maanantai 27. helmikuuta 2017

Laiton puhelin ja moraalisaana

Pari sanaa älypuhelimesta. Viime kesänä tai keväällä täällä Alanyassa puhelinta rekisteröitäessä kävi ilmi, että Suomesta ostettu älypuhelimeksi ristitty kapine ei kelvannut täällä kansainväliseen rekisteriin rekisteröitäväksi. Syyksi ilmoitettiin, että puhelimessa olevat molemmat IMEI-koodit kuuluvat Applen ennakkovaraamiin IMEI-koodeihin, ja kun kyseinen puhelin ei mitenkään liittynyt Appleen, niin se luokiteltiin laittomaksi kopioksi. Sitä ei siis voinut käyttää täällä. Suomessa sen käyttö onnistui, koska siellä kukaan ei kysellyt mitään laitteen tunnistekoodien perään. Suomessa voi ihan vapaasti käyttää laittomiakin puhelimia, tosin niiden myynti ei ole siellä sallittua.

Kun tuo todellisuus valkeni, niin olin yhteydessä myyjään, kuluttajaviranomaiseen ja tulliin. Kuluttajaviranomaiselta sain hyvät ohjeet siitä, miten reklamaatio tehdään ja lähetetään, ja miten jatkot hoidetaan, mihin kaikkeen ollaan yhteydessä. Tulin marraskuussa Suomeen, ja puhelin lähetettiin lopulta 27.12.2016 Matkahuollon pakettina myyjätaholle. Myyjän edustaja on paketinseurannan mukaan vastaanottanut paketin 28.12.2016. Sen jälkeen emme ole kuulleet puhelimesta mitään. Myyjän nettisivuilla luvataan jonkinlainen yhteydenotto asian tiimoilta max 6 viikon sisällä. Kun kului reilut 7 viikkoa ilman mitään tietoa mistään, niin laitoin viikko sitten sähköpostin myyjätahon edustalle, samaan sähköpostiosoitteeseen, jonka kautta asiaa hoidettiin alunperinkin.

Sain seuraavana päivänä vastauksen, että sähköpostiosoitteellani ei tunnisteta mitään asiakkuustiliä, joten voinko antaa kyseisen tuotteen ostohetken tilausnumeron ja/ tai siihen liittyvän sähköpostiosoitteen. No, ne on annettu sekä aiemmin samassa sähköpostikeskustelussa, että puhelimen mukana paketissakin. Menneistä huolimatta lähetin ne tiedot uudelleen myyjätaholle. Samalla lähetin myös leikekuvan Matkahuollon paketinseurantapalvelun tiedoista, joista näkyy, että he ovat ottaneet paketin vastaan. Lähetin sen ihan vaan siksi, että on turha sanoa, että paketti on hukkunut matkalla. On nimittäin tuolle firmalle hyvin epämiellyttävä juttu, jos tulee ilmi, että myyvät laittomilla IMEI-koodeilla varustettuja puhelimia. Siksi odottamaton puhelimen katoaminen olisi kai parasta, mitä heidän kannaltaan voi tässä tilanteessa tapahtua. Tämän vuoksi kaikki asiaan liittyvät dokumentit kannattaa pitää tallessa.

