lauantai 15. huhtikuuta 2017

Pudota riippa yli laidan


Alanyan laivat ovat viimeistään maanantaina satamassa taas
Muuttaminen uuteen kulttuuriin ja älykkyys, miten ne liittyvät toisiinsa? Ennakkoasenteellisesti ja puolileikillisesti sen voisi jobs.ucdc.co.in
tiivistää vaikkapa sanomalla, että älä muuta liian tyhmän ihmisen kanssa. Älykkyyttä määritellään ja selitellään eri tavoin. Moni vanha älykkyden määritelmä on hirmuisen kapea-alainen. Tänään törmäsin tällaiseen sivustoon
josta sitten lueskelin ensin heidän listauksensa erilaiista älykkyyksistä, sekä kirjoittajan ajatukset niiden sisällöstä. Ihan kaikki ei ollut "kuten meillä on opetettu" mikä on ajattelun kannalta tietysti hyväkin asia. Tässä alla tuo lista on sekä vapaasti suomennettuna että osin muokattunakin, tarjolla oman mietinnän pohjaksi. Se ei siis ole yksi yhteen suomennos tuon toisen sivun listasta, vaan osin muokattu.

IQ (Intelligence quotient, tai joissakin listoisa Intellectual quotient) Älykkyysosamäärä, matemaattis-looginen äly
20% elämässämme vaikuttavasta älykkyydestä. Korkean IQ:n omaaville ihmisille tunnusomaista on
 • Loogisen ja analyyttisen ajattelun kyky
 • Uteliaisuus
 • Ongelmanratkaisutaidot
 • Kiinnostus lukea ja käyttää kieltä tehokkaasti
 • Erityinen numero- ja sanamuisti
 • Pyrkimys täydellisyyteen
 • Pitkä keskittymiskyky.

EQ (Emotional quotient) Tunneäly
EQ on kykyä hyään itsetuntemukseen, herkkyyttä tuntea ympäristön muutokset, herkkyys arvioida aikaa, empatia, herkkyys tunnistaa eroja äänenpainoissa ja sanojen merkitysten vivahteissa, rohkeus kohdata tekemiään virheitä, rohkeus arvostaa monimuotoisuutta.
 • Korkean tunneälyn omaava ihminen ilmaisee tunteitaan selvästi ja aidosti.
 • He eivät annan negatiivisten tunteiden (pelko, huoli, häpeä, nolous, hämmennys, pettymys, toivottomuus jne.)  hallita elämäänsä.
 • He kykenevät ymmärtämään sanatonta viestintää.
 • He suhteuttavat tunteet tapahtumiin loogisesti ja realistisesti.
 • He ovat itsenäisiä, itseohjautuvia, omaavat vahvan moraalin ja pystyvät motivoimaan itsensä tulokselliseen työntekoon.
 • He ovat tunteidenilmaisussaan joustavia.

  PQ (Physical quotient) Motorinen äly, kehoäly
  PQ on kykyä käyttää kehon ominaisuuksia ja mahdollisuuksia hyödykseen mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi silmän, ajattelun tai refleksien ja käden yhteistyö. Urheilijoilla, taistelijoilla, esiintyvillä artisteilla ja tanssijoilla tämä osa-alue on vahva.


  CQ ( Creativity quotient) Luova äly
  • He ovat joustavia ajattelijoita, jotka pystyvät hahmottamaan erilaisia syys-seuraussuhteita, erilaisia mahdollisuuksia ja mahdollisia ideoita, monia mahdollisia ongelmanratkaisuja.
  • He ovat uuden etsijöitä, jotka ylittävät epätavallisen tai epämukavan rajan, poistuvat mukavuusalueelta.
  • He tykkäävät fantasioida ja kuvitella, ja ovat henkisesti leikkisiä.
  • He ovat herkkiä kauneudelle ja kiinnostuneet estettiisistä arvoista.
  • He käyttävät aistejaan monipuolisesti ja harmonisoivat havaintonsa päätyen ainutlaatuisiin lopputuloksiin.

