tiistai 14. helmikuuta 2017

Annoitko rahaa, kun nainen pyysi?


Maanantai-itana kävelin Sali Pazari alueen läpi, ja siellä eteläisellä sisäänkäynnillä, eräällä reunalla, penkillä tms istui muodikkaisiin ja kalliisiin, vaatteisiin pukeutunut nainen lapsensa kanssa. Hänellä oli lastenrattaissa roikkumassa täysi muovikassi, jossa näkyi olevan ruokaostokset. Lastenrattaat eivät olleet halvimmasta päästä, vaan sellaiset hieman paremmat, tukevat, modernit kaupunkirattaat. Lapsi nukkui rattaissa kaikessa rauhassa. Kun katsahdin rouvaan, niin saman tien hän otti kontaktia, aloitti kerjäämispuhelitaniansa ja ojensi oikean kätensä, avoin kämmen ylöspäin. Olin jokseenkin häkeltynyt kokonaisuudesta ja kaiken näkemäni perusteella oletin, että mitä todennäköisimmin nainen on vaan tosi röyhkeä hyväksikäyttäjä. Annoin taskun pohjalta kolikot, jotka siellä olivat. Nainen pyysi lisää, kertoen, että pitäisi päästä lapsen kanssa tuonne kalaravintolaan syömään. Hiukanko kiehahti sisälläni, mutta en sanonut mitä ajattelin. Kyseiset kalaravintolat kun ovat kaupungin kalleimmasta päästä, ja toisekseen niillä kolikoilla oikeasti nälkäinen olisi jo saanut mahantäytettä.

Siinä muistin, että en vielä käynyt pankkiautomaatilla, ja että rahapussin setelipuoli on konkreetisesti ihan tyhjä. Näytin tyhjää rahapussia naiselle, ja sanoin, että sait juuri viimeiset rahani, joita minulla täällä on, ja näin pitää nyt pärjätä jonkun aikaa. Saman tien hän ojensi kätensä minulle ja pudotti kolikot takaisin kämmenelleni. Kiitin, ja jatkoin matkaa. Pienen matkan päässä odottanut turkkilainen tuttavani sanoi, että kyseinen tapahtuma on nyt yleistymässä Alanyassa, eli että todella hyväosaistenkin perheiden naiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen, ja pyytävät turisteilta rahaa, koska nämä antavat kovin helposti, ja joskus isojakin summia. Turistina täällä liikkuva ei välttämättä osaa erottaa kerjäävien naisten vaatetuksesta vaatteiden hintoja tai paikallista muodikkuutta (josta voi päätellä hinnan), koska ne vaatteet ovat joka tapauksessa erilaisia kuin heidän kotimaassaan. He eivät välttämättä myöskään erota huivin tyylistä ja tavasta sitoa huivi, että onko henkilö mahdollisesti hyvinvoivaa keskiluokkaa, vuoristosta tullut, pakolainen tai romaanikerjäläinen tms. No, jokainen voi antaa raha-apua kenelle ikinä haluaa, tai olla antamatta, sillä omista rahoistaanhan on kyse (ainakin useimmilla).

Ammattikerjäläisten ja kerjäävien hyväosaisten lisäksi täälläkin on kuitenkin olemassa niitäkin, jotka oikeasti tarvitsevat apua ja tukea. Toivoisin niin, että apu kohdentuisi niille, jotka jo pelkällä silmäykselläkin näkee nälkiintyneiksi, laihoiksi, aliravituiksi ja heikkokuntoisiksi. Tuokin nainen oli pullea kuin vasta syötetty ankka, eikä oikeasti köyhällä ole varaa olla lihava. Lihavuuden saa yleensä vain ylensyömällä. Pitkästä köyhyydestä kärsivä on mitä todennäköisimmin se laiha kuikelo, joka laahustaa pitkin kadun viertä, tai istuu kengänkiillotustelineensä takana. Oletko koskaan nähnyt täällä lihavaa kengänkiillottajaa? Enpä usko. Siinä työssä on vähän asiakkaita, erittäin pienet tulot ja nälkiintyneen näköisiä työntekijöitä. Vaikka niillä pulleilla mammoilla olisi miten monta kiljuvaa kakaraa tahansa siinä vieressä, tai vaikka nukkuva prinsessa, niin toivottavasti näet myös muut kohteet. Lapsiperheet saavat kaiken lisäksi sosiaalista tukea, ruoka-apua, vaateapua, kotisairaanhoitoapua, toisin kuin ne yksinelävät kuikelomiehet, tai laihan rouvansa kanssa kahden ja hiljakseen elävät laihat kengänkiillottajat. Tai kirjojen ja kansien ulkopuolelta tulevat, ja siksi systeemeihin kuulumattomat kodittomat.

Jos haluat avata rahapussisi, niin avaathan sitä ennen kuitenkin myös silmäsi ja ajatteluprosessin. Ja ne, jotka haluavat lahjoittaa enemmän, tai tukea enemmän kodittomia, vähäosaisia, avun pakolaisia tms. voivat tukea heitä tekemällä nimetyn lahjoituksen joko kirkolle, seurakunnalle, uskonnolliselle yhteisölle tai kaupunginkansliaan. Ja jos et vielä tiennyt, niin kyllä, täälläkin toimii erilaisia kristillisiä kirkkokuntia, erilaisia uskonnollisia yhdistyksiä ja muslimiseurakunnat, ja avustusta voi kanavoida montaa kautta. Luotettavimmat ja toimivaltaisimmat ovat kaupungille ja muslimiseurakunnalle konkreettisesti vastaanotetuksi kirjatut, ja tietyille ryhmille kohdennetut lahjoitukset, sillä niitä molempia valvotaan. Lisäksi molemmat tekevät jo avustustyötä säännöllisesti ja huomattavassa määrin.

Tahir

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.