torstai 27. huhtikuuta 2017

Laajempia näköaloja Alanyasta

Alanyan kaupungin tienaukaisija töissä korkealla vuoristossa
Kyllä niin sydäntä lämmitti ja mieltä piristi, kun sai katsoa Alanyan kaupungin jakamia kuvia Alanyan pohjoisimpien
vuorten teiden kunnostuksesta ja avaamisesta kesäliikenteelle. Eilinen lumi- ja loska täällä Suomessa otti päähän aikalailla. Se, että Alanyastakin löytyi vielä eilen tuollaisia lumimääriä, helpotti huomattavasti tämän lämpöhakuisen naisihmisen lämmönkaipuuta. Toki Alanyassa ja erityisesti keskustan kaduilla on jo hyvinkin lämmintä. Keskustassa tuulettomalla alueella auringon paistaessa lämpötila nousee jo yli +30 C. Rannoilla ja tuulisilla alueilla lämpötila liikkuu +20 - 30 C tuntumassa. Yölämpötilatkin ovat jo +10 - 17 C tienoilla. Sataman sääennusteen mukaan tämä ja pari seuraavaa päivää on lähes tuulettomia ja meren aallot hyvin pieniä. Meriveden lämpötila on nyt 19 C, joten pohjoismaalaiselle uiminen on jo mahdollista ja virkistävää ;) .


Alanyaan tuotu turistisukellusvene satamassa.
Alanyan satamasta voi nyt bongata tällaisen 24-paikkaisen turistikäyttöön suunnitellun sukelusveneen. Ihan nousi iho
kananlihalle, kun mietin, että menisin vedenpinnan alle jollakin härvelillä... No, moni tykkää  pienoissukellusveneellä tehdyistä pinnanalaisista reissuista ja näkymistä. Alanyassa on taatusti paljon nähtävää sekä historialliselta että meribiologiselta kannalta katsottuna. Ja ne vedenalaiset värimaailmat ovat varmasti huikeat. Siellä saattaa nähdä isojakin merikilpikonnia, paljon erilaisia kaloja, delfiinejä ja jopa meduusoja, jos oikein hyvä tuuri sattuu. Alanyankin edustalle eksyy muutamia meduusoja toisinaan, joskaan ne eivät käsittääkseni ole siellä vielä kovin yleisiä.Ja ties mitä "vedenneitoja ja uimamaistereita" noista pinnan alla olevista ikkunoista lopulta näkeekään. Ja tuli ihan vaan mieleen, että kuinkakohan pitkälle niihin Kalekukkulan alla oleviin luoliin tuolla härvelillä pääsee? Esim. fosforiluola on pinnan alla, ja olikohan salakuljettajienkin luolassa myös vedenalaista onkaloa. Ne olisi mielenkiintoista nähdä. Rakastavaisten luola sen sijaan on korkealla, jonkun metrin vedenpinnan yläpuolella.

Alanyassa kukkii tällä hetkellä mm. muinaista perua oleva neidonhiuspuu vaaleanpunaisin kukin. Kukkaloistoa on niin maassa, puissa kuin pensaissakin. Lisäksi keskustassa ja keskustan ulkopuolella, meren rantamilla ja vuoristossa on ihan erilaiset omat väriloistonsa, luonnon piirteensä, niin että muistahan käydä myös vuoriston puolella. Monella bussilinjalla, vuokratulla autolla tai moottoripyörällä, tai vaikka fillarilla pääsee näkemään muutakin kuin keskustan, baarit ja lähimmät rannat. Tutustu vaan alueeseen hieman laajemminkin.

7.5.2017 lisätty linkki sukellusveneestä kertovaan lehtiartikkeliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain blogin jäsenet voivat kommentoida, ja vihaviesteistä, rasismista, uhkailusta tms. ilmoitetaan automaattisesti poliisille, profiilin omistajan kotimaasta riippumatta. Kunnolliset, suoraselkäiset ja tunteellisetkin kommentit otetaan ilolla vastaan, aidoilta ihmisiltä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.