sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Vihreää ja kevyttä

...tai siis otsikko olisi hyvä olla muotoiltu täysin toisin, sillä jokunen päivä sitten otti silmiini Ylen julkaisema juttu makuaistiin ja brändeihin liittyen. Se oli monella tapaa mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen, suoittelen. Tässä on linkki heidän tekstiinsä, sekä pieni pätkä sieltä sellaisenaan lainattua ja irrotettua tekstikohtaa.

http://yle.fi/uutiset/3-9327467
" Paremman maun ilmiö vahvistuu, koska kallista kahvia tai konjakkia maistava herkistää aistinsa saatuaan tietää, että
Invalidi-pulu. Kansainvälinen vammaisten päivä oli eilen,  3.12.
nyt tarjolla olisi jotain parempaa. Hyvän äärellä aivot aktivoituvat ja aromeja oikein hakemalla haetaan.
Aistivaraisissa tutkimuksissa on huomattu, että ihmiset eivät oikeastaan erottaisi paljon mitään ilman mielikuvia. Myös ne mielikuvat maistuvat." Lisäksi "Harri Luomala onkin huomannut, että makukokemus muuttuu ratkaisevasti, jos koehenkilön arvot ovat tuotteen kanssa ristiriidassa."

Tuo alkuperäinen tekstikokonaisuus herätti monenlaisia ajatuksia, ja kirjoitan siitä vasta nyt, koska halusin nähdä, mikä ajatus jää päällimmäiseksi.

Olemmeko me ihmiset todellakin noin vietävissä, kuin pässit narussa? Kun joku pakkaa tuotteen kalliin näköiseen pakettiin, hyvin brändätyn nimen alle ja  asettaa sen myyntiin muita tuotteita kalliimmalla hinnalla, niin se tuote on mielestämme parempi, kuin sama tuote halvemmassa paketissa ja tuntemattomalla nimellä, edullisesti myytynä. Onko tässä yksi syy siihen, miksi Suomi on niin kallis maa? Onko myytävä kalliilla, että saa myytyä, että saa luotua mielikuvan laadukkuudesta? Jotakin on evoluutiossamme vinksahtanut jossain vaiheessa, mikäli tuo pitää paikkansa. Kyllähän tätä tapahtuu, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja tietyissä piireissä, jossa on esim. oman sosiaalisen aseman pönkittämisen tai esittelyn vuoksi tärkeää ostaa vain kalliita, hyvin brändättyjä merkkituotteita. Eivät kaikki kuitenkaan tällä tavoin toimi tai ajattele. On paljon ihmisiä, jotka tunnistavat laadun ilman kallista hintalappuakin, joskin on myös niitä ihmisiä, jotka väittävät, ettei ole laatua ilman kallista hintalappua.

Sitten niihin aistinvaraisiin ahaa-elämyksiin. Koska sitä pinaattia on nyt tässä taloudessa lähes vuoden tarve, niin oli aika aloittaa sen käyttö. Tänään halusin tehdä siitä gözleme-tyyppisen luomuksen, käsiäni likaamatta. PIdän pinaattitäytteisestä gözlemestä, mutta sen teko on työlästä ja sotkuista, enkä saa taikinaa kaulittua niin paperinohueksi, kuin mitä paistopaikkojen ammattilaiset. Siksipä naisenlogiikkani tuotti viereisen kuvan kaltaisen tuloksen, joka on superhelppo tehdä. Jos siis olet turkkilaisen miehen puoliso, ja haluat yllättää hänet jollakin turkkilaistyylisellä, uudella makuelämyksellä, niin tätä on helppo kokeilla. Aineita on vähän, ne tarvitsee vain sekoittaa ja lopputuloskaan ei ole hullumpi. Lisäksi voit soveltaa ohjetta niin, että lisäät täytteeksi murujuustoa tms. Taikinan voi tehdä myös kananmunattomana, mutta se on tällaisenaan ruokaisampi.

Tarvitset:
Gözlemen korvike vohveliraudalla tehtynä, Alanya 4.12.2016
2 dl vettä,
1 kananmuna,
1 rkl ruokaöljyä,
1 tl suolaa, 
vehnäjauhoja niin paljon, että taikina on sopivan paksua vohvelirautaasi, ts. muistuttaa lettu- tai vohvelitaikinaa.

Vatkaa vispilällä ainekset tasaiseksi seokseksi.
Kaada kuumalle vohveliraudalle ohut kerros, ja levitä vaikka ruokalusikalla taikinaa niin, että sitä on koko alueella.
Ripottele päälle silputtua, tuoretta pinaattia, tai kuivaksi puristettua pakastepinaattia (sekä halutessasi myös murujuustoa).
Kaada päälle vielä ohut kerros vohvelitaikinaa, ja sulje vohvelirauta ripeästi (ettei pinaattien päälle kaadettu taikina valu pöydälle).
Anna paistua pidempään kuin tavallisten vohveleiden, kunnes pinaattivohveli on pinnastaan paikkapaikoin kevyesti ruskettunut ja rapea.

Voit tarjoilla siltään, heti lämpimänä. Tai voitele pinnasta voisulalla, jolloin lopputulos on enemmän gözlemen oloinen ja makuinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.