Aiemmin kyseisestä firmasta on vastattu kiitettävän nopeasti, ystävällisesti ja yhteistyöhaluisesti. Nyt on joko kyseinen henkilö lomalla, muuten vaan hyvin kiireinen tai tieto oikeasti hukassa, sillä mitään tietoa puhelimen tilasta tai edes sen sijainnista ei ole saatu. Sehän saattaa olla vaikka matkalla HongKongiin, josta se oli alunperin kotoisin. Odotamme mielenkiinnolla kuinka projekti jatkuu. Toivottavasti firma hoitaa asian loppuun asti hyvin, sillä heidän tuotevalikoimansa on mielenkiintoinen ja perheemme käyttänee heidän palvelujaan jatkossakin. Lisäksi pidin kyseisestä puhelimesta. Se oli käytössä hyvinkin hintansa arvoinen, niin kauan kuin sitä saattoi käyttää. Ja sen käyttöjärjestelmän logiikka sopi minun naisenlogiikalleni pienen alkuopettelen jälkeen oikein hyvin. Puhelimia rikkoutuu, kastuu, varastetaan, katoaa ja muuten turmeltuu niin paljon ja niin usein, että on ihan turha ostaa puhelinten mersua, kun em tilanteissa on ihan sama minkä merkkinen se on... paitsi että niitä kalliimpia puhelimia katoaa ja varastetaan paljon enemmän, kuin tuntemattomampia ja halvempia merkkejä.

En tarvitse uusimman ja kalleimman puhelimen suomaa statuksen lisäarvoa, koska olen joka tapauksessa minä. Tiedän kuka olen, ja tiedän arvoni, oli minulla sitten kädessä ikivanha Nokia, kapulamallinen Samsung, DooGee tai iPhone. Ei se puhelin minua mitenkään muuta, ei huonommaksi eikä paremmaksi. Jotkut selkeästi häpeävät olla seurassani sillä hetkellä, kun kaivan laukustani vanhalla soittoäänellä soivan, vanhan kapulakännykän, ja alan puhua siihen. Mitä sitten? Entäs sen häpeäjän arvo, mitä hänelle tapahtuu, kun hänen rakas iPhonensa otetaan häneltä pois? Tuleeko hänestä noin yksinkertaisella tavalla arvoton? No ei tietenkään tule, vaikkei hän itse kykene sitä kenties ymmärtämäänkään.

Ja sellainen ihminen, joka häpeää olla toisen seurassa siksi, kun toisella on käytössä jotain vanhempaa tai halvempaa kuin itsellä, on iästään riippumatta vielä henkisen kasvunsa alkumetreillä, tietyissä asioissa juniorin tasolla. Olin vähälä kirjoittaa, että lapsen tasolla, mutta ei se niin ole. Lapsi vielä silloin kun oikeasti on "puhdas" lapsi, ei arvota ketään ihmistä hänen ulkonaisten ominaisuuksiensa tai omistuksiensa perusteella, vaan sydämensä hyvyyden perusteella. Junioreiden epävarmassa maailmassa, etsimisen, hakemisen ja itsensä muodostamisen keskellä hairahdutaan joskus rakentamaan omaa arvoa ulkonaisiin kulisseihin perustuvaksi. Sehän on sama kuin rakentaisit talosi vähä vähältä upottavaan suohon. Kaikki ulkonainen muuttuu ja aikanaan katoaa. MIssä se arvon mitta ja arvon perusta sitten on?

Merkkituotteita voi ja kannattaakin toki käyttää, sillä niissä on käyttökelpoisia, kestäviä ja kauniitakin tuotteita. Niitä ei kannata kuitenkaan käyttää oman arvon tai toisen ihmisen arvon mittarina, oman minuuden tukipilareina tai edes rehvastelun välineenä. Jotakin paljon pysyvämpää, arvokkaampaa ja tärkeämpää löytyy ihmisten sisältä, useimmilla. Jotkut ovat jääneet vain tyhjiksi kuoriksi, kuten saksanpähkinä tai manteli ilman sisusta. Nätti ulkoa, tyhjä sisältä.

Tuostakin tulee taas mieleen moraalin kehitys. Piaget ja Kohlberg ovat ehkä tunnetuimpia moraalin kehityksen vaiheiden kuvaajia, teorian kehittäjiä. Jos moraalin kehitys kiinnostaa, niin googleta, ja saat lisätietoa. Piaget kuvaa enemmän lapsen moraalin kehitystä, ja Kohlberg jatkaa tästä ja kuvaa aikuisen moraalin kehitystä. Yksi mielenkiintoisimpia kohtia Kohlbergin teoriassa on periaatteellisen moraalin taso. Vain hyvin harvat ihmiset kehittyvät elämänsä aikana tälle tasolle, eli suurin osa ihmisistä ei koskaan saavuta periaatteellisen moraalin tasoa. Tässä vaiheessa oleva ihminen haluaa mm tuottaa mahdollisimman suuren hyödyn mahdollisimman monelle ihmiselle, yms.

