keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Postipakettiasiaa

Paketti 1 Turkista Suomeen
Kerron kahdesta konkreettisesti lähetetyn pikkupaketin vaiheista. Molemmat paketit on lähetetty Alanyan pääpostista
Suomeen.

Ensimmäinen paketti lähti täältä postin matkaan lauantaina 10.12.2016 kello 12:40. Ostin postista pienen, laatikkomallisen paketin, ja paketteineen tuon 298g painavan lähetyksen hinnaksi tuli 15 TL, eli noin 4 €. Kaksi päivää myöhemmin paketti lähti Istanbulista kohti Suomea, ja kirjattiin Suomessa, Helsinki-Vantaan Ulkomaanterminaalissa vastaanotetuksi 7 päivää myöhemmin. Ja kolme päivää tätä myöhemmin paketti oli vastaanottajan lähipostissa noudettavissa.

Jälkimmäinen paketti seikkailee pidemmän kaavan mukaan. Tämä 470 g painoinen paketti maksoi lähetyslaatikoineen 25 TL, noin 8€. Se lähti matkaan Alanyasta 20.1.2017 kello 12:18, ja kolme päivää myöhemmin, 23.1.2017 se kirjattiin Istanbulista kohti Suomea lähetetyksi. Toistaiseksi pakettia ei vielä ole kirjattu Suomen järjestelmään. Liekö heillä ruuhkaa, vai onko eksymistä tapahtunut, en tiedä.

Turkista läheteviä postilähetyksiä voi seurata lähetystunnuksen perusteella Turkin postin pakettienseurantajärjestelmän nettisivuilla, osoitteessa http://gonderitakip.ptt.gov.tr/
Lähetystunnuksen saa jokainen paketinlähettäjä postista paketin lähetyksen maksettuaan. Ja samalla lähetystunnuksella paketit kirjautuvat aikanaan Suomen postin järjestelmään, jossa niitä voi seurata osoitteessa www.posti.fi 

Ja jos paketin kanssa on ongelmia, niin postilla on nykyään käytössä myös chatti, josta voi kysyä apua... olettaen, että
Paketti 2 matkalla Turkista Suomeen
kestää asiakaspalvelijan tyhmät vastaukset. Kirjoitin tuohon toiseen pakettiin potinumeron väärin, kun sekoitin pari numeroa keskenään. No, kysyin sitten, että miten on tapana, että kirjataanko väärillä osoitetiedoilla maahan saapuvat myös samaan seurantajärjestelmään, vai meneekö ne esim. sinne, minne menee kaikki osoitteellisesti epäselvä posti.Ja että kysyn siksi, kun lähetys on ollut muita paketteja kauemmin matkalla, eikä sitä näy vielä järjstelmäänne kirjattuna, ja voisinko jotenkin helpottaa ja nopeuttaa pakettia ilmoittamalla oikean postinumeron tässä vaiheessa... no, virkailija kaikessa älyllisyydessään etsii ja etsii, ja toteaa sitten, ettei tuolla lähestykoodilla näy mitään pakettia järjestelmään kirjattuna. Aivan, niinhän minä juuri sanoin. Mutta tuossa oli pari muuta kysymystä... johon virkailija toteaa, että onkohan se nyt edes Suomen Postille kuljetettavaksi tarkoitettu, ettei siis ole minkään kuriirifirman mukana tuleva; ja onkohan se edes sellainen lähetys, mikä järjestelmään kirjataan, onkohan sillä edes lähetystunnusta.

Aisaakelinhimpulattuotaälykkyydenmäärää. Niin, minähän annoin juuri äsken sen lähetystunnuksen, jolla se on lähetetty ja tulossa Suomen Postin kuljetettavaksi. Ja se on lähettetty valtiollisen postin kautta, ja tulossa valtiollisen postin kautta lähipostiin toimitettavaksi. ...no, lähettäjä voi sitten tiedustella sitä aikanaan meiltä ja siitä postista, mistä se on lähetetty... Sitähän minä tässä juuri teen, ja kysyn, että voinko jotenkin antaa sen oikean postinumeron, jotta paketin kulku hieman helpottuisi siinä vaiheessa, kun se Suomen Postin järjestelmään kirjataan. Mutta mitään ei siis ole tehtävissä, muuta kuin odottaa (että lumet sulaa, lumityöt loppuu, vanhukset on ulkoilutettu ja nurmikot ajettu, sanoisi kärttyinen minä. Hillitympi puoli on hiljaa, ei sano, vaan ainostaan mietti.). Suomen Postilla on käytössä myös noissa chateissa keskustelun tallennus, laadun varmistamiseksi. Kyllä, kiitos, varmistakaa vaan. Jos ei osaa ymmärtää lukemaansa edes äidinkielellään, niin minkäs sille voi, mutta esimies voi toki aina miettiä, että olisiko joku muu ajattelukykyisempi käytettävissä samaan tehtävään. Hienoa, että on järjestelmä, jolla paketteja voi seurata. Ja edelleen uskon, että aikanaan tuokin löytää perille. Arvelen sen makaavan jossain postitullin ruuhkassa, vastaanotetuksi kuittaamattomana. Ja ruuhkat ja pienet viiästykset ovat inhimillisiä, ei siinä mitään. En kuitenkaan saanut korjattua sitä postinumeroa, mutta aion seurata päivittäin, josko se ilmestyy järjestelmään kirjatuksi, ja yrittää korjausta uudelleen siinä vaiheessa.

Lisätty 3.2.
Eilen illalla paketti on kirjattu Suomessa Postin järjestelmään. Kysyin tänään, että voinko nyt ilmoittaa oikean postinumeron. Sama henkilö on POstin chatissa, mutta käänsi asian sitten toiselle henkilölle. Tämä toinen henkilö  ilmoitti, ettei siihen voi nyt mitään postinumeromuutoksia tai ilmoituksia tehdä, että se menee sinne, minne postinumero osoittaa, ja sieltä tulee sitten ilmoitus. Kun kysyin, että mihinkähän se mahtaa mennä, kun sellaista postinumeroa ei ole, niin virkailija sanoi vain, että se menee sinne selvittelykeskukseen, minne epäselvät osoitetapaukset menevät, ja aikanaan sitten löytää perille. Muuten ihan jees, muttaPostilla ei enää heidän omien tietojensa mukaan ole tuollaista selvityskeskusta. Se on lopetettu. Silti työntekijä sanoo näin. Millään ei ole enää väliä, edes asiakaspalvelussa, kunhan vaan asiakas saadaan käsistä pois.

Lisätty 4.2.
Nyt se paketti on sitten siirretty Tampereelle, joka ei ole kohdekaupunki, eikä edes sen naapuri, eikä postinumeronkaan perusteella oikea paikka, mutta ehkä siellä on se selvityskeskus, jota ei enää ole, joka on lakkautettu. Odottamisen riemua...

Lisätty 11.2.
Laitan tähän vielä lopputuloksenkin. Paketti oli Tampereella pari päivää. Ja 6.2. se olikin jo vastaanottajan lähipostissa, saatteenaan ne viestit, joita olimme POstiChatin kanssa käyneet. Ei siis ollut ihan turhat keskustelut, ja joku ne jopa lukikin, sillä paketti löysi perille. Tämä paketti matkasi 18 pv, se aiempi joulunalla 10 pv. Pääasia, että päätyivät vastaanottajalle. Kiitos molempien maiden postilaitokselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.