perjantai 22. huhtikuuta 2016

Ihan väärässä paikassa

Vesi etenee seinässä, ihan väärässä paikassa...
Antalyan EXPO 2016 on virallisestikin avattu, kun presidentti ja pääministeri vierailivat siellä joukkoineen. Tänään uutisoitiin myös siitä, että miljoonan kävijän rajakin on jo ylitetty. Teemana tuolla on Kukkia ja Lapsia. Alanyassa juhlistettiin tänään lastenpäivää juhlallisin ja leikillisin seremonioin Atatürk-patsaan aukiolla. Yritin mennä kameran kanssa riittävän lähelle, mutta niin tiivis ihmismassa oli esiintyjien ympärillä, että en saanut kuvattua. Aivan taaperoikäisistä isompiin lapsiin asti liikkui puettuna erilaisiin esiintymisasuihin. Patsaan luona sai nähdä hellyttäviä tanssiesityksiä, iloista laulua ja vaikka mitä. Lapset selvästikin nauttivat esiintymisistään. Turkissa on ollut tänään myös vapaapäivä kyseisen juhlinnan vuoksi, jos oikein ymmärsin, ja aivan ihanassa säässä sitä on vietetty ainakin Alanyassa.

www.havadurumu15gunluk.net/
Tämän hetkisestä säästä ja sen tulevista ennusteista kertoo tuo vieressä oleva kuva. Jälleen on tultu siihen pisteeseen, että iho kostuu hikoilusta, ei sille vaan voi mitään. Mutta kyllä lämpö tuntuu hyvältä, ja hellii kylmästä aiemmin kohmettuneita lihaksia. Jopa täällä koleassa, puiden sekaan kätkeytyvässä kivitalossa on jo sen verran lämmin, että minäkin tarkenen pitää ikkunoita auki. Meillä on ollut kosteusvaurion hajua parisen viikkoa, ja tänä aamuna tajusin missä kosteus etenee. Suihkun ja makuuhuoneen välinen seinä on märkä metrin korkeudelle asti. Ilmeisesti vesi nousee maasta kapillaarisesti, sillä suihkun kohdalla, lattialaattojen alla, on suoraan hiekkaa ja perusmaata sekä kalliota. Seinän ongelman huomasin ensin maalin irtoamisesta, ja sen jälkeen seinää katsellessa hahmottui myös tuo kaarevarajainen märkä alue. Maali irtoaa ihan käteekin, jos tuota seinää koskettaa tuolta kohdin nyt. Ehkä astman pahenemisen oleellisin syy tämän homeallergikon kohdalla ei olekaan kissa, vaan kosteusvauriomikrobit ja niiden erittämät aineet. Onneksi voin jo pitää ikkunoita auki, ja mereltä tuulee öisin suht tehokkaasti huoneeseen, joten saa hengitettyä jotain hiukan terveellisempääkin. Nyt on siis tullut tässä talossa asumisen aika täyteen, ja on terveydellisistä syistä paras vaihtaa. Silti aion pitkittää muuttoa ja vaihtaa vasta kesän jälkeen, tai ainakin vasta töiden alkamisen jälkeen, ei ihan vielä.

Tänä aamuna näin täällä ensimmäistä kertaa sen, kun aurinko on vasta aloittamassa nousuaan itäiseltä suunnalta, Taurusvuorten takaa. Näin sen, koska minut herätettiin ennen kuutta vaativilla äänillä. En todellakaan noussut vapaaehtoisesti siihen aikaan. Katti nukkui koko edellisen päivän, joten jaksoi aamulla hirmuisen aikaisin jo vaatia ruokaa ja leikkiseuraa. Olimme hiukan erimielisiä, kunnes taas heitin kissan pihalle etsimään leikkiseuraa. Ilmeisesti se on saanut siellä suuhunsa rotanmyrkkyä tai vastaavaa, sillä sen suun limakalvot näyttävät samalta kuin viimeksi rotanmyrkkyyn koskemisen jälkeen. Tämä ei ole helppoa aluetta kissalle. 

Alanyan ydinkeskusta 21.4.2016 19:30
Turkin ja EU:n sopimuksesta näyttäisi tulevan farssi, jossa täältä katsoen EU jää "pulaan". Suomen lehdistö näkyi uutisoivan aika ylimielisellä asenteella sopimusta ja sopimuksen tilannetta. Tuntuu omituiselta lukea tuota halveksuntaa ja uhoa, sillä mikäli sopimusta ei täytetä, niin hetken päästä EU parkuu taas isoja pakolaisvirtoja. Eihän Turkinkaan tarvitse täyttää omaa osuuttaan sopimuksesta, koska Eu ei tule missään tapauksessa täyttämään omaa osuuttaan. Jo nyt näyttää siltä, että EU vain leikkii ja pelleilee. Katteettomat törkypuheet ja halveksuvat uutisoinnit eivät ole kenties parlamentaarikkojen itsensä sanomia, vai ovatko, mutta eivät ne ainakaan sopimukseen pääsyä edistä. Ei ole kuin 65 vuotta siitä, kun Suomi oli vielä kehitysmaa, joten voisi olettaa, että tietyt asiat ovat vielä muistissa, ja suhtautuminen pysyisi edes lähempänä asiallista ja kunnioittavaa. Turkkin on joskus ollut kehitysmaa, mutta on nyt käsittääkseni maailman neljänneksi vahvimmin kasvava talousmahti, jolla on osaamistakin vaikka muille jakaa. Ilman molemminpuoleista kunnioitusta ei voi syntyä toimivaa sopimusta. Joten olisikohan asennetarkistuksen aika? Presidentin sanoja lainaten "Eu tarvitsee Turkkia enemmän kuin Turkki EU:ta.

Nyt kuutamosta ja tähdistä edelleen hullaantunut ystäväni on lähdössä ilta-ajelulle hiukan korkeammalle vuoristoon kuin missä viimeksi kävimme, ja sinne kai minäkin pakkaudun kameran kanssa mukaan. En osaa vieläkään yökuvausta, eikä osin rikkinäinen kamera helpota tilannetta, mutta eiköhän sieltä jotain kuvien oloisia dokumentteja saada otettua talteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.