keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Inhimillisyyttä jokaisen päiviin

Lepopäivä ja löhöpäivä on tänään, paitsi kirjoitusten osalta. pari viikkoa on tullut mentyä joka
Perhospuisto Antalya http://www.kelebekpark.com
päivä pitkin kaupunkia, ja kävelykilometrejä on kertynyt noin 10 per päivä. Päiväunet ja lepo kuulostavat houkutteleilta juuri nyt. Runsaan liikkumisen vastineeksi olen kyllä sortunut herkuttelemaankin, jäätelöllä ja suklaalla. Eilen leivottu vaalea välimerellinen leipäkin oli "liian hyvää". Nyt on sisälläkin sen verran lämmintä, että on jo ruisleivät kohoamassa, ja kuuman, tuoreen ruisleivän vastustaminen ei onnistu minun luonnollani. Voin kanssa nam. Joten kroppa kaipaa lisää liikuntaa tuostakin syystä, mutta vasta lepopäivän jälkeen.


Vasen käsi on kyynärpäätä myöten verillä, ja "raadeltu" kissan leikityksen myötä. Aika karmeilta näyttää myös molemmat reidet, sillä tuo naskalihampainen saalistaja kaikessa energisyydessään hyppää metrisellä loikalla lattialta suoraan reisien ja lantion korkeudelle, kynnet ojossa kiinni ihoon. Se on vahvistunut ja voimistunut ihan silminnähden, syö tosi paljon ja liikkuu vielä enemmän. Leluilla se jaksaa leikkiä puolisen tuntia, riehuen koko asunnon laajuudelta, mutta seuraava puolituntinen ennen väsähtämistä ja nukahtamista onkin sitten "ihmislelulla" leikkimistä, halusi ihminen sitä tai ei. Koiran kasvattaminen on tähän otukseen
Perhospuisto Antalya http://www.kelebekpark.com
nähden helppoa, tai sitten tällä on vaan niin vahva "turkkilainen persoonallisuus" että en osaa käsitellä sitä. Loppuviikosta pääsen konsultoimaan kissa-alan ammattilaista, joten saa nähdä mitä sitten seuraa. Katti kun ei näytä muuttaman minnekään, niin kaipa sitä on opittava käsittelemään.


Omien taitojen äärirajoilla toimiminen on ärsyttävää kamppailua. Osallistun kahden muun kirjoittajan/ ammattilaisen kanssa käännös projektiin, jossa jokaisella on oma vastuualueensa, ja joka tähtää tietyn turkinkielisen, tiiliskiven paksuisen kirjan suomentamiseen. Sanoin jo alussa, ettei turkinkielentaitoni ehkä riitä, mutta vastaus oli, että tässä se kielitaito taatusti vahvistuu. Vahvistuu vahvistuu, niin kuin sietokykykin. Englanninkielestä on mukava suomentaa, kun ei tarvitse katsoa kuin muutaman sanan merkitysvaihtoehdot silloin tällöin. Tässä projektissa on joka toisessa lauseessa joko sana tai sanoja, joita en tunne, tai kielioppia, jota en tunne tarpeeksi hyvin tavoittaakseni koko lauseen vivahteita. Niinpä suomennoksen sekaan jää nyt turkinkielisiäkin ilmaisuja, joita en uskalla suomentaa, ja siitä jatkaa sitten seuraava tekstin muokkaaja. Voi olla, että joudumme miettimään joitakin kohtia ja niiden suomenkielisiä ilmaisuja kahdestaan vielä moneen kertaan. Tämä minun jäljiltäni jatkava kirjoittaja on kirjan aihepiirin ammattilainen, ja hän ymmärtänee pienestäkin vihjeestä mistä lauseessa tai kappaleessa on kyse, ja muokkaa tekstiä sitten sen perusteella. Lopputulos on mielenkiintoista nähdä, tosin tämä matka siihen saakka on vielä mielenkiintoisempi. 

Perhospuisto Antalya http://www.kelebekpark.com
Edelleen huomaan turkiksi keskusteltaessa, että kun väsyn, niin kyky puhua ja ymmärtää puhuttua turkinkieltä vähenee oleellisesti. Sekin on ärsyttävää, mutta inhimillistä. Ja jos jotain olen oppinut viimeisten parin vuoden aikana, niin sen, että inhimillisyys riittää. Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen, koska se on mahdotonta, eikä se ole ihmisen osa. Eikä kenenkään tarvitse olla kaikkea sietävä, kaikkeen pystyvä, aina hyväntuulinen tai iloinen, aina hyvinvoiva tai energinen, vaan inhimillisyyden rajoissa toimiminen riittää. Eurooppalaisessa nyky-yhteiskunnassa inhimillisyys on monin paikoin aliarvostettua ja monella tavoin hukattua. Paljon on edelleen niitä, joilta kyky inhimilliseen toimintaa ei ole kadonnut, mutta aivan liian paljon on sen hukanneita tai piilottaneita. Ehkä tämän aikakauden tärkein sanoma tai opetus on juuri inhimillisyyden uudelleen löytäminen ja uudelleen oppiminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.