lauantai 4. helmikuuta 2017

Kolme reseptiä

Alanyan satamassa kelluva ruokabaari.
Tänään puhutaan turkkilaisesta ruoasta ja sen valmistamisesta. Tuo aihe pyörii mielessä ihan vaan siksikin, kun on nälkä, ja kun on mahataudin jatkokertomus osa 3. Minä syön, koska niin on tapana, ja maha heittää kaiken ulos hyvin pikaisesti. Ja on enemmän nälkä. Onneksi ei ole kuumetta. Vaan mennäänpä ruokiin.

Puhuin aiemmin siitä makeasta kurpitsaherkusta, ja löytyihän siihen ohjekin.

Kurpitsajälkiruoka


1 kg kurpitsaa
150 g sokeria
150 g maapähkinärouhetta

Kuori kurpitsa. Leikkaa kurpitsan sisäosa sormenpaksuisiksi viipaleiksi, ja laita ne kattilaan. Ripottele sokeri kurpitsansiivujen päälle, ja anna niiden mehustua kaikessa rauhassa yön yli. Keitä noin 45 min. Jäähdytä, ja laita tarjoiluastioihin, sekä koristele maapähkinärouheella. Voit käyttää myös keksien väliin, kääretortun täytteeksi tai tarjoilla vaikkapa kermavaahdon kera.

Täällä tarjoillaan myös riisivanukasta, joka on kuin suomalainen uuniriisipuuro, johon on lisätty yksi munanvalkuainen.

Turkkilaisen kahvin valmistus
Moderni cezve, vanhat ovat kuparisia

Tarvitset cezven, kahvin valmistusta varten tehdyn, pienen, kahvallisen astian... tai sitten voit valmistaa sen perinteisessä suomalaisessa kahvipannussa, tai vaikka pikkukasarissa, kunhan et näytä turkkilaiselle, että valmistat sen niin ;) .
Tarvitset myös turkkilaista kahvia, joka on jauhatukseltaan ja paahdoltaan erilaista suomalaiseen keitinkahviin verrattuna. Tumma-arominen Pannukahvijauhe sen sijaan saattaa toimia.

Yhdelle henkilölle
1 kahvilusikallinen kahvijauhetta (vrt. suomalainen jälkiruokalusikka)
1 kahvilusikallinen sokeria
1 kakvikupillinen vettä (kupit ovat täällä pieniä)

Sekoita ainekset keskenään cevzessä / pannussa. Kiehauta miedolla lämmöllä, kunnes kahvin pinnalle muodostuu reilusti vaahtoa. Kaada kuppiin ja tarjoile välittömästi. Huom. keittämisen jälkeen EI lisätä sokeria, vaan sokeri lisätään ennen keittämisen aloittamista.

Täytetyt paprikat / tomaatit

250 g (lampaan)jauhelihaa
4 rkl riisiä
tuoretta, silputtua persiljaa
1 pilkottu sipuli
suolaa
3 rkl voita
1 rkl kuivattua minttua
6 paprikaa
6 tomaattia
125 ml vettä
150 ml tomaattimehua

Valmista täyte sekoittamala jauheliha, riisi, persilja, sipuli, suola, voi ja minttu. Leikkaa paprikoista ja tomaateista kannan puoleinen pääty irti, ja säästä ne kansiksi. Kaavi tomaateista sisus pois, ja poista paprikoista siemenet. Täytä paprikat ja tomaatit jauhelihatäytteellä. Laita paprikat ja tomaatit vuokaan pystyyn, vieriviereen. Laita kannet paikalleen. Kaada kuumennettu vesi vuokaan, paprikoiden ympärille ja myös päälle. Lisää myös tomaattimehu sekä voisula. Paista 175 C;ssa noin 30 min. tai hieman enemmän, käyttämäsi riisin valmistusajasta riippuen. Kypsennysaika saa olla noin 10 min. enemmän kuin riisin ohjeellinen kypsennysaika.


Uunissa paistuu parhaillaan kurpitsahiivaleipä, ja kohta sitä pääsee testaamaan. Voita uunituoreelle leivälle, nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Rasistit voivat kokoontua vaikkapa Siperiaan tai Saharaan leikkimään leikkejään keskenään. Kunnolliset, suoraselkäiset ja älykkäät, tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.