lauantai 13. toukokuuta 2017

Äitienpäiväyllätys

Alanyan kiinanruusuja toukokuun kukinnassa, äitien iloksi
Äitienpäiväyllätys on tuo tekstin jälkeen oleva resepti, siis nimeltään. Laitan sen jo päivää aikaisemmin, että sen ehtii tehdä, testata ja kokeilla. Ja jos kaikki tulee maisteltua jo ennakkoon, niin ehtii tehdä toisenkin annoksen.

Tietysti vapaapäivänä herään aikaisin :)) . Ei vaan nukuttanut enää. Alla on niin monta aamuvuoroon lähtöä ja kello 05:n herätystä, ettei elimistö osannut vaihtaa rytmiä kovin paljoa. Onneksi nukuin kuitenkin 07:ään asti. Lentolippujen katselu ja ostohinku on taas kova, mutta edelleen yritän hillitä itseni, sillä en tiedä vielä minä päivänä pääsen lähtemään, mihin asti teen töitä täällä. Mieli tekisi lähteä Heti. Katson ikkunasta ulos, ja katson lämpömittaria, ja molemmt puhuvat välittömän maisemanvaihdoksen puolesta... Järjellä ajatellen kannattaa työskennellä kunnes tietyt asiat ovat täällä valmiina, ja kunnes on se oikea lähtemisen aika. Aina Suomeen tullessa vaan on se samainen pieni pelko jossain tuolla taustalla, siis että tämäkin pikavisiitti venyy vuodeksi tms. 2014-2015 ei ole vielä unohtunut. Ehkä sekin unohtuu aikanaan, tai ainakin lakkaa muistuttelemasta itseään. Tai sitten ei. Aika näyttää.

Turkissakin viikonloppu on täynnä äitienpäiväjuhlintaa. Äidin arvo ja status turkkilaisessa kulttuurissa on ihan eri
sfääreissä kuin Suomessa. Äiti on ensisijaisen tärkeä, numero 1. Äidille tulee soittaa harva se päivä, kuuluu pitää yhteyttä säännöllisesti, kuuluu auttaa ja kunnioittaa. Äidillä on paljon erityisoikeuksia siksi että hän on äiti. Ymmärretään myös, että ilman äitejä ei olisi kansakuntaa, yhteiskuntaa eikä hyvinvointia. Monet teitittelevät äitiään, niin omaa biologista äitiään kuin avioliiton kautta hankittua toistakin äitiään. Äidin kunnioittamisen osoituksena äitiä tervehtiessä suudellaan ensin oikean käden kämmenselkää, ja sen jälkeen kosketaan kämmenselkää myös omalla otsalla. Jo halutaan osoittaa erityistä kunnioitusta, niin tämä toistetaan kahdesti.

Katukissat tarvitsevat taas apua. Uusia pentuja on paljon.
Itse olen mokannut tässä, kun en aina tunne ja tiedä kuka läsnäolijoista on kukin, ja kuka läsnä olevista on suvun vanhin ja arvovaltaisin nainen, ketä kuuluu tervehtiä ensin ja keitä sitten. Varsinkin äitienpäiväkokoontumiset ja muut sukua kokoavat tapahtumat ovat paikkoja, joissa protokollaosaaminen mitataan. Ja läsnä olevien naisten keskuudessa sosiaalinen arvosi määritellään protokollaosaamisesi perusteella, tiesit sitä tai et. Jos on riittävän tietämätön ja tyhmä, niin ei ainakaan kärsi tilanteesta, kun ei edes tajua mitä ympärillä tapahtuu ;) . Mitä enemmän protokollasta tiedät ja puheesta ja soiaalisesta tilanteesta tajuat, sitä enemmän osaamattomuus tai mokat tuntuvat epämukavilta, ei-toivotuilta. Ja toki tuntemuksiin ja tilanteisiin vaikuttaa myös se, haluatko olla osa paikallista kulttuuria vai haluatko pysyä ulkomaalaisen statuksessa, jolloin moni asia katsotaan läpi sormien.

Sitten tuleviin tapahtumiin. Ensi viikolla karavaanareita ympäri Eurooppaa kokoontuu Länsi-Turkin Datcaan, jossa on siis kansainvälinen kokoontuminen. Tässä linkki 85. F.I.C.C International Rally -sivustolle.
Ja tästä linkistä pääset  Turkin Suomen edustuston sivuilla olevaan, tapahtumaa suomeksi esittelevään tekstiin. Alanyassa helkopterin voimin lennätetään tuolihissin rakennelmien osia Kalen ylärinteeseen, jotta säästetään luontoa maakuljetusten aiheuttamilta ongelmilta. Siksi siis helikopteri pörrää Kalen yllä ja länsipuolella. Ehtineeköhän tuolihissi avautua ennen turismimessuja? Saattaa mennä kesäkuulle, sanoo tällainen tilannetta tietämätön, ymmärtämätön sivustakatsoja. Pääasia että rakennustyöt tehdään kaikessa rauhassa hyvin, ja aukeaa sitten kun aukeaa. Käyttäjiä varmasti löytyy, oli avausajankohta milloin hyvänsä.Äitienpäiväyllätys
6:lle

100 g voita
300 g tummaa suklaata
4 rkl hunajaa
140 g helposti murenevia keksejä, Turkissa Petit Beurre
12 vaahtokarkkia
60 g lokumu-karkkeja, joita saa mm Itiksen Puhoksessa olevasta Alanya-marketista
.        tai toisenlaisia vaahtokarkkeja tai vaikkapa suklaakonvehteja.
60g valkosuklaata

Kuten aineluettelosta näet, kyse on äkkimakeasta hemmottelusta ;)

Murenna tumma suklaa pienen kattilan pohjalle. Lisää myös hunaja ja voi, ja lämmitä kunnes ainekset ovat sulaneet ja voidaan sekoittaa keskenään. Jätä jäähtymään ja laita sillä aikaa keksin paloja ja vaahtokarkit sekä lokumut pieniin, voideltuihin jälkiruoka-astioihin tai muffinivuokiin. Kaada suklaaseos keksien ja karkkien päälle, nostellen samalla pikkulusikalla keksejä ja vaahtokarkkeja niin, että myös niiden alle menee suklaamassaa. Jäähdytä jääkaapissa kunnes kovettuu. Sulata valkosuklaa ja koristele pinta esim. raidalliseksi. Voit asetella keksit ja karkit myös kahvikuppeihin tai vaikkapa yhteen pitkulaiseen vuokaan tms. ja kaataa suklaamassan päälle. Jos teet yhtenäisen palan, voit leikata jäähdyttämisen jälkeen sopiviksi annospaloiksi.

Tarjoile vaikkapa vadelmien ja jäätelön kera, tai punaviinin tai kahvin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.