torstai 13. heinäkuuta 2017

Jarr jarr kuuluu pihapuista

Aamu Antalyasta pohjoiseen, jossain ylängöllä 12.7.2017
Olen kotona taas. Kaskaat konsertoivat niin reippaasti, että liikenteen äänet, tinnitus ja moni muu asia jää tuon konsertin äänien alle, toiseksi. Yöllä pihalla törmäsin lähes alastomaan naapuriin, sitä ennen bussissa minulle tervetuloa-hymyt suoneisiin tuttuihin naapureihin ja bussikuskiin, sekä iloon siitä, että parvekkeella vihertää sittenkin. Pyykkikone loiskuttelee jo kolmatta koneellista, isompi parveke on pesty että sinne kehtasi viedä pestyt pyykin, vaikkakin sateen alle pitkiksi ajoiksi jäänyt ja kauttaaltaan ruostuneeksi todettu pyykkiteline yllätti. Kun en jaksanut heti lähteä keskustaan pyykkitelineostoksille, niin minun naisenlogiikallani teippasin pyykkitelineen jokaisen ripustusalueen raudan teipillä peittoon niin, että nyt on muovipintaiset ja ruosteella tahraamattomat paikat pyykeille 😁. Tosin huomenna, kun on toripäivä, on myös uuden pyykkitelineen ostopäivä.

Isommalla parvekkeella on lämmintä yli +50 C ja pieni tuulenvire, joten pyykit kuivavat nopeasti. Ulkona kadulla on noin +40 C ja asunnossa sisällä +32 C. Ilmastointia en käytä, vaan luonto hoitaa viilentämisen, ja lopulta elimistö taas tottuu tähän. Rinteessä oleva läpitalon huoneisto on siitä kiva, että kun kaikista huoneista avaa ikkunat ja parvekkeiden ovet, niin kiva ilmavirta käy sisälläkin. Lämpö tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin. Iho on "rikki",  vuotaa isoja hikikarpaloita ihan noronaan. Puuvillainen kotimekko on vilpoisa, muttei säily kuivana kuin muutaman minuutin. Märkä kotimeko on vielä vilpoisampi ;) . Aineenvaihdunta aukeni ihan taatusti tämän ensimmäisen vuorokauden aikana, ja notkistui jo muutamat lihaksetkin, vaan nivelkiputilanne on reissaamisen jäljiltä entistä hankalampi. Tuosta tuli mieleeni tämän matkan "katastrofi".

Aamu Antalyasta pohjoiseen, jossain ylängöllä 12.7.2017
Olen aina sanonut, ja edelleenkin ajattelen, ettei ulkomaanmatkalle pidä ikinä lähteä ilman asianmukaista matka- ja sairaskuluvakuutusta... nyt olen itse siinä tilanteessa, joskaan en ihan vapaaehtoisesti. Koska ostin lennot 2 pv ennen lähtöä, tein matkavakuutushakujakin samalla aikataululla. Aiempi jatkuva matkavakuutukseni oli päättynyt, koska olin saanut oleskeluluvan tänne, ja minulla oli tänne oleskeluluvan vaatima sairasvakuutus. No, nyt kun yritin ostaa uutta, niin jokainen ostoyritys kaatui siihen, että yhtiöt eivät katsoneet minun olevan enää Suomessa asuva suomalainen. Jokaisessa oli ehto, että ennen ostohetkeä pitää olla asunut Suomessa vähintään 6 kk. KUn tuo ehto ei täyttynyt, osto ei ollut mahdollinen. Yritin vielä ostaa Turkista sairaskuluvakuutuksen, mutta ne joita netistä löysin, olivat ostettavissa vain joko Turkin kansalaisille tai paikallisen oleskeluluvan yhteydessä. Matti. Kun kuitenkin halusin lähteä, niin ainoa mahdollisuus joka tuohon hetkeen löytyi, oli lähteä ilman matka- ja sairaskuluvakuutusta. Iik!

