maanantai 11. heinäkuuta 2016

Puhelimen rekisteröinti osa 3+

Länsi-Turkin ylängöllä 7.7.2016
Eilen illalla yllättäen puhelimeni molemmat sim-korttipaikat lukittuivat. Tai no, olihan se yllätys ja eihän se ollut yllätys.

2. Marraskuuta 2015 tuli Yasal Uyari nimiseltä lähettäjätaholta seuraavanlainen tekstiviesti:
3549--------46 IMEI nolu cihaz KAYIT DISI dir, 120 gün icinde kapatilacaktir, satin aldiginiz yere basvurunuz.

10. Kesäkuuta 2016 tuli samalta lähettäjältä taas viesti:
3549-------46 IMEI nolu cihaz KAYIT DISI dir, 30 gün icinde kapatilacaktir, satin aldiginiz yere basvurunuz.

ja 10.7.2016 puhelin lukittui. Ajattelin, että on taas sama kuin edellisenkin puhelimen rekisteröinnin kanssa, eli että virkailija ei ollut tehnyt asiaa oikein, ja rekisteröinti piti tehdä uudelleen. Menin ensin verotoimiston Vesne-kassalle, ja kerroin, että pitää varmaan tehdä uudelleen rekisteröinti, vaikka elokuussa tein, koskapa puhelin lukittui. Vastassa oli rehelline ja hyväntahtoinen nuori mies. Hän kysyi, että onko minulla kuitti olemassa. Toki kuitti on
Länsi-Turkin ylängöllä 7.7.2016
tallessa. Hän jatkoi, että yksi rekisteröinti riittää. Hae siis postista e-devletin koodi, ja mene sen kanssa puhelinliittymiä myyvään firmaan, niin he tsekkaavat mikä on vialla ja tekevät asian loppuun.Takanani jonossa oli Sveitsissä asuva turkkilainen mies, joka puhui natiiviturkkia. Hänellä oli sama asia hoidettavanaan, hän oli saanut samanlaiset viestit, ja hänellä oli apunaan paikallinen, turkkilainen, kokenut asioiden hoitaja. Hän sanoi, että vaikka hän on turkkilaistaustainen ja puhuu sujuvaa turkkia, niin hän ei hoida asioita ilman paikallisopasta, koska tämä on sellainen asioidenhoitoviidakko, ettei hänkään ymmärrä vaikka hoitaakin Sveitsissä vaikka mitä asioita. He lupasivat ottaa minut mukaansa, koska heidän reittinsä on sama.

Niinpä hain postista e-devletin salasanan, ja menin tuon kokeneen, ja turistien asioita paljon hoitaneen miehen kanssa puhelinliikkeeseen. Ja hyvä, että oli apua mukana. (karmea määrä mieleen tulleita rumia sanoja on poistettu tästä välistä). Puhelinliikkeessä saimme asiallisen kohtelun, hyvän palvelun ja kärsivällisen selityksen. Minun puhelintani ei voi rekisteröidä Turkissa enää uudelleen, koska eräs suomalainen mies on jokin aika sitten rekisteröinyt iPhone 6:n
Länsi-Turkin ylängöllä 7.7.2016
samalla IMEI-koodilla. (taas on poistettu ne rumat sanat, mitä mieleen tuli). Silloin, kun olen tuon puhelimen ostanut, ei ollut markkinoilla ainoatakaan iPhone 6 puhelinta. Kuinka samperissa on mahdolista, että nyt jossain suomalaisen miehen hallussa olevassa iPhone 6:ssa ja minun puhelimessani on sama IMEI-koodi??? Voi h-p-v-s-j... ja kaikki loputkin. Nyt olen siis yht'äkkiä puhelimeton.

Puhelinliikkeen myyjä oli niin avulias, että hän sanoi jopa, että jätä puhelin tänne, ja tule kahden tunnin kuluttua uudelleen, niin siinä on uusi IMEI-koodi, eikä maksa kuin 40 TL. Ja samalla se puhelin nollautuu täysin. Siitä olisi siis poistunut kaikki mitä siellä on, puhelinnumerot yms. Ja sen jälkeen puhelin olisi ollut täysin laiton, no, niin kai se on nytkin. Joka tapauksessa sen verran oli järkeä päässä, että en jättänyt puhelinta sinne, vaikka olin kyllä todella vihainen tilanteesta (en tuon firman ihmisille tai auttajalle). Kun pääsin kotiin, niin wifin kautta muilla konstein otin puhelun Suomeen, lakipuolella työskentelevälle juniorille. Sain ohjeet mitä kautta ja miten lähden viemään asiaa eteen päin. Taas joudun tekemään ilmoituksen poliisille. Positiivista asiassa on kuitenkin se, että tässä tapauksessa voin asioida Suomen poliisin kautta, ja tehdä ilmoituksen netin kautta. Se on tämän illan projekti.

Länsi-Turkin ylängöllä 7.7.2016
En tiedä, onko tuo toinen rekisteröijä laittomasti samaa IMEI-koodia käyttävä, eli siis jotenkin tuon IMEI-koodin saanut, minun puhelimestani tai muusta lähteestä, vai onko minun puhelimessani laittomasti hänen puhelimensa IMEI-koodi. Ajoitus vaan tuntuu niin nurinkuriselta, mutta toki molemmat vat mahdolllisia, ja nyt poliisi saa tutkia miten päin asia oikeasti on. Ja jos minun puhelimeni on laiton, niin arvaapa onko Suomen lain mukaan myyjätaho vastuussa siitä, että on myynyt Suomen rajojen sisäpuolella laittoman puhelimen... se nähdään jonkin ajan kuluttua.

Kaivoin siis saapin pohjalta jälleen tuon turkkilaisen karvalakkimallin Samsungin, jota inhoan paljon enemmän kuin kumisaappaiden käyttöä. Tuossa tuo minikapula nyt on ladattuna ja sim-kortti paikalleen asennettuna, ja tuon kanssa pitäisi pärjätä hetken aikaa. Aarrgghh! Onneksi on edes tuo. Täysin ilman puhelinta olisi vielä hankalampaa. Turkkilaista älypuhelinta en halua ostaa, koska se ei kuulemma toimi sitten taas Turkin rajojen ulkopuolella, näin ainakin turkkilaiset Euroopassa käyneet tuttavat sanovat. Ja juuri nyt en lähde Suomeen pelkästään puhelimen oston takia. Odotan, jos jaksan, tuon puhelinjupakan lopputuloksen. Voihan se olla, että en jaksa niin kauaa tuon vehkeen kanssa. Kun älypuhelimeen on tottunut, niin on melkolailla älytön olo nyt, kun se puuttuu.

Ihmettelen, miksi tämänkin piti minulle tulla. Toisaalta kai Suomessa on helppo myydä laittomia puhelimia, koska ei siellä koskaan aikaisemmin ole minulta mitään IMEI-koodi tarkastettu, eikä niitä aiempia puhelimia Suomessa ole tarvinnut rekisteröidä. Tämänkään puhelimen kohdalla en olisi tätä koko puhelimen elinkaaren aikana huomannut, ellen olisi tullut puhelimen kanssa Turkkiin, jossa se pitää rekisteröidä mikäli sitä aikoo käyttää yli 120 päivää. Onkohan näitä Suomessa enemmänkin? Kukapa niistä tietää, eihän niitä kukaan seuraa, vai seuraako?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.