torstai 2. helmikuuta 2017

Sulostuttajista

Alanyan sataman kevätpäivä 2.2.2017
Niin vaan pikkuhiljaa on se bloginkirjoitustauon jälkeen taas noustu lukijamäärissä siihen pisteeseen, että viiden tuhannen lukukerran kuukausimäärä ylittyy. Aktiivisella blogilla se on vähän, mutta tauon jälkeen on kuin aloittaisi alusta, sillä kaikki se aiemmin ollut liikenne oli "hyytynyt" uusien tekstien puutteen vuoksi. Kiitos teille, jotka käytte lukemassa :)) .

Palaan hieman siihen hunajakennon palaan, jonka ostin aiemmin. Neljänä tai viitenä peräkkäisenä iltana, nukkumaan mennessä olen huomannut, että nousee astmakohtaus. Keuhkoputket supistuu, on vaikea hengittää ja hengitys vinkuu, eikä minulla todellakaan normaalisti tällä yli 40v astmaatikon uralla ole ollut mitään hengityksen vinkumista edes pahimmissa astmakohtauksissa. En edes yritä selittää sitä niille, jotka ovat tietävinään, että astmaatikko vinkuu aina... No, nyt toissailtana tajusin, mikä on muuttunut. Olen viime aikoina iltaisin ottanut lusikallisen sitä "mehiläispesää" eli kennostoa suuhuni, jolloin se vaha jää suuhun kuin purkka, muut ainekset katoavat sinne pohjattomaan kuiluun, jota myös ruokatorveksi kutsutaan. Ja kai sinne menee myös osa vahasta. No, hyväähän se on, vaikkakin epämiellyttävää syödä noin, sanoi kuka hyvänsä mitä hyvänsä sen kennoston ihanuudesta. Elimistö protestoi nyt niitä mehiläisten eritteitä, tai siis jotakin osaa niistä, ja jos vaan erehdyn sellaisenaan "nauttimaan" kennostoa tai siitä irronnutta hunajaa, niin hengitystiet heittäytyvät hankalaksi. Kiehuvaan veteen lisättynä reaktio on paljon lievempi, nimimerkillä Nytkin sitä on teen seassa, ja vähän vaan yskityttää. Että sitä pitää olla jääräpäinen ja pöllö! No kun on hyvää teen seassa, varsinkin se aito hunaja sieltä kennoston sisältä... naisenlogiikalla.

Lipun kuvaaminen on toivotonta puuhaa...
Tänään unohtui kaupungilla käynnin ajaksi yksi tärkeimmistä asunnon väliovista, eli oman makuuhuoneeni, sen talveksi suljettuna olevan, ovi auki. Kun palasin asuntoon, niin fiilis oli yhtä lämmin, kuin jääkaappiin palaaminen. Lämpömittari ilmoitti tyynen rauhallisesti, että asunnon sisälämpötila on nyt +15 C. On se yksi huone uskomattoman hatara. Tai siis se typerä, tyhjä metallikuorinen tila siinä oven ja ikkunoiden yläpuolella, joka on laitettu siltä varalta, että asukas haluaa laitattaa siihen nuo muoviset, valkoiset "ruloverhot", joita käytetään ikkunoissa ja ovissa ulkopuolella silloin, kun ei olla asunnossa paikalla...

Sen sijaan keskikaupungilla ja satamassa oli ihan keväinen terassikeli. Pääkadulla yllättävän monen kaupan edustalla oli Lopetamme, alennukset jopa 60% -ilmoituksia. Pari hyvin mieluisaakin, isompaa vaateliikettä lopettaa. On se harmi. Keskusta kokee aika isoja muutoksia jälleen. No, aika aikaansa kutakin. Jotakin uutta tulee tilalle, sillä aina on joku, joka ei osaa laskea. Tarkoitan sitä todella. Kaupan perustaessaan tarvitsee osata laskea niin pitkälle, että perustamiskulut on katettu, ja kauppa alkaa tuottaa. Ja eurooppalaisia on turha edes ajatella asiakkaiksi, siillä niin epävarmoja ovat heidän tulemisensa ja menemisensä. Parempi olisi miettiä mikä myy paikallisille, niille, jotka ovat täällä ympäri vuoden. Tällaisessa tilanteessa ei ole mitään järkeä sitoa isoa rahamäärää turisteilta tulevan tuoton varaan. Sen sijaan paikallisilta tuleva perustulo, plus turisteilta mahdollisesti tuleva lisätulo yhdessä voivat mahdollistaa kannattavan liiketoiminnan.