Alanya, King's Kitchen and Bar 12.7.2017
Rooman osalta se ei ollut katastrofi, koska eurooppalainen sairaanhoitokortti ja Kela olivat tausta-apuna, mutta täällä ei ole
nyt muuta tausta-apua kuin raha ja tarvittaessa matkustaminen euroopan puolelle saamaan hoitoa. En sano mitä ajattelen nyt, enkä oikeastaan edes tiedä mitä tästä kaikesta loppujen lopuksi ajattelen. Kerron joskus kun tiedän. Ainoa minkä nyt tiedän näiden asioiden tiimoilta on, että täällä teetän ainakin parit tutkimukset tähän niveltulehdukseen liittyen. Kaikki ei ole kunnossa, ja jokin selvyys on saatava. Tosin mikään matkavakuutus ei missään tapauksessa olisi korvannut juuri näitä, koska sairaus on alkanut jo ennen matkaa, joten niiden osalta ei ole yllätystä. Jos jotain muuta, uutta ja akuuttia sattuu, niin siihen kohden olisi tarvittu sitä vakuutusturvaa, jota ei nyt ole. Mutta en ota siitäkään stressiä,  sillä yksi mahdollisuus on ostaa uusi oleskelulupa mahdollisimman pian. Silloin saa sen paikallisen vakuutuksen suomat edut ja turvan taas käyttöön. Aika näyttää taas mitä tulee ja missä järjestyksessä. Itse en vielä tiedä, eikä se haittaa.

Matka tänne oli täynnä yllätyksiä, niin iloisia kuin vähemmän iloisia. Ja elämyksiä kertyi, samoin kuin mielenkiintoisia kirjoitusaiheita. Kertyi myös valmista tekstiä Rooman kentällä "hieman piedemmän aikaa" jatkolentoa odotellessa. Kerron noista matkakommelluksista toisissa teksteissä, kun ensin pääsen takaisin tähän päivärytmiin, ja saan niihin tapahtuneisiin sen verran etäisyyttä, että niistä voi kirjoittaa edes jonkinlaisia kokonaisuuksia. Nyt ne ovat vielä mielessä irrallisina, päivä- ja paikkakohtaisina palasina, ikään kuin tunteilla ja äänillä höysstettyinä diakuvajatkumoina. Eiliselle äärettömän positiivista oli se, että kun menin maksamaan Suomessa olon ajalta avoimina olleita netti- ja puhelinlaskujani yhteismaksupisteeseen, niin molemmat liittymät alkoivatkin toimia tunnin sisällä maksamisesta. Wau! Kiitos sekä TTNetille että Vodafonelle laskutusasiakkaan hyvästä palvelusta :)) . 

Alanya, King's Kitchen and Bar 12.7.2017, ihana ruoka <3
Tästä alkaa taas pieni, lämmin ja aurinkoinen elämänjakso, kunnes palaan Suomeen, jonka jälkeen palaan tänne, palaan taas Suomeen ja taas tänne jne. Tässä lähikuukausien suunnitelmat tiivistettynä. Eilisen illan olin ulkona täällä viimeisiä lomapäiviään viettävän ystävän kanssa, nauttimassa hyvästä seurasta ja maukkaasta ruoasta. En tiedä johtuiko lähes vuorokauden mittaisesta paastosta yms. mutta eilinen ruoka-annos oli parasta, mitä olen syönyt pitkiin aikoihin. Juniorin minulle tekemä pasta-annos on ainoa, joka pääsee edes lähellekään tuota eilisiltaista herkkua, grillattua kanaa valkosipuli-valkoviinikastikkeessa lisukkeineen.  Ja taas on nälkä, mutta eipä tee yhtään mieli suklaata tai karkkia. Aina sama tänne tullessa, ja ihan toisin päin Suomessa ollessa. Kaveri odottaa ulkona, jääkaappi on yöllä kaupasta haettuja kananmunia lukuunottamatta tyhjä, joten ulkoruokinnassa olen edelleenkin. Kiva 😋 .

Riemullista iltaa itse kullekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.