sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Ruokasienet Turkissa

DimCayin laakso, ja sienestysalueita
Ihan kaikki vanha kokemus ei ole unohtunut, sillä olen hengissä edelleen. En siis ole onnistunut lämmittämään mökin takkauunia ja saunaa niin, että olisi kertynyt häkää mökkiin. Tarkoituskin on pysyä hyvässä kunnossa ja nauttia elämästä mahdollisimman pitkään. Eilen aamulla jäätynyt järvi on taas sula. Tässä välillä on satanut lunta, räntää ja vettä. Onneksi luonto on ollut niin viisas että olemme hieman plusasteilla edelleen. Maanantai-tiistain ennustuksessa sen sijaan alkaa jo näkyä miinusasteita, pakkasta. Sisällä on lämmintä, kiitos ihanan takkauunin. Ja kun illalla nauttii sopivasti puusaunan löylyistä, niin koko yön saa nukkua hyvin. Tämä on ollut rentouttavaa ja siten myös tuotteliasta aikaa.

Eilen muistin tarkistaa kuun vaihteen lentolippuni, ne, mitkä jäivät tarpeettomiksi kun tulin ennenaikaisesti Suomeen. Norwegianin Tukholma - Helsinki lippu ei tietenkään ollut vaihtokelpoinen. Se meni roskiin. Tukholma - Istanbul - Tukholma -lennot ostin AtlasJetiltä 120 €:lla, tarjouslippuna, ja kuten arvata saattaa sekään ei ollut vaihtokelpoinen. Sen sijaan Antalya - Istanbul -lento oli vaihtokelpoinen, joten laitoin AtlasJetin nettisivujen lomakkeen kautta heille kysymyksen siitä, miten ko lipun vaihdon kanssa menetellään. Onneksi turkkilainen numeroni toimii täällä, sillä he eivät soita ulkomaisiin numeroihin. Nyt 10 min lomakkeen lähettämisestä puhelimeni soi, ja AtlasJetin turkinkielinen virkailija kysyy miten voi auttaa lipunvaihtoasiassa. Tosi nopeaa toimintaa!

Yhtä turkinkielistä sanaa en ymmärtänyt, ja virkailija ei suostunut selittämään, vaan sanoi että minun on parempi ymmärtää joka sana, ja siksi hän kääntää puhelun englantia puhuvalle virkailijalle. No, hänen kanssaan puhuimme sitten turkki-englanti sekakieltä, ja asia selvisi ja hoitui hyvin. PIti hillitä oma nauru, kun virkailija sanoi, että sinun äänesi kuuluu nyt aika huonosti, voisitko siirtyä parempaan kohtaan, niin että kuuluu paremmin... selitin, ettei se ole täällä mahdollista, mutta kun kukaan ei ole häiriintymässä äänestä, niin nostin ääntäni, puhuin lujaa. Hän jopa soitti uudelleen tänne päin, siinä toivossa että kuulee minut paremmin. Joka tapauksessa ihanan avuliaita virkailijoita, ja lennon vaihto onnistui helposti. Lopputuloksena minulla on muutama päivä Alanyaan paluuni jälkeen bussi Alanyasta Antalyaan ja lento Antalyasta Istanbuliin, ihan vain huvin vuoksi. Käyn pienellä päiväseikkailulla Istanbulissa, ellen sitten tee erästä jatkoliikkua, sellaista, josta olen jo pitkään haaveillut. Vaan aika näyttää.

VIime yönä näin unissani vauvaunta, ja että eräs Suomen turkkilainen ystäväni synnyttää. Aamulla nousi lähes hiukset pystyyn, kun avasin FAcebookin ja näin, että vauva todellakin on syntynyt viime yönä. Isosti onnea koko perheelle 💗.

Mustatorvisieni, herkku
ALanyassa on alkanut sienestyskausi. Sieniä on sateiden ansiosta nyt runsaasti, kun vaan osaa mennä oikeaan
paikkaan... minulla ei ole aavistustakaan missä niitä kasvaa, tiedän vain että nyt niitä kasvaa, ja uutisten mukaan runsaasti. JA sateet eivät Alanyasta ihan heti lopu, heh hee. Pari kolme päivää on välissä aurinkoista, ja sen jälkeen tulee taas rankkasateita, pari kolme aurinkoista päivää ja uudet rankkasateet. Rankkasateiden aikana päivälämpötilat laskevat, samoin yölämpötiloissa mennään jo ihan selkeisiin talvilukemiin. Se on nyt sitten talvi. Nautitaan siitä. Sateiden, talven alkamisen ja turistikauden loppumisen takia monia kauppias ja ravintoloitsija sulkee yrityksensä näinä päivinä. Alanya hiljenee ihanaan, rentouttavaan talvielämään.

SIenistä vielä. ALnyan alueella kasvaa ainakin orakkaita, suppilovahveroita, mustatorvisieniä, kanttarellejä, tatteja, rouskuja ja keväisin korvasieniä. Tässä on linkki erääseen ruokasivustoon, josta näet muutaman sienen. Sienilajikkeita on enemmän kuin Suomessa, samoin syötäviä sieniä. Metsäalueilta kannattaa ensin lähteä katsomaan, mutta toisen viljelyksille, puutarhoihin tai liian lähelle pihamaata ei kannata mennä. Parempi osoite on valtion omistamat metsäalueet, yleiseen virkistyskäyttöön varatut alueet. Ei kannata luottaa myöskään siihen, että "minulla on turkkilainen opas, kyllä hän tietää mistä voi kerätä ja mistä ei". Olen nähnyt konkreettisesti sen, että toisilla ihmisillä ei ole mitään kunnioitusta toisten omaisuutta kohtaan, etenkään idästä tulleilla paikallisten turkkilaisten omaisuutta kohtaan. Sientenkeruureissulla on parempi, että käytät omaa harkintaa ja järkeä siitä, mistä voi kerätä ja mistä ei.

Sienten tunnistamisessakin käytän vain omaa varmaa tietoa. Sanoi kuka tahansa mitä tahansa, en usko, paitsi jos on koulutettu sienineuvoja tai lisenssoitu myyntiin kerääjä. SIlti kannattaa aina itse selvittää ja varmistaa, että tuntee sen sienen josta aikoo ruokaa valmistaa. Turvallisinta on kerätä niitä mitä on tottunut keräämään ja syömään. SIenet ovat tosi herkullista ruokaa oikein valmistettuna, ja karseita huonosti valmistettuna tai väärin maustettuina. Otapa suomenkielinen sienikuvastosi avuksesi, toimii se Turkissakin.

TÄssä videosarjassa turkkilainen sieniekspertti neuvoo sieniasioita, turkiksi.
TÄllä sivustolla on ruokasienten kuvia ja selityksiä, turkiksi.
VAarallisia sieniä kuvina ja selityