan näistä kadehtijoista ei hahmottanut sitä, että he söivät tuolla ruokapöydässä 4 x sen verran kuin mitä minä söin. Miksi? Miksi varastamiselle, hamstraamiselle, ylensyönnille, ahneudelle, kadehtimiselle, laiskuudelle, kansalaisuudesta, sukupuolesta ja maasta riippumatta. Miksei meille riitä kohtuus ja kohtuullinen määrä?

 
Sitten taas pois saarnoista. Sain pidettyä tänään "vapaapäiväni", mutta en kirjoituspäivää. Keittiö on nyt siivottu lattiasta kattoon, kaapinpohjia ja ikkunoita myöten. Aika ajoin on vaan parempi ottaa kaikki ulos, ja katsoa mitä kaapeissa on ja missä kunnossa ne ovat. Kaappien pesu oli mukavin osuus, koska ne  olivat jo puhtaat, mutta eniten aikaa vei se, kun järjestelin kaapit uudelleen. Tavaraa alkaa olla niin paljon, että organisointikyky punnitaan monin eri tavoin. Kaikki astiat ja ruokatarvikkeet sekä kodinkoneetkin mahtuivat kaappeihin, ja todennäköisesti löytyvätkin vielä sillä hetkellä, kun niitä oikeasti tarvitaan. Ikkunoiden pesu talven jälkeen oli ylimääräinen välttämättömyys, koskapa keittiö oli aika pimeä. Sade ja yläkerran vuokraemäntä ovat huolehtineet siitä, että ikkunoihin ropisee milloin mitäkin. Kaikkea en edes halua tietää, kuulen vaan kuinka hän avaa ikkunan, ja heittää jotain nestemäistä yläkerrasta maata kohti.

Eilen tapasin rahapulaa huutelevan vuokraemäntäni tuolla pihalla, pyöreänä kuin pallo,  ja
Konaklia 03/2016
mietin, ettei hän ainakaan köyhä ole, kun on vara pitää tuollaista kroppaa. Lihaksia saa treenaamalla ja ilman rahaa, kun taas lihavuuden saa vain ylensyönnillä, ja siihen tarvitaan pullea rahapussi. En edelleenkään ymmärtänyt hänen alanyanmurteestaan kuin sanan sieltä ja toisen täältä. Kiivaasti hän selitti sydänvaivoistaan, rahaongelmistaan ja lääkärilaskuista (naapuri tulkkasi), vaatien minulta rahaa heti nyt ja tässä, käteisenä. Onneksi oli naapuri läsnä. Sanoin ihan suoraan, että maksan vuokran vain ja ainoastaan hänen kirjanpitäjäpojalleen, koska rouva ei viiden minuutin päästä muista rahaa edes saaneensa (dementian vuoksi) eikä osaa lukea eikä kirjoittaa, joten ei myöskään anna kuittia maksusta. Tämä ei rouvaa miellyttänyt, mutta naapuri ja rouvan lapset ovat samaa mieltä kanssani tässä asiassa. Vielä tämän kerran maksoin vuokrat käteisellä, ja jatkossa maksan ne pankin kautta, koska sain lopultakin heidän tilinumeronsa. Samalla tiliotemerkintä jää itselleni kuitiksi. Vuokrasopimuskin on uusittu taas pitkälle tulevaisuuteen. Sopimuksessa on nyt erityisen mieluista se, että voin katkaista sen tarvittaessa, eli silloin kun osuu mieluinen uusi asunto kohdalle.


Kaasuhellan sytyttäminen meni tänään pidemmän kaavan mukaan. En tiedä mikä sitä vaivasi, mutta aluksi ei mistään suuttimesta tullut kaasua, ei sitten millään, vaikka aukaisin kaasupullon asiaankuuluvasti. Hajun perusteella tiesin, että kaasua tulee johonkin. Pullokin on vielä tosi painava, lähes täysi. Puhdistin suuttimet yms. ja räpläsin hellaa aikani, ja kas, niinhän se isoin syttyi ensin, paloi hyvin, ja lopulta sain jokaisen syttymään ja palamaan. Niin että toimii se taas. Tällaista se on, kun kokematon, ei kaasuhellaan oppinut nainen yrittää käyttää kyseistä teknistä laitetta tauon jälkeen. Ilta alkaa hämärtyä, ja käyn vielä hakemassa 5 litran vesipullon kotiin tuolta lähimarketista, sillä juomavettä on enää vain vähän. Loppuillan nautin hiljaisuudesta, joka on tällä hetkellä erittäin tervetullutta hemmottelua. Samalla kirjoitan tai luen, kumpaa nyt mieli sitten tekeekään kauppareissun jälkeen. Nautin olostani taas :))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.