Suomalaisen ystäväni turkkilainen miesystävä puhui aiemmin, että haluisi avata Alanyaan oman liikkeen, esim. vaate- tai laukkukaupan, sellaisen, joita kavereillakin on. Vaan kun täällä on satoja samanlaisia höpönhöpön vaatteita ja halpalaukkuja ja -kenkiä myyviä liikkeitä. Niitä on joka kulmalla, ja kaikilla on likimain ne samat tuotteet ja samat hinnat, Hinnat, jotka nousevat joka vuosi, dollarin kurssinousuun vedoten, vaikkeivat ne vaatteet ole ikinä dollareita nähneetkään, eivätkä Turkin rajojen ulkopuolella käyneet. Mutta silti dollariin vedoten ja rahan himon vuoksi hintoja nostetaan. Ja kiilto silmissä vaatteita ja laukkuja myydään turisteille, jotka maksavat niistä parhaimmillaan kymmenkertaisen hinnan paikallisiin verrattuna. No, jotkut jopa enemmänkin, mutta höperöyskin saattaa olla taitolaji, kuten tinkiminenkin. Tiedän kyllä, että ystäväni puhuu miehelleen järkeä aikanaan, enkä ole heistä oikeasti huolissani. He nyt vaan olivat sopiva esimerkki.

Osa telakalla, osa vesillä, niin kuin me ihmisetkin 2.2.2017
Siten kevätkurittomuuteen... Kevätmuutto on alkanut. Tästä on nyt varmoja näköhavaintoja, ja ihan tuoreeltaan, tältä
päivältä. Kevät tuo Alanyaan mukanaan niin uudet kuin vanhatkin sesonkityöntekijät, vaikkei he vanhoja ole, noin niin kuin fyysisesti, mutta kokemuksen vilkkaalla saralla peittoavat suurimman osa eläkeikäisistä perusröhnöttäjistä, niistä lenkkimakkaran purijoista. Ja ne ovat sen luokan kokemuksia, ettei niistä ainakaan kiikkustuolissa istuen lapsenlapsille kerrota, eikä heikkosydämisille kanssakiikkujillekaan ilman nitron läsnäoloa. Niin siis moni huippuunsa viritetty kesämies saapuu sulostuttamaan ympäristöään, ja tätä liikehdinää on jo olemassa. Katukuvassa sulostuttajan erottaa matkalaukun raahaamisesta, levänneestä mutta ympärilleen aktiivisen etsivästi katselevasta olemuksesta. Sulostuttajan silmä ei voi välttää kadulla käveleviä kaunokaisia, ja heidät tunnistaa myös kaunokaisten perää kohden luoduista, pitkistä ja kaihoisista katseisa. Niin, talvi kun on pahimmillaan saattanut olla selibaattikautta, vaikka lääkärikin on varoitellut, että neljä päivää pidempi selibaatti on keholle vaarallista. Ja kun sen yhdistää siihen pikaisen empiirisen tutkimuksen tulokseen, että jostain kumman syystä tuolta kauempaa tänne saapuvista sulostuttajista kovin moni on hyvin kauniskasvoinen, kiiltokuvamainen tai äärimmäisen miehekkään komea, niin minkäs pimeän pohjolan naiset itselleen voivat. Uuh...  lankeavat kauniisiin kasvoihin ja ruskeisiin silmiin, vaikka sulostuttajan ajatusmaailma olisi kuinka köykäinen tahansa. Ja mikäs siinä. Tykkäähän taiteilijakin aloittaa luomistyönsä tyhjälle kankaalle, jolloin saa juuri sitä mitä haluaa, kunhan on kärsivällinen, ja tietää mitä tekee. Ja lopputuloksesta voi lopulta syyttää vain itseään 😁. Kurittomuus on kommentoinut, ja poistuu yöunille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.