 Kun nykyisessä länsimaisessa yhteiskunnassa keskustellaan siitä ja tästä ja tuosta asiasta, niin äänessä olevat ihmiset ovat iästään, koulutuksestaan ja sosiaalisesta asemastaan riippumatta moraalinsa kehityksessä ihan eri vaiheissa. Alemmassa moraalin kehitysvaiheessa oleva ei pysty mitenkään ymmärtämään moraalissaan pidemmälle kehittyneen henkilön ajatusmaailman perusteita. Joku ei edes ymmärrä mitä moraali tarkoittaa tai mikä sen tehtävä on. Moraalisessa kehityksessä pidemmälle edenneet eivät aina muista, että kaikki eivät ole yhtä pitkällä, eivät ymmärrä heitä ja heidän toimintansa tarkoitusperiä. Silti kaikki nämä ihmiset ovat samassa yhteiskunnassa, jota tulisi luotsata yhteiseen, hyvään päämäärään. Niiltä, jotka ovat jo pidemmällä, vaaditaan kärsivällisyyttä ja ymmärrystä heille, jotka taapertavat vielä alkutaipaleella. Pidemmällä olevien tarvitsisi myös löytää keinot ohjata alkutaipaleella olevia niin, että yhteiskuntarauha  ja -järjestys säilyy.

Moraalinkin kehitys on paljolti itsestä kiinni. Jos ei huvita tutustua itseen, ihmisyyteen ja moraalisiin kysymyksiin, eikä kehittää itsessään näitä asioita, niin ei se kehittyminen puuroa syömällä tai kaljaa kittaamalla tapahdu. Siihen vaaditaan vilpitöntä tahtoa ja aivotyöskentelyä, ihan itseltä, ja vielä aiassa pidemmälle edenneen ihmisen ohjausta ja neuvontaa. Ihmisen on ensin opittava pitämään huoli itsestään, jotta voi ottaa huomioon muut ihmiset ja heidän vointinsa, sekä yhteiskunnan. Ja jotenkin nyt näyttää, että moni on jäänyt esimoraaliselle tasolle; on joko omasta tai vanhempansa tahdosta sivuuttanut koko aiheen. Eihän lapsi kehity, jollei vanhempi auta häntä kehittymään. Kuinka kehittymätön vanhempi voi auttaa lasta oppimaan jotakin, jota ei itsekään osaa? Ja miten Suomen kaltaisessa sirpaloituneessa ja itsekseen elelevien kulttuurissa korjataan ko tilanne, kun ei ole ympärillä sukulaisten suurperhettä, jossa on aina joku, joka osaa sen mitä muut ei osaa?


Lisätty 23.3.2017:
Puhelimesta tuli maahantuojalta viesti
"Moi Johanna
 Kiitos viestistäsi.
 Huolloltamme tuli ilmoitus, etteivät he voi korjata tuota vikaa puhelimessa. Pahoittelut tästä.
 Siirsin kauppasumman ja ilmaisen toimituksen puhelimesta asiakastilille. Voit sitten katsoa uutta mallia tai toista tuotetta verkkokaupastamme.
 Pahoittelut vielä kerran tästä.
 Hauskaa viikkoa!"

Kiitos heille sekä asiallisesta asiaan suhtautumisesta, hyvästä asiakaspalvelusta että rehellisyydestä. IMEI-koodi siis oli laiton, eikä sille puhelimelle voi tehdä mitään laillista sen laillistamiseksi. Nyt sitten ostamaan uutta puhelinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.