perjantai 10. maaliskuuta 2017

Lähemmäs luontoa

Näitä eräs ystäväni odottaa Suomessa hyvin innoissaan.
Sammakko, tuo pieni, vihreänharmaa loikkaotus saa päivän äänimaailmassa ihan oman paikkansa. Erityisesti aamuyöstä tekisi mieleni heittää niitä jollain tohvelilla, jos olisivat lähempänä. Nukuin viime yön ensimmäistä kertaa omassa makuuhuoneessa parvekkeen ovi raollaan, koska oli jo riittävän lämmin sää. Heräsin yöllä 20 - 30 kertaa erilaisiin luontoääniin, sateeseen, tuuleen, ukkoseen, eläinten ääniin... Vierashuoneessa vietetyt kolme kuukautta olin suljettujen ikkunoiden takana hiljaisuudessa, ja olin lopulta oppinut mekastaviin mammoihin ja jopa naapurin keittiön yöllisiin astiankolisteluihin. Nyt on ihan toisenlaiset luontoäänet, sillä tuonne ei kuulu rappukäytävän eikä naapuruston äänet talon sisältä lainkaan. Ihanaa.

Makkarin parvekkeen ovesta kuuluu ajoittain sammakoiden soidinmenot, tai siksi niitä arvelen. Tuttava vahvisti, että äänet todellakin lähtevät tuolla hieman kauempana ojan vesissä asustelevista sammakoista. Ääni on iso ja kauas kantautuva, siis todella iso. Aamuyön pikkutunteina siihen kurnutuksen-kuorsauksen-raakkumisen-tyyliseen äänisekamelskaan herätessä teki mieli käydä katsomassa, että minkä kokoisia ne paikalliset sammakot oikeasti ovat. Jospa muistikuvani lapsuusaikana nähdyistä sammakoista onkin jo niin hatara, että muistan ne vaan liian pieniksi. Tai jospa lämpimässä ilmastossa kasvaa hieman isompia kurnuttajia. Joku päivä haluan kyllä nähdä edes yhden niistä "äänilähteistä", sillä nuo äänet kaikessa voimassaan eivät mitenkään täsmää mielikuviini sammakoista, eivät mitenkään.

Eräät toisetkin kesäasukkaat ovat aktiivisia taas. Oven hyttysverkossa näkyy jälleen hyttysiä, valmiina saalistamaan. Onneksi ovat vielä ulkopuolella. Stilex-voide on jo valmiiksi etsitty näkösälle, ihan vaan pistojen ja puremien lievittämiseksi. Vaan jospa ne eivät tänä kesänä pistäkään, katselevat vaan... voisiko tuollaista edes toivoa. Nuorempana minulla oli sellainen astmalääkitys, etteivät hyttyset eivätkä mäkärät pistäneet / purreet lainkaan. Mahtoi veri tuoksua vastenmieliselle. Hyttysistä tulee mieleen maastot ja ulkoilu. Viikonlopuksi olin suunnitellut vuoristoon tai tuonne hieman kauemmaksi megapitkälle kävelylenkille menemistä, mutta sääennuste sai mieleni muuttumaan. Koko viikonlopun ajaksi on luvattu ukkoskuuroja, vettä ja jopa myrskyisiä tuulenpuuskia. Sisäasukin elämä kutsuu tuollaisia ennusteita lukiessa. Eli en tiedä yhtään miten käy viikonlopun ulkoilujen, sillä sateeseen en viitsi lähteä.


Kenkätilauksesta taisin puhua täällä aiemminkin. Tänään aamulla heräsin siihen, kun kuriirifirmasta mies soittaa, ja sanoo, että pakettini on firman toimistolla Cikcillissä, ja voin noutaa sen sieltä. Unen pehmittämillä aivoilla sanoin, että ok, tulen hakemaan sen sieltä, jos vaan löydän teidät jostakin, kun en tunne Cikcilliä oikestaan yhtään. Se kun ei ole millään tavoin houkuttelevaa aluetta. Jos Cikcilli olisi Tampereella, niin se olisi Hervanta. Lupasin kuitenkin mennä, ja ajattelin, että soitan sitten sieltä lähempää, ja kysyn missä he ovat. Puhelimessa en tajunnut kuriirifirman nimeä, siinä kun oli joku epäselvä äänne.

Kaksi tuntia myöhemmin istuin suosta revityn näköisenä kotona, ja suunnittelin suihkuun menoa. Sitä on paras suunnitella ensin, sillä suihkuhuone on Kylmä, kylmempi kuin muu osa asuntoa. Olin juuri lopettanut aamupalan syönnin, kun puhelin soi. Kuriirifirman mies ilmoittaa olevansa jossain asuntoni läheisyydessä, muttei oikein hahmota missä taloyhtiömme sijaitsee. Selittämällä saan hänet ajamaan autollaan talon lähistölle, ja ikkunasta huitomalla hoituu loput. Kun hissistä astuu huoliteltu, komea mies paketin kanssa, niin suosta reivitty ja suihkua kaipaava tuntee itsensä hieman homssuiseksi. Sitä kai se kotona hyvin paljon oleminen saa aikaan. Joka tapauksessa paketista kuoriutui ystäväni odottamat kengät, toiset niistä. Toiset näkyi nettitietojen mukaan lähetetyn päivää myöhemmin, eli saapunevat huomenna tai viimeistään maanantaina.

Nyt se sammakkokuoro raakkuu taas, tai ehkä nuo oli variksia... parempi siirtää nuo kengät turvaan, jos tulee hapuiltua yöllä jotakin heitettävää ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.