torstai 14. huhtikuuta 2016

Liikuntakulttuuri muuttuu


Yksityiskohta Kilim-matosta, lähde: TRT Ayaz fb
Siinä missä suomalaiset kutovat ja käyttävät räsymattoja, turkkilaiset kutovat ja käyttävät villalankamattoja. Suomalaiset kutovat mattoa kangaspuissaan vaakasuoraan. Nuo turkkilaiset kangaspuut, ja loimet ovat pystysuorassa. Kudontatekniikka on toisenlainen ja työergonomiasta ei kannata edes puhua. Käsin tehdyt Kilim-matot vaativat valtavan määrän työtunteja, ja ne edustavat perinteistä käsityötä. Nuo viereiset kuvat kertovat villalankojen luonnollisesta värjäämisestä, maton kutomisen vaiheesta ja valmiista matosta. Minun vanhassa asunnossani on kilim-mattoja myös, mutta ne ovat valitettavasti koneella kudottuja, ja osa niistä on puuvillaisia.  

Yksityiskohta Kilim-maton teosta, lähde: TRT Ayaz fb
Yritän saada itseni aktivoitumaan huonejärjestyksen muuttamisessa takaisin entiselleen, sillä tuo nykyinen makuuhuone, entinen olohuone, on sen verran kosteusvaurioinen, että omat allergia- ja hengitystieoireet ovat jo hankalia. Olohuonekäytössä en tuota edes huomannut, kun en ollut siellä niin paljoa, ja kun ovet ja ikkunat olivat aina auki. Nyt kissan vuoksi nukun suljetuin ovin, ja sisäilmaongelmat korostuvat. Niin että edessä on yhden hengen kalustevalssia, jippii :(  . Kevään ensimmäiset lintukirpunpuremat on sitten saatu tänään, ja niiden kotiintuojana oli kissa. Ilmeisesti kissa joko "kaveeraa" naapuruston kanojen kanssa, tai sitten ajaa niitä takaa höyhenet pöllyten... en edes halua tietää kummasta on kyse. Joka tapauksessa lintukirppujen ja kanankakan hajunsa vuoksi laitoin kissan lämpimään kylpyyn, vaikkei pestävä olisi siihen halukas ollutkaan. Helsingissä parvekkeen linnuista tulleet lintukirppujen puremat olivat vastenmielisen hankalia siedettäviä ja hoidettavia. Saa nähdä onko elimistö nyt yhtään vastustuskykyisempi näille paikallisille ötököille.

Kylässä värjättyjä villalankoja kuivuu, lähde: TRT Ayaz fb
Alanyassa alkaa Turismiviikko, ja samalla on menossa Hz. Muhammedin syntymäviikon juhlinta. Turismiviikon alkajaisiksi huomenna ja viikonloppuna on luvassa kokoontumisen lisäksi juhlapuheita enemmänkin, sekä mm. kulkue, pyöräilytapahtuma, kyläruokatapahtuma, kävelytapahtuma, ruokatapahtuma kulttuurikeskuksessa, teatteria ja paljon muuta. Kansalaisia yritetään innostaa pyöräilemään. Iso osa ei ole koskaan ajanut polkupyörällä, koska perheessä ei sellaista ole. Nyt monet lapset ajavat koulumatkansa polkupyörällä ja aikuisetkin ostavat pyöriä. Triahthlonin maailman cup ja kansalliset ja kansainväliset pyöräilykilpailut ovat myös saaneet pyöräilyn näyttämään trendikkäältä, ja paljon nuoria näkyy ajavan Alanyan kilpapyöräilijoiden asussa, asianmukaisin varustein. Liikuntakulttuuri on täälläkin muuttumassa, suhtautuminen terveysliikuntaan on muuttumassa. Myös kävelyä yritetään kaupungin toimesta markkinoida hyvänä ja helppona terveysliikuntana, ja sekin työ kantaa hedelmää. Mielenkiintoista nähdä, minkä verran. Tuohon terveysliikuntasektorille voisi lisätä vielä tanssin eri muodoissaan :)) . Lenkille kai tästä on paras lähteä itsekin, nyt eikä huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.