sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Isoja saaliita

Alanyan lähivuorilla niitty kukkii jo
Alanyasta tuttavilta tulevat aurinkoiset ja lämpimän näköiset kuvat ovat aikamoinen vastakohta tälle suomalaiselle, lumiselle vappusäälle. Vappulounas DimCAyin luolan lähistöllä olevassa näköalaravintolassa kuulostaa houkuttelevamalta kuin Vappulounas Ullanlinnanmäellä tai jossain hämyisessä ravintolassa. Jäänee väliin vapun juhlinta, sillä eilinen maksoi jo läppärin verran. Tuli kaadettua sima tämän Turkista ostetun Acerin näppäimistön päälle, irrotettua pari näppäintä, huomattua ettei niitä ole tarkoitettu irrotettavaksi kun kiinnittämiseen meni puoliammattilaiselta junioriltakin lähes tunti (ja hermot). Näppäinten kiinnityskohdan pohjassa on jo metallilevy vastassa, ja sen metallin päällä peri kerrosta muovirimpuloita... Hermostuin siinä minäkin. Nyt on niin tahmeaa, niin tahmeaa, ettei tarvitse haaveillakaan nopeasta kirjoittamisesta. Etenkin välilyöntinäppäin on sokerijumin kourissa. Onneksi sentään toimii edes tämän verran. Loppui siinä siman juonti lyhyeen, nousi verenpaine ja kärtytys, vaikka olikin ihan oma moka.

Iso osa eilistä ja tätä aamupäivää on mennyt leipomisen ja ruoanlaiton merkeissä. Munkit ja pullat katoavat lähes samaa tahia, kuin mitä niitä saa paistettua. Uusi erä simaa on valmistumassa, ja tippaleipien teko on huomisen projektina. Vaaka saattaa taas "kiittää", mutta hyvää on ;) . Toinen iso työllistäjä on ollut firman nettisivujen suunnittelu, tekstien rakentaminen ja kuvien valinta. Nimen suhteen tuli aamulla herätessä vielä uusi ahaa-elämys, ja domainin vapaanaolon tarkistuksen jälkeen vielä iso riemu. Nyt on sellainen nimi, että tykkään. Avaaminen ja nimen julkaisu menee mahdollisesti toukokuun loppuun - kesäkuun alkuun.

Alanyassa on muistaakseni tulossa ensi viikolla kesän alkamisen juhla Hıdırellez-juhla. Yleensä kesäaikana ajatellaan 6.5. - 4.11. välinen aika. En nähnyt nyt missään mainosta Alanyan Hıdırellez-juhlista, niin että voisin kertoa jotakin varmaa ajankohdasta ja ohjelmasisällöstä. Viime vuonna tapahtuma oli kaupungintalon takana ja satama-alueella. Sinne kannattanee suunnata viikonkin päästä. Mikäli mainos tai ilmoitus asiasta osuu silmiini, niin toki jaan sen täällä blogissa. Katolilaisilla tuota samaa ajankohtaa juhlitaan myös, niin kuin ortodokseillakin. Turkkilainen lehti uutisoi näin, mutta en löytänyt niille nimityksille sopivaa käännöstä, joten jätin nimeämättä / kääntämättä.

Vuoristo vihertää parhaillaan monin eri sävyin
Anatolialaisessa perinteessä kesäajan alkua juhlistamaan kokoonnutaan viheralueille, metsään tai veden äärelle, ja linkki turkinkieliseen lehtiartikkeliin.
kaupungintalon taus ja satama ovatkin sopivasti sekä veden äärellä että viheralueeseen rajoittuvia. Myös vuohen teurastaminen ja tuoreen tappaiskeiton tarjoaminen on päivän teemassa, jos vanhoja perinteitä noudatetaan. Toki päivään liittyy myös paljon muitakin perinteisiä rituaaleja, mutta en tiedä niistä paljoakaan, ja turkinkielisen asiaa selittävän sivuston kieli sisältää niin paljon erikoissanastoa, etten tohdi suomentaa sitä. Tässä on linkki.

Kävin eilen XXL:n myymälässä kalastustarvikeosastolla. Kysyin myyjältä, että mitä minun kannattaa laittaa virvelin siiman päähän kun ajatellaan merikalastusta Alanyassa. Myyjän kommentti "et kai sä vaan mitään onkimista tarkoita" sai minut purskahtamaan nauruun. En, en tarkoita onkimista, vaan heittokalastusta tai uistelua. Myyjä on innoissaan kysymyksestä, ja sanoi itsekin käyneensä Alanyassa, muttei kuulemma ollut tullut mieleenkään, että siellä voisi kalastaa. Keskustelimme aiheesta pitkän tovin, ja palaamme joskus vielä samaan aiheeseen. Hänen näkemyksensä oli, että jerkki voisi toimia parhaiten tässä tapauksessa. Ja isoin seinällä oleva jerk tietysti, sellainen kuin isolle hauellekin. Hän kuitenkin selvittää vielä asiaa, ja aikanaan tiedämme minkäväriset jerkit lähtevät mukaani.

Ostan ne todellakin täältä, en Alanyasta, sillä siellä jerkit, lipat ja vaaput oli hinnoiteltu aikalailla yläkanttiin näihin verrattuna. Toki värimaailma saattaa olla erilainen, mutta toisaalta näillä oli niin laaja valikoima, että jospas sieltä löytyisi jatkossa turkoosin meren kirkkaaseen veteenkin sopivat. Vastineeksi hänen vaivannäöstään lupasin lähettää hänelle valokuvat tuotteilla saaduista kaloista, jos niitä tulee saatua rannalle / laiturille / veneeseen asti. Jos oikein hyvin tulee saalista, niin aikoi myyjäkin kokeilla kalastusta Alanyan edustalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.