maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kebabbia


Alanyan tulppaanit loistavat edelleen monissa väreissä
Suomessa vietetään tänään suomenkielen ja Mikael Agricolan päivää. Sanojen pyörittelijöiden kannattaa muistaa ja huomioida tällainen päivä, varsinkin kun pyörittelee suomenkielisiä sanoja. Kovin mielelläni pyörittelisin tällä hetkellä turkkilaisen miehen käyttöoppaan sanallista antia, varsinkin kun on tarvis työstää tietyssä mielessä paljon tärkeämpiä asiakirjoja. Oma päivän kirjoitusprojekti liittyy suomalaisen liiketoimintasuunnitelman kirjoittamiseen. Kahden viikon päästä on tosi kyseessä, kun sitä analysoi liiketoimintasuunnitelmien ammattilainen. Kävin tänään myös siellä haastattelussa, jota ennakolta hieman jännitin. Kun vastassa olikin lähes saman ikäinen nainen, niin jännitys loppui siihen. Toivon hartaasi hyvää lopputulosta. Lisäksi eräs taho kysyi tulenko 1,5 kk pituiseen, vahvasti fyysiseen työtehtävään erääseen vanhempaan ammattiini. Juniori sopisi siihen tehtävään fyysisiltä osin minua paremmin, vaan kun koulutuksen ja kokemuksen mukanaan tuoma tieto sattuu olemaan tässä päänupissa... eikä se hetkessä toiselle siirry.

Alanyasta paluun jälkeen olin järkyttävän kipeä. Influenssan loppu ja poskiontelontulehduksen alku oli päällä kun lensin. Lentojen laskeutumisten kokemuksia ja kipuja on mahdoton kuvata sanallisesti, eikä kipulääkitys tms konstit riittäneet helpottamaan. Paheni sitten Suomeen tullessa tuo jälkitauti niin, että torstaina ja perjantaina jo ajattelin joutuvani palaamaan päivystykseen, olettamuksella, ettei antibiootti pure. Lauantaina oli hieman helpompi päivä, tänään jo ihan ihmismäinen olo. Kuulen taas, eikä tarvitse kulkea nenäliinapaketti toisessa kädessä. Nyt normaali arki kutsuu taas. Siksikin puhelin on ollut ahkerassa käytössä, kun on hoidettu asioita sekä alkuun että eteenpäin.

Jälleen pari sanaa Alanyastakin. Jos hypnoottinen viestintä ja kehonkieli kiinnostavat, niin ylihuomenna Alanyan kulttuuritalolla on kaikille avoin turkinkielinen luentokokonaisuus aiheesta, luennoitsijana Ilker Kaldi. Tunnettu muotisuunnittelija Vural Gökçaylı vieraili vaimonsa kanssa Alanyassa, tutustui alanyalaiseen silkkiin ja banaanikuituun, sekä silkki-banaanikuitu yhdistelmästä tehtyihin tekstiilinäytteisiin. Vural Gökçaylı kommentoi, että käyttänee jatkossa myös silkki-banaanikuitu-kangasta. Linkki kaupungin sivulla olevaan artikkeeliin on tässä.

LÄhestyvä pääsiäisaika on Suomessa perinteisesti lampaanliharuokien kulta-aikaa. Siksipä tässä yksi lyhyt ohje.


Suurvisiirin kebab, likimain Adana kebab

8 hengelle, no, ihmisille myös

700 g karitsan jauhelihaa
200 g lampaan rasvaa, laardia (huom. turkin sisäpuolelta ;))
.        tai silavaa tai voita.
4 kpl valkosipulin kynsiä
1/2 nippua tuoretta persiljaa, eli suomalaisittain tuoreena ruukussa myytävä persilja kokonaan
suolaa, mustapippuria, mietoa chiliä (kırmızı pul biber)

Kastıkkeeseen tarvitset
6 hienoksi silputtua tomaattia
1 hienoksi silputtu sipuli
3 "oksaa" tuoretta persiljaa  silputtuna
1 hienoksi silputtu punainen paprika
2 ruokalusikallista granaattiomenasiirappia / -kastiketta (nar ekşisi)
2 ruokalusikallista oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
suolaa ja mietoa chiliä (pul biber)

Jos ostat kaupasta kokonaista karitsanlihaa ja laardia / silavaa erikseen, niin pyydä, että jauhavat ne siellä yhtä aikaa jauhelihaksi. Muussa tapauksessa osta jauhelihaa, ja sekota laardi / silava siihen, tai jos kotonasi on lihamylly, niin sekoita / jauha ne sillä.
Sekoita mausteet karitsanjauheliha-laardi-seokseen.
Ota noin 150 g jauhelihaseosta, ja muotoile se paistovartaan tms ympärille pötköksi. Paista hiiligrillissä tms grillissä, ja tarjoile kastikkeen ja tuoreen salaatin kera.
Kastike: sekoita ainekset kattilassa tai pannulla, kuumenna, anna kiehahtaa pari minuuttia ja tarjoile yhdessä grillatun lihan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.