torstai 25. toukokuuta 2017

Uutisia Alanyasta

Ympäristöfestarit www.alanya.bel.tr
Tehdäänpä pieni Alanyan tapahtumien uutiskatsaus tähän päivitykseen, sillä omat tapahtumakatsaukset ovat nyt niin kovien kipujen täyttämiä, ettei niistä ole positiivista puhumista. Kävin lääkärissä, enkä halunnut tarjottuja kipulääkkeitä, joista kumpikaan ei minulle sovi. On siis ihan pakko pystyä odottelemaan PAratabilla ja BUranalla ensin sekä ensi viikon lääkärinaika, että sen jälkeen mahdollisiin labrakokeisiin yms pääsy, ja uudelleen lääkärille pääsy, että kuulee mistä on kyse, jos se sattuu selviämään. Ja jos ei selviä, niin sitten alkaa koko kierros alusta, taas odotellaan kokeisiin tms, odotellaan vastauksia ja uutta lääkäriaikaa. Elämää, raskaan huokauksen siivittämänä.

Alanyassa ja Antalyassa naisia patistellaan pois kotoa, pois yksin lasten kanssa kotona olemisesta. Naisille tarjotaan mahdollisuutta tulla kansalaisopistojen kaltaisiin keskuksiin lasten kanssa. Samalla kun lapset ohjatusti leikkivät, voivat naiset opiskella ja opetella erilaisia taitoja. Naisille tarjotaan monenlaisia kursseja ja oppimismahdollisuuksia, jopa yrittäjyysopintoihin saakka. Moni kotiäiti on jättänyt opintonsa muutamaan peruskouluvuoteen, ja mennyt naimisiin ilman ammattikoulutusta. Toki joukossa on paljon myös niitä äitejä, jotka ovat opiskelleet lukio-, ammatti- tai yliopisto-opintoja. On hienoa, että naisille tarjotaan sekä maksutonta mahdollisuutta olla seurassa, saada lastenhoitoapua siksi aikaa ja opiskella elämässä tärkeitä taitoja. Kurssit vaihtuvat vuosittain, ja itseään on mahdollista kehittää niin pitkälle kuin haluaa. Naisten koulutukseen panostaminen on yksi tärkeimmistä asioista, kun puhutaan lasten ja perheen hyvinvoinnin ja mahdollisuuksien parantamisesta, naisten oman aseman parantamisesta sekä yhteiskunnan kehittämisestä. Asiasta uutisoi mm. Gercek Alanya.

Ulkomaalaisuutisista kaksi asiaa kiinnitti huomioni. Muutama päivä sitten otsikoitiin, että suomalainen, vanhempi nainen putosi kamelin selästä, humalassa, ja vietiin ambulanssilla sairaalaan. Kamelit kun ovat aika korkeita, niin sieltä putoaminen saattaa hiukan rikkoa paikkoja. No, uutisessa on jotakin mistä haluan muistuttaa, ettei tule tosi kalliita yllätyksiä, ja ettei lomabudjetti muutu painajaiseksi. Humalaisen henkilön tapaturmia tai muitakaan tarpeellisia sairaalahoitoja ei korvata matkavakuutuksesta, ei ainakaan mistään tuntemastani matkavakuutuksesta. Humalassa sairaalaan joutuminen, mistä tahansa syystä, jää omasta pussista maksettavaksi. Valtion sairaala, eli Devlet Hastanesi on halpa suhteessa yksityisiin. Alanyan muissa sairaaloissa olo maksaa turistille nykyään noin 1.000 € / vuorokausi. Sen lisäksi jokainen tutkimus, lääke, lääkärin tapaaminen jne maksaa erikseen hinnaston mukaisen hinnan. Jos ryyppäät, älä hommaa itseäsi sairaalakuntoon.

Filmifestivaalien ohjelma uudelleen
Toinen asia, joka ulkomaalaisista tehdyistä uutisista on jäänyt mieleen, on nyt tapahtuneet monet ulkomaalaisten tekemät itsemurhat. Tullaan hotellilomalle, ja lopetetaan oma elämä eri tavoin. Todella surullista, ja suvulle tosi kallista, jos suku haluaa ruumiin kuljetettavaksi kotimaahan. Aiemmilla kursseilla se ruumiin lennättäminen SUomeen maksoi noin 30.000 €. Nykyisellä kurssilla sen luulisi olevan alempi, ellei hintoja ole nostettu. Tässäkään kaikki matkavakuutukset eivät tule vastaan, vaan maksu jää omaisten suoritettavaksi. Myös mereen hukkuneita ulkomaalaisia ja ulkomaalaisten alkoholikuolemia on uutisoitu yllättävän paljon. Samoin liikennekuolemia ja loukkaantumisia, esim vuokra-autolla vuoristotieltä ulosajon tai kolarin kautta. Surullista. Malttia ja harkintaa liikenteeseen hyvät ihmiset. Ja kannattaa muistaa, ettei vuoristoteillä ajaminen ole ollenkaan sama juttu, kuin tasaisen laakealla Suomen kamaralla ja leveillä suomalaisilla asfalttiteillä ajelu. Toisaalta jokaisella ihmisellä on aikansa, määränsä. Jos jonkun on aika lähteä tästä elämästä, niin hän lähtee, oli hän sitten missä tahansa ja mitä tahansa tekemässä. Ja toisaalta ne, joiden aika ei vielä ole, eivät lähde vaikka miten sitä yrittäisivät.

Alanyassa on siivottu paljon prostituoituja pois, siis pidätetty sekä turkkilaisia että ulkomaalaisia seksinmyyjiä ja parittajia. Huumeita on siivottu pois uutisointien mukaan tosi paljon, ja se on erityisen hieno juttu. Lisäksi joka viikko saa lukea laittomasti työskennelleiden ulkomaalaisten pidätyksistä ja karkotuksista. HArkitkaahan nuoret tarkkaan, ennen kuin suostutte mihin tahansa työtarjouksii. Moni kysyjä taatusti sanoo, ettei tarvita työlupaa, ja että ei kukaan sitä kysele, olet turvassa jne, mutta tekniikka on mullistanut tämänkin kohdan elämää. KAttavan valvontakameravekon, siviilipoliisien nappikameroiden ja laittomuuksiin kyllästyneiden henkilöiden myötä kaupunki muuttuu tältäkin osin. Muutosta ja kehitystä tapahtuu koko ajan, kaikkialla. Työlupa ei ole kallis, joten firman kannattaa se hankkia sekä yhteiskunnan että turkkilaisten työntekijöiden ensisijaisen työllistymisen takia.

Kannattaa elää sovussa ja nauttia elämästä, mukana kohtuullisuutta ja jonkinainen järjenhiven. Sitä kautta saa myös parhaat lomamuistot, elämän muistot ja turvallisimmat seikkailut. Muistutus vielä siitä, että paaston aika eli Ramazan (Ramadan) alkaa ylihuomenna, ja Alanyan kaupunkikin on valmistautunut. Niin, ja satama-alueella juhlitaan Ympäristöpäivää / festareita 26.5. Siitä kertova juliste on tuolla ensimmäisenä kuvana. Sataman vesiputouksen edessä siis huomenna perjantaina kello 16.00 (16.30) - 20.00 .

Hyvää alkavaa viikonloppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.