torstai 23. maaliskuuta 2017

Äly hoi älä jätä

ALSEVin Perinnepäiviltä kuvattua, Alanyasta 22.3.2017
Mopot pörisevät tuossa viereisellä kadulla yksi toisensa jälkeen. Lintujen sirkutus kuuluu. Naapuritalosta kantautuu ruohonleikkurin ääni ja vastaleikatun ruohon ja ilmaan pöllähtelevän mullan tuoksu. Joku rapsuttaa maata haravalla. Alanyassa aurinkoinen ja rauhallinen kevätpäivä. Hieman olen ärsyyntynyt jälleen siitä, että tänne päin yritetään totuutena tuputtaa Suomessa uutisoitua propagandaa. Jos tietämyksesi paikallisista oloista on täysin Suomen uutisointien varassa, niin ei niitä kannata tänne tuputtaa. Otetaanpa konkreettinen esimerkki. Jos et ole juuri nyt käynyt Atlantiksessa, niin kuinka voit oikeasti tietää millaista elämä Atlantiksessa on juuri nyt? Se, mitä herra X on kuullut herra Y:n kertovan herra Z:lta kuulemansa herra Ö:n tarinan perusteella, on tietysti adekvaattia faktaa, eikö niin? Ja kaikki, mitä lehdessä lukee, tv:stä tulee ja internetitä löytyy, on myös täyttä faktaa? Ihan niin kuin se jenkkilän erään uutistoimiston Ruotsi-asiantuntija. Onnea vaan.

Venäläisistä ja entisen itäblokin maista tulevista osoitteista tulee kuulemma runsaasti liikennettä taas blogiin, kuten kuulemma muutamille muillekin suomalaisille. Olen ulkoistanut liikenteiden lähteiden seuraamisen ja raportoinnit, se kun ei minua suuremmin kiinnosta. Heistä on hyötyä sen osalta, että blogin päivittäinen kävijämäärä on kahden päivän sisällä yli kaksinkertaistunut. Minullehan siitä on tietysti hyötyä. Tuostakin tietää taas Suomeen kohdistuvan, vaaleja edeltävän venäläistaustaisen propagandan olevan vahvistumaan päin. Ja aina on Suomessakin niitä heikkoja tolloja, älyllisesti rääpäleitä, jotka siihen propgandaan sortuvat ja heidän mukaansa lähtevät.


Perinnepäiviltä kuvattu.
Sitten ihmisyyteen. Ymmärrystä tarvitsee jokainen ihminen. Jokainen haluaa tulla ymmärretyksi. Jotta voi tulla ymmärretyksi, tarvitsee lähistöllä olla joku, joka kykenee ymmärtämään, kykenee olemaan ihminen ihmiselle. Ammattiauttajat ovat koulutettuja ymmärtäjiä. Silti normaalissa yhteiskunnassa voisi olettaa olevan myös ymmärryskykyisiä kanssaihmisiä. Aina se ei kuitenkaan riitä. Tänä päivänä koen, että kovin monelta tapaamaltani suomalaiselta ihmiseltä puuttuu halu ymmärtää toista ihmistä. Osalta jopa kyky. Jotkut yrittävät ymmärtää itseään, ja siihen se kaikki ymmärryksen käyttö sitten jääkin. Mitä sellainen ymmärtämiskyvytön ihminen aivoilla, sydämellä ja ihmisyydellä tekee? Hänessähän menee yksi ihmiselämä hukkaan... vai meneekö?

Sitten ääripään tyyppeihin. Myös älyllisesti rääpäleet propagandakoneiston mukaan lähteneet kaipaavat ymmärtäjää, ja sitähän se kauempaa heitä ohjaileva koneiston jeppe hetken aikaa esittää. Esittää ymmärtävänsä, esittää tietävänsä ratkaisun heidän ongelmiinsa, vaikka käytännössä vain käyttää hyväksen. Käyttää omiin tarkoitusperiinsä. Älyllisesti rääpäle tekee vain likaisen työn hänen puolestaan, ja on entistä onnettomampi ja katkerampi huomattuaan tulleensa höynäytetyksi. Ei löytynyt todellista ymmärtäjää sitäkään kautta, eikä lohduttajaa tai auttajaa. Löytyi vain käyttäjä, hyväksikäyttäjä.


