sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Oliivien aikaa

Alanyalaisella ohjeella valmistuvat mustat oliivit
Oliivien säilöntää, tomaatinsiementen idätystä, sitruunan siementen idätyksen aloittamista ja löhöilyä tuttavien kanssa jutellen. Niistä oli tämä päivä tehty. Ostin perjantaina torilta 3 kg tuoreita mustia oliiveja. Sain oliivien säilönnästä monia erilaisia ohjeita kuluneen viikon aikana, ja muistin vielä aiempina vuosinakin saamiani ohjeita ja näkemiäni säilöntätapoja. Siinä sitten vaan valitsemaan, että millä tavoin tällä kertaa mennään. No, tällä kertaa ja tällä kertaa... ihan ensimmäistä kertaa säilön oliiveja itse.

Peruslogiikka on se, että haluan säilöä oliivit ilman ns. säilöntäaineita, luonnon konstein. Siksi valitsin käymiseen ja suolan käyttöön perustuvan säilönnän. Puhtaat oliivit, joita ei nyt siis erikseen pestä, tarkastetaan yksitellen. Jos oliivi oli hyvän näköinen, se pääsi isompaan pulloon, ja jos se oli hieman kypsyneemmän tai kolhiintuneemman oloinen, niin sen osoite oli toisessa pullossa. Ja koska oliiveissa oli aika paljonkin näitä hieman nahistuneita, niin nyt voin sitten kokeilla kahta erilaista säilöntätapaa, koska näitä on kahdessa eri astiassa valmistumassa.

Priima-pulloon laitetut oliivit ovat kokonaisia ja ehjiä. Pulloon tuli lisäksi meri- tai vuorisuolaa (en tiedä kumpaa se kaupasta löytämäni on) 100g / 1 kg oliiveja sekä vettä niin paljon, että oliivit peittyvät. Kakkospulloon laitettuihin oliiveihin tein kuoren rikkovat viillot, ja lisäsin pulloon karkeaa suolaa 100g / 1 kg oliiveja. Tähän pullolliseen ei tullut vettä lainkaan,
Ilman vettä, käymisellä ja suolalla valmistuvat oliivit
ainakaan tässä vaiheessa. Osa paikallisista tuttavista neuvoi, että kaikki oliivit viilletään ennen pullottamista, ja osa sanoi, että vain vihreät oliivit viilletään, ja mustat säilötään siltään. Täällä kaikki tuttavat säilöivät mustat oliivit veteen tai säilöntäaineliuokseen, ja youtuben video-ohjeissa oli myös vedettömiä ohjeita.

Pulloja on nyt heiluteltu ja keinuteltu, että suola on taatusti levinnyt. MOlempien pullojen korkkeihin ohjattiin tekemään reikä käymiskaasujen ulospääsemiseksi. Vedellisen pullon vesi pitää jatkossa vaihtaa päivittäin, jolloin myöskin suolaa joutuu lisäämään päivittäin, ja kokonaissuolamäärän hahmottaminen, ainakin näin vasta-alkajan mielestä, on hankalaa. Toisessa pullossa, jossa ei ole muuta kuin oliiveja ja suolaa, on paljon vähemmän työtä. Kääntelen vain kyljellään makaavaa pulloa jokusen kerran päivässä, että suola ja oliivit pysyvät sulassa sovussa. Toiset sanovat, että vettä pitää pitää ja vaihtaa pulloon 20 pv, toiset puhuvat 10:stä tai 30:stä päivästä. Joten en vielä tiedä miten lopulta teen. Enkä vielä hahmota mitä kaikkea niille oliiveille pitää tehdä tuon käymisvaiheen jälkeen. Ehkä sekin selviää aikanaan.

En lakkaa ihmettelemästä naapureiden "kenkien elämää". Toisilla on tapana säilyttää kaikkia omankin perheen kenkiä rappukäytävään sijoitetussa hyllykössä tai kenkäkaapissa. Joidenkin kengät vain ovat vapaassa muodostelmassa pitkin seinämiä tai pitkin lattiaa, rappukäytävän puolella. Sitten on myös heitä, jotka ottavat kaikki kengät huoneiston sisäpuolelle. Aiempina kesän viikkoina kenkien käytävässäolon pystyi haistamaan ulko-ovelle asti, eikä se välttämättä ollut mikään sulotuoksu. Toisinaan tuoksui kyllä parfyymikin, toisinaan sitten hiukan rujommat hajut. Sellaisten tosi vahvasti haisevien kenkien ohi mennessään toivoi, että omistaja ymmärtäisi heittää ne jo roskiin. 

Tämän naapurini kotona oli kaikesta päätellen vieraita käymässä, sillä ei heidän ovensa edessä yleensä ihan  noin monia kenkiä ole odottelemassa. Ja nyt pieni polkupyöräkin siinä odotteli, vaikka kerrostalossa olemmekin, emmekä edes ihan alimmissa kerroksissa.

Onneksi on nyt kumisaappaat ostettu, vaikkakin nilkkapituiset, sillä huomiselle aamulle on ennustettu pientä sadetta, ja tiistai-torstai on luvattu vettä vähän enemmänkin, ja myrskytuulien kera. Myrsky kuulostaa edelleen houkuttelevalta, vielä en ole siihen kyllästynyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.