lauantai 10. kesäkuuta 2017

Pari sanaa iftarista

Alanyan Iftar ulkomaalaisille
Parhaillaan Turkissa ja Alanyassa saa joka päivä lukea, kuinka herra tai järjestö tai puolue tai joku muu instanssi
järjestää Iftarin siellä ja siellä, tervetuloa mukaan. Mikä se iftar oikein on? Moni tietää, että se on ruokailu, mutta mitä muuta tämä ruokailu pitää sisällään, ja miksi se on erityinen ja erityisen tärkeä ruokailu?

Nyt on meneillään muslimien paastonaika, Ramadan, jota Turkissa kutsutaan nimellä Ramazan. Paastonaikana paastoava muslimi ei syö eikä juo auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana mitään. Tuo on tuskallista ja vaatii itsekuria, eikä se onnistu kaikilta vaikka kuinka yrittää. No, joka tapauksessa auringon laskiessa moskeijoiden minareeteista kuuluvan rukouskutsun jälkeen, ja rukouksen jälkeen kyseisen päivän paastoaminen päättyy. Alkaa uskonnonharjoitukseen kuuluva, siunattu ruokailu, josta käytetään nimeä Iftar.  Aamulla ennen auringonnousua, ja ennen uuden päivän paaston alkamista olevasta ruokailusta käytetään nimeä Sahur.

Alanyassa järjestettiin jälleen ulkomaalaistaustaisille suunnattu Iftar, joka vieraanvaraisuuden lisäksi toimii samalla myös esimerkkinä muille muslimiyhteisöille uskontojen rajat ylittävästä yhteistyöstä, huomioimisesta, välittämisestä ja ystävällisyydestä. Iftarille kutsuttiin Alanyassa asuvia ulkomaalaisia uskontoon / vakaumukseen katsomatta, ja osallistujia oli noin 600. Kutsuja lähetettiin eri kansallisuuksien paikallisten järjestöjen kautta, esim. Alanyan norjalaiset, Alanyan suomalaiset jne. Viereinen kuva on kyseiseltä Iftarilta.

Iftarporukka tukee toinen toistaan vaikean paaston suorittamisessa. Lapset, vanhukset, raskaana olevat ja sairaat ovat toki paastosta vapautettuja, ja kukin voi päättää itse omalla kohdallaan haluaako paastota vai ei. Jokaisena paastokuukauden iltana auringonlaskun aikaan ja iltarukouksen jälkeen syödään Iftar. Ja jokaisena iltana eri puolilla Alanyaa on useita Iftar-tilaisuuksia, joilla on eri järjestäjät ja koollekutsujat. Tärkeää on yhdessäolo, yhteisöllisyys ja muiden ihmisten huomiointi, myös hyväntekeväisyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.