Palataanpa takaisin tavallisiin ihmisiin. Toki jokainen on joskus "ei-jaksa-edes-yrittää-ymmärtää" -tilanteessa. Satunnaisesti ok, mutta jos siihen tilaan jää, niin silloin on kadottanut elämässään muutamia oleellisia onnellisuuden rakennuspalikoita. Silloin ei ole elämä tasapainossa. Se, että ei ymmärrä, tai ei edes yritä ymmärtää toista ihmistä, on valtavan itsekästä. Minä ja minun tarpeeni. Minä ensin. Minä haluan tämän. MInulla on oikeus. Minä, minä, minä.  Se, että saa mahdollisimman paljon itselleen, hinnalla millä hyvänsä, keinoilla millä tahansa, ei tee ketään onnelliseksi. Se, että on jo varakas ja paljon omaisuutta omistava, ei myöskään tee ketään onnelliseksi. Onnellisuus ei tule rahasta, tavarasta, omaisuudesta tai toisesta ihmisestä, eikä niitä onnellisuuden toivossa kannata edes metsästää. Jollei onnellisuutta osaa löytää omasta itsestään, sisältään, niin jäänee siltä osin osattomaksi, onnettomaksi.

Oma onnellisuus, toisen ihmisen ymmärtäminen ja toisen ihmisen onnelliseksi tekeminen kulkevat usein käsi kädessä.
Toisen ihmisen ymmärtäminen ja hänelle tuen, ajan ja avun antaminen (sopivassa määrin) auttavat kokemaan onnellisuutta. Aina on lähipiirissä myös niitä, jotka eivät ole lapsuudessa eivätkä aikuisiälläkään oppineet jakamaan omastaan, antamaan mitään, vaan ovat vain ottajia. Heille onni pysyy kaukaisena haaveena, eikä ymmärrys asu heissä. Kaikille ei ole kehittynyt kykyä ymmärtää itseään tai toista ihmistä, mutta silloin puhutaan jo psyykkisistä häiriöistä. Heiltä ei voi edes vaatia ymmärryskykyä, mutta joillakin heistä on sentään toivoa oppia, mikäli hakeutuvat terapiaan. Onnellinen ihminen on sen verran tasapainoinen, että ymmärtää ettei menetä mitään vaikka ymmärtääkin muita ihmisiä, antaa heille aikaa ja tukea, hitusen inhimillistä lämpöä tähän päivään.

ALSEVin Perinnepäiviltä kuvattua, Alanyasta 22.3.2017
Mikään ei ole tärkeämpää kuin olla kiltti. Siihen sisältyy myös kyky ymmärtää, kyky lohduttaa ja kyky rakastaa. Mikä ihminen se sellainen on, jolta nämä ominaisuudet puuttuvat?

Ne ovat juuri niitä, jotka ovat nyt suurimmassa äänessä Suomessa. Noita asioita ei opita koulussa eikä elämässä, ellei ihminen itse halua niitä oppia. Ellei halua kasvaa ja kehittyä ihmisenä, niin kukaan muu ei voi sitä kyseisen henkilön puolesta tehdä. Ja näitähän löytyy.

Jokainen meistä voi vaikuttaa keskuudessamme oleviin ymmärryskyvyttömiin ja rakastamiskyvyttömiin. Nyt jos koskaan on vaikuttamisen aika.

Kun äänestät kunnallisvaaleissa, niin äänestätkö kovuutta tai epäinhimillisyyttä, pahoinpitelyjä, julmuutta, väkivaltaa, alistamista, vai äänestätkö inhimillisyyden ja ihmisyyden puolesta?

Anna kiltteydelle ja hyvyydelle tilaa, kasvun mahdollisuus ja ruoki sitä, vahvista sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.