   AQ (Adversity quotient) jotkut suomentavat intrapsyykkiseksi älykkyydeksi
   Kykenee ymmärtämään itseään syvällisesti, osaa analysoida itseään ja on hlukas kehittämään itseään ihmisenä. On myös kykyä selvitä ei-toivotuista ja epätoivoisista, jopa mahdottomaltakin tuntuvista tilanteista. Kykyä säilyttää itsensä toimintakuntoisena, terveenä ja mahdollisimman hyvinvoivana, vaikka ympärillä olisi täysi kaaos.


   SQ (Social Intelligence) Sosiaalinen äly, jotkut suomentavat interpsyykkiseksi älykkyydeksi, yksi suomensi hengelliseksi älyksi.
   • On kykyä olla toisten kanssa tekemisissä, vuorovaikutuksessa. 
   • On taitoa tulla toimeen ihmisten kanssa, pystyy eläytymään muiden asemaan ja ymmärtämään heitä.
   •  Kykenee aistimaan toisten ihmisten tunnetiloja.
   • Sosiaalinen älykkyys on tärkeää yhteiskunnassa, ja voi mahdollistaa ihmiselle pääsyn hierarkiassa korkealle.

   Kyky ymmärtää luontoa, musiikillinen lahjakkuus, avaruudellinen älykkyys, visuaalinen älykkyys, kielellinen älykkyys ovat muiden listoilla, mutta niitä ei tuolla sivustolla ollut listattuna. Lisäksi SQ oli kirjoitettu Spiritual Intelligence eli hengellinen älykkyys. Enimmäkseen olen nähnyt siitä käytettävän merkitystä sosiaalinen älykkyys, ja siksi kirjoitin sen sillä nimellä ja sillä siällöllä. Sisältö oli osin sama, osin hyvin erilainen. JOtenkin tuo hengellinen älykkyys ei vaan istunut minun aamufiiliksiini. Ja lisäksi tuntui hölmöltä se, että sosiaalinen älykkyys jäisi täysin pois.
   Alanyan Kalen kissoja 03/2017

   No, miksikö otin tämän aiheen -koska tämä liittyy oleellisesti sekä maahanmuuttoon että maastamuuttoon, eiliseen tekstiin.
   Kun itse muutat, tai kun puolisosi muuttaa, on tietyistä piirteistä tai niiden ymmärtämisestä ja tukemisesta, kehittämisestä huomattavasti apua. Kaikki olemme silti erilaisia. Ja se, että joku ei ole päässyt käymään kouluja elämässään olleista erinäisistä syistä, ei tee hänestä ei-älykästä. JOkaisella on erilaisia älykkyyden piirteitä, ja jokainen itse päättää mitä niistä kehittää ja miten niitä kehittää.

   Älykkyys ei ole pysyvää. 12 vuotta sitten mitattu tulos on taatusti tänään erilainen, riippuen siitä mitä aivoillasi ja kapasiteetillasi teet. Ne, jotka tyytyvät epäterveelliseen elämään, voivotteluun, laiskuuteen ja väkivaltaan "tyhmistyvät" entisestään. Ne, jotka aktiivisesti opettelevat uutta, kehittävät itseään ja ovat sosiaalisessakin elämässä aktiivisia ja positiivisia toimijoita pitävät aivonsa eri tavoin virkeänä ja toimintakykyisenä, kehittyvät ihmisenä. Jos aiot muuttaa, jätä tyhmyys pois kyydistä... en malta olla lisäämättä, että pudota riippa yli laidan jo tarpeeksi ajoissa, viimeistään ennen lähtöä ;) .

   Muutto, tai paremminkin kunnollinen sopeutuminen uuteen kulttuuriin sujuu helpommin, kun sekä muuttaja että puoliso käyttää älliä. Tukekaahan toinen toisianne :)) .

   Ei kommentteja:

   Lähetä kommentti

   Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.