sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Vähemmällä pääset, kun et lue.

Hyveistäkin olisi varmaan mielenkiintoista kirjoittaa, tosin se vaatisi paljon syventymistä ja perehtymistä kyseisiin asioihin... minä kun luulen, että se pahe-osasto on minulle sitä tutumpaa puolta, ainakin, jos entisiltä tuttavilta kysyy. Nykyisillä tuttavilla sen sijaan on ihan erilaiset vastaukset kuin entisillä tuttavilla, jostain tarkemmin seilttämättömästä syystä.

Sanoilla voidaan leikkiä niin monin eri tavoin. Otetaan kolme lyhyttä, negatiivista esimerkkiä.

Miksi pelkäät häntä? - Koska en tunne häntä.
Miksi pelkäät häntä? - Koska tunnen hänet.

Miksi et luota häneen? - Koska en tunne häntä.
Miksi et luota häneen? - Koska tunnen hänet.

Miksi et halua olla hänen kanssaan tekemisissä? - Koska en tunne häntä.
Miksi et halua olla hänen kanssaan tekemisissä? - Koska tunnen hänet.


Mistä tunnet hänet?
  • Työskentelimme samalla työnantajalla (yli 3.000 muun työntekijän kanssa, ja eri yksikössä, koskaan emme työskennelleet työparina, mutta olen kuullut...)
  • Olen keskustelupalstalla, jossa voi aina kysyä ihan mistä vaan, ja aina joku tietävä vastaa. Siellä hänestäkin on puhuttu moneen kertaan. Sieltä hänet tunnen.
  • Tapasin kerran kaupassa, näin kun hän oli siellä ostoksilla, joskus viisi vuotta sitten.
  • Olen lukenut hänen kirjoituksiaan, ja niistä käy selvästi ilmi, millainen ihminen hän on. Niistä voi päätellä mm. ...
  • Olen kotoisin samasta kylästä, ja työpaikalla ihmiset puhuivat hänen lapsuudestaan ja vanhemmistaan. Voi voi...
  • Olemme keskustelleet sähköpostilla pari kolme kertaa, noin pari vuotta sitten. Kyllä minä hänet tunnistaisin jos näkisin.
  • Kaikkihan sen hullut tempaukset nyt tuntee. Oletko kuullut, että...
Niin, että mitä se ihmisen tunteminen oikeastaan tarkoittaakaan? Ja voiko tuollainen pintaliitäjävastaaja ollenkaan hahmottaa, että tuntemisessa on tasoja enemmän kuin kaksi, enemmän kuin tunnen ~ en tunne? Tuskin. Meillä on keskuudessamme aika paljon sellaisia, jotka eivät vaivaudu käyttämään aivojaan, ellei ole ihan pakko. Onneksi iso enemmistö on asioita ja ilmiöitä tavalla tai toisella pohtivia, erilaisia tunteita tuntevia ja elämäänsä positiivisesti asennoituvia, ihan tavallisia miehiä ja naisia.

Kielen opiskelussa olen jo toistamiseen törmännyt yritysmaailmastakin tuttuun 20-80 -jakoon. Yritysmaailmassa 20% yrityksen asiakkaista tuo 80% yrityksen tulosta. Kielen opiskelussa fiksusti järjestetty kielikoulutus tarjoaa opittavaksi ensin sen 20%, jonka avulla voi selvittää 80% arkielämän tilanteista. Ihan täysin mututuntumalla, vailla minkäänlaisia faktoja tai edes faktanetsimishaluja, heitän ilmaan ajatuksen, että niin merten takana kuin Suomessakin 80% yhteiskunnallisista ongelmista aiheuttaa 20% kansasta, ihan vaan siksi, että ihmiselle suotu, eläimiä fiksumpi tunne- ja ajattelujärjestelmä kaikkine mahdollisuuksineen ei ole käytössä, ei ainakaan mahdollisuuksien koko kapasiteettia hyödyntäen. Ja jos sitä tunne- ja ajattelujärjestelmää on liotettu keskikaljassa tai missä tahansa päähän luontaisesti kuulumattomassa litkussa vuosikausia, niin ei kai se enää entisellä tavalla toimi. Tästä tuli pari elävää esimerkkiä vastaan jokin aika sitten, vaan kun ei niitä voi tässä repostella. Sen sijaan tuota ajatusta voi jatkaa´. Jatketaan siis.

Lähestytäänpä positiivisempaa puolta.

Miksi välität tuosta ihmisestä? - Koska hän on ihminen, elävä olento, jolla on lisäksi ihmisarvo.

Onko välittämisellä jotain tekemistä tuntemisen kanssa? - Tietyllä tasolla ei ole, sen yli meneviltä osilta on, mutta koskaan ei ole tilannetta, jossa voisi 100% sanoa, että en välitä tuosta ihmisestä.

Miksi jokainen ihminen on tärkeä? - Koska hän on ihminen, elävä olento, jolla on lisäksi ihmisarvo.

MIksi jokaisella ihmisellä on ihmisarvo? - Koska hän on ihminen, elävä olento, ja hänellä on jotain edes vähän enemmän kuin eläimellä, jos ei muuta, niin tietoisuus omasta kuolevaisuudestaan (mutta toivottavasti paljon muutakin).

Joskus sitä vaan miettii ihmisiä katsellessaan, kuinka jotkut ihmisen näköiset käyttäytyvät eläinten kaltaisesti.

Juu, olen taas lukenut uutisia sieltä jostain. Parempi, kun ei lue, niin ei ala närästää niin paljon.

Tähän peräänkin tuli kirjoitettua pitkät tarinat, mutta tarkemmin ajatellen se oli ihan turha vaiva. Ne, joiden olisi hyvä tajuta, eivät tajua, eivät sitten millään. Ja lopuille riittää jo pieniin vihje ahaa-elämyksen sytykkeeksi. No tulipahan taas purettua sanallista arkkua tässäkin asiassa. Jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia. ...ei minultakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.