tiistai 12. heinäkuuta 2016

Edes vähän arkirealismia

Iltalehti uutisoi asiaa, joka mietityttää ainakin monia suomalaisia. Edelleen monet kyselevät uskaltaako Turkkiin tulla. Kuinkahan moni kysyjistä miettii nyt USA:n tapahtumien jälkeen, että uskaltaako USA:han mennä vai joutuuko ammutuksi tai terrori-iskun keskelle? Tuskin monikaan. Entö Suomen tapahtumien jälkeen, moniko miettii uskaltaako asua itärajan tuntumassa kun sotakoneet pörräävät ympärillä. Kuinka moni niistä suomalaisista, jotka ääneen kauhistelevat IStanbulin iskua miettiin Baghdadin iskua, joka oli ihmisille paljon tuhoisampi? Tuskin monikaan. Ihmisille on fiksoitunut median uutisointien ja propagandan myötä mielikuva vaarallisesta Turkista. No mitäs ne kaikki muut alueet sitten ovat? Tutkimusten mukaan Japani on aivan yhtä vaarallinen tai vaaraton kuin Turkki, tiesitkö jo sen, vertasitko siihen tai moneen muuhun vastaavanlaiseen paikkaan? Ei, vaan moni miettii edelleen, että kotisohva ja kotoinen lähikulmakunta on se maailman turvallisin paikka, oli se sitten totta tai ei. Antaa miettiä. Tässä taas ihan muuta mietittävää antava artikkeli Iltasanomilta.

Lähde: Iltasanomat.fi

"Terrori-iskuja Eurooppaan odotettavissa" - Isis menettänyt 12 prosenttia alueistaan alkuvuonna

Sunnuntai 10.7.2016 klo 16.22
Terroristijärjestö Isis on vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana menettänyt 12 prosenttia hallitsemistaan alueista, arvioi analytiikkayhtiö IHS, joka seuraa säännöllisesti Isisin toimintaa.
  • Isis menetti viime vuonna 14 prosenttia alueistaan, vuodenvaihteesta se on menettänyt 12 prosenttia lisää.
  • Analyytikko pelkää, että Isis muuttaa taktiikkaansa ja pyrkii lisäämään terrorismia.
  • Ryhmä on menettänyt alustavan arvion mukaan myös huomattavan määrän tulojaan.

Nainen laski lauantaina ruusun kynttilämeren keskelle Bagdadissa paikassa, jossa rekalla tehty pommi-isku surmasi lähes 300 ihmistä. (AP)
IHS:n mukaan Isisin "kalifaatin" alue kutistui viime vuonna 12 800 neliökilometrillä 78 000 neliökilometriin. Tämä tarkoittaa 14 prosentin menetystä.
Kesäkuun 4. päivänä Isisin hallitseman alueen koko oli enää 68 300 neliökilometriä.
Sittemmin ryhmä on menettänyt muun muassa Fallujan kaupungin Irakissa. Seuraavaksi kaatunee Manbijin kaupunki Syyriassa, joka on ollut jo kuukauden Syyrian kapinallisjoukkojen piirittämä.
USA:n puolustusministerin Pentagonin arviot Isisin menetyksistä ovat maakohtaiset, toisin kuin IHS:llä. Toukokuussa Pentagon väitti, että Isis on menettänyt 45 prosenttia alueistaan Irakissa ja 16-20 prosenttia Syyriassa hallitsemistaan alueista.
IHS:n vanhempi analyytikko Columb Strack uskoo AFP:n mukaan, että Isis pyrkii tekemään jatkossa selvästi enemmän terrori-iskuja.
- Kun Islamilaisen valtion kalifaatti pienenee ja käy entistä selvemmäksi, että sen hallitusprojekti on epäonnistumassa, ryhmä siirtää prioriteettinsa kapinaan, Strack sanoo,
- Valitettavasti voimme odottaa lisää useita kuolonuhreja vaativia hyökkäyksiä Irakissa ja Syyriassa ja kauempana, mukaan lukien Euroopassa.
Viikko sitten Isis teki tuhoisan pommi-iskun Bagdadissa. Iskussa kuoli liki 300 ihmistä.

artikkelin lähde: Iltasanomat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.