maanantai 2. toukokuuta 2016

Tek kalsan bayan

Tuo otsikko on suomennettuna yksin asuva nainen. Se on nyt lähes kirosana, tiettyjen asioiden hoidossa.

Vanha kuva, fiiliksien mukainen, 2014
On ollut käsittämättömän monivivahteinen ja raskas päivä, aamukahdeksasta ilta kahdeksaan asti, ihan tauotta. Ja kyllä, oleskelulupaprosessin vuoksi kaikki tämä, tosin nyt tuli sitten kaupan päällisinä myös työlupa. Nyt olen järkyttävän päivän jälkeen niin onnellinen lopputuloksesta, että en voi sitä sanoin kuvailla... Hyvistä ystävistä ja heidän verkostostaan oli taas iso apu. Tai siis ihminen, jota suuresti kunnioitan, on aiemmin puhunut minusta hyvää juuri sille ihmiselle, joka oli nyt päättävässä asiassa asioiden ratkeamisen suhteen. Kiitos!

Hyvä tuuli vain ei nyt tässä hetkessä näy neikä kuulu, kun makuuhuoneen ja olohuoneen lautalattian alla olevaan varastoon on tänään teljetty kaksi kissaa rottientorjuntatarkoituksessa, ja ne itkevät ja huutavat siellä pimeässä peloissaan ja nälissään. Äänten perusteella ne ovat pienehköjä pentuja. En voi käsittää mitä ihmettä tämän talon asukkaiden päässä oikein liikkuu, mutta nämä eivät kyllä ole tavallisia turkkilaisia. Ratkaista nyt rottaongelmaa koko ajan kissanpennuilla! *ruma sana* On tosi karmeaa kuunnella, kun elukat huutaa lukkojen takana tuntikaupalla. Mietin jo, että minne menen täksi yöksi nukkumaan, jos ei noita saada tuolta pois. Mutta asioilla on taipumus ratketa, niin pienillä kuin isoillakin asioilla.

Itse kävin hoitamassa tätä kissa-asiaa suomalais-turkkilaiseen tapaan: marssin yläkertaan
Theo's Place, kannattaa käydä, 2014
vuokraemännän ovelle, ja sanoin riittävän kuuluvalla äänellä (naapurustoon asti) ilman rumia sanoja tai ilkeyttä, ja riittävän tiukasti, että miksi olette laittaneet kissoja huutamaan lattiani alle, "ei ole laitettu, ei meillä ole kissoja". Kenen tuo varasto on, "meidän". Siellä huutaa epätoivoisesti kaksi kissaa, joita ei ole siellä aiemmin ollut, "ei ne ole meidän". Niin, mutta kenenkähän se varasto on, "meidän", joten kissatkin ovat siis teidän, kun ei muilla ole sinne varastoon avaimia, "ei meillä ole kissoja", juu, eikä tämän jälkeen tätä vuokralaistakaan, en ymmärrä tätä touhua enkä jaksa tällaista, muutan pois kuukauden sisällä. Sitten vaan kävelin kotiin katselemaan kuinka meille muuttanut kissa on ihan sekaisin lattian alla huutavista kissoista. Viidessätoista minuutissa tulee mummon poika, poistaa kissansa varastosta, ja rauha palaa taloon. Saman tien tulee lepyttelevä tekstiviesti, johon vastaan kohteliaasti. Olemme molemmat pahoillamme tapahtuneesta ja kaikki jatkuu taas entisellään. Olen oppinut jotakin tässä vuosien saatossa. Mitenkähän suomalaisessa asuinyhteisössä olisi asia hoidettu - hieman eri tavalla XD.


Mutta takaisin siihen oleskelulupa-asiaan. Tällä hetkellä systeemi on muuttunut rajusti puolentoista vuoden takaiseen verrattuna. Eräs virkailija sanoi tulkin välityksellä minulle ihan kasvokkain, että jokaisella naisella olisi hyvä olla joko aviomies, miesystävä perheineen tai turkkilainen ystäväperhe, joka huolehtii tästä yksinelävästä naisesta ja takaa hänen toimeentulonsa Turkissa oleskelun aikana. Oleskeluluvan kulmakiveksi nousi sekä perjantaina että tänään pitkin päivää se, että olen yksin asuva ulkomaalainen nainen, josta kukaan turkkilainen mies ei pidä taloudellisesti yms. huolta.

Ongelmiin on aina ratkaisu, kun sen vain osaa nähdä :)
 Yhdessä asiapaperiongelmia ratkovassa tuttavien toimistossa sanottiin ihan suoraan, että etkö voisi mennä naimisiin, kun olet sentään ollut täällä jo pari vuotta, ja se on pitkä aika naiselle ilman avioliittoa. Kävi vaan mielessä, mutta en kertonut, että erosta on pian 19 vuotta, eikä ole aikomustakaan mennä naimisiin ainakaan vuonna 2016. Sairaalalta ei löytynyt ratkaisua tämän asiakokonaisuuden ongelmiin, joten päätin unohtaa sen, ja kävelin erääseen toiseen paikkaan. Odotin johtajaa noin kolme tuntia kaiken kaikkiaan, mutta se kannatti. Oleskelulupa ja työlupa lähtivät nyt sitten valtiolle ratkaistavaksi yhtä aikaa. Johtaja sanoi, että noin kymmenen päivää joudut odottamaan, mutta siinä vaiheessa lupa on valmis, ja aloitat työt heti kun lupa on saatu. Money talks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.