tiistai 27. joulukuuta 2016

Joulutorttuja sittenkin

Kävin eräässä pienehkössä MIgroksessa hakemassa pyykinhuuhteluainetta, mutta unohdin sen samalla, kun hetken mielijohteesta kurvasin pakastekaapien kautta. Pakastekaapissa oli lehtitaikinaa, ja hetken oli jo kaupassakin ollessa joulutorttujen maku suussa. Siellä Migroksessa oli kolmea erilaista Milföy-taikinaa, mutta en jäänyt lueskelemaan paketteja tarkemmin, kun oli kiire tanssitunneille, vaan otin sen, jonka kuva näytti parhaimmalta. ---eikö ollutkin hyvä valintaperuste taikinalle 😉.  Ehkä joskus toiste testaan ne kaksi muutakin. No, tämä mitä otin, on kilon paketti, ja sisältä löytyi valmiiksi kaulittuja ja puolitettuja lehtitaikinalevyjä, joista oli helppo tehdä joulutorttuja. Taikinassa on vain kasvisrasvoja ja vehnäjauhoa yms, eli se ei ole voitaikina, ja on täysin maidoton. Valmiiden torttujen osalta taikinan maku oli samanlainen, kuin Suomen kauppojen pakastealtaiden lehtitaikinoissakin. HInta oli muistaakseni noin 5-6 TL eli vähän alle 2 €/kg.

Luumuhillon löytäminen osoittautui haasteeksi. Löysin luumunpuolikkaita sokeriliemessä ja monia muita hilloja, mutta en luumuhilloa torttujen tekoa varten, ainakaan tuosta kaupasta. En tosin ole nähnyt sitä muuallakaan. Tuosta kaupasta en löytänyt myöskään muuta paistonkestävää hilloa, joten valitsin tavallisen kirsikkahillon, josta yritin eritellä tortun keskelle vain kirsikat. Se normaali sokerinen hillo-osuushan sulaa, valuu pellille ja kuivuu uunin lämmössä. Niin kävi tuollekin hillolle. Tortut eivät ole kauniin näköisiä, eivätkä maistu luumulle, mutta sai niillä joulutorttujen kaipuun poistettua. Kolme tuollaista pystyi syömään, ja sen jälkeen oli kiintiö täysi. Olivat aikamoisen sokerisen-rasvaisia.

Kylmässä tilassa tanssimisesta olen oppinut jonkun verran. Tanssituntitilamme on lämmittämätön, kaakelipintainen iso huone maanpinnan alapuolella, ja siellä on luontainen ilmanvaihto, sillä ikkunoita on aina auki. Tanssitilan lämpötila on likimain sama, kuin ulkoilmankin lämpötila. Tuohon on ollut vaikea sopeutua. Eihän minulla ole mitään tanssitunneille soveltuvia, lihasten lämpimänä pysymisen kannalta riittävän lämpimiä ja elastisia housuja. Suomessa käytössä olleet treenivaatteet eivät ole käyttökelpoisia tässä säässä ja tuossa tilassa. Niiden kanssa paleltuu. Nyt olen ratkaissut asian niin, että treenivaatteiden päällä on ns. tuulihousut, ja yläkerrassa t-paita, pitkähihainen paita sekä fleecetakki, ja taukojen ajaksi myös toppatakki. Tänään kaiken tuon vaatemäärän keskellä selvisi lihasvammoitta ja lihas-kivuitta. Kaikilla aiemmilla kerroilla on tullut lihas- ja jännekipuja, vaikka olen kokeillut monenlaisia vaateyhdistelmiä. Piti vain laittaa päälle todella paljon, niin, että pysyy koko ajan hikisenlämpimänä. Koska tuntien loputtua ei ole aikaa vaihtaa vaatteita, vaan opettaja poistuu ja valot sammutetaan heti tunnin loputtua, niin se vähemmän kiva osuus on matkustaa kotiin tuulisessa ja kylmässä säässä, hikisen märät vaatteet ihoa vasten.

Täällä paikallisessa kulttuurissa, näillä tunneilla, ihmiset eivät vaihda tuolla treenipaikassa vaatteitaan. Vain minä ja ukrainalainen tyttö vaihtaisimme, koska olemme siihen oppineet. Olen kuitenkin hyvilläni siitä, että olen noihin ryhmiin päässyt, ja voin olla siellä treenaamassa. On oma asiani pystyä kehittelemään sellainen varustus, joka soveltuu sekä matkoille että treeneihin.

Tänään oli upea aurinkoinen päivä, ja valoa oli taas tarpeeksi asti. Huomiselle saapunee jälleen sateet, ja harmaus. Lunta on edelleenkin luvattu lähivuorille. Alanyan keskustassa sitä valkeaa ainetta ei onneksi ole nähty, ainakaan luonnossa, taivaalta maahan pudonneena. Tiedän kuitenkin, että moni on hakenut vuorilta lunta pakastimeensa, jälkiruokatarkoituksiin, herkuttelua varten. Minulla ei ole mitään hinkua lumensyöntiin, ei sitten pienintäkään. Kahdesti aikaisemmin olen ollut tilanteessa, jossa perheen isäntäväki tarjoaa jälkiruokana kyseistä herkkua, ja kyllähän sitä syö, kun ei ajattele.

Nyt on taas kello paljon, ja uni kutsuu. Hyviä unia teillekin, sinne missä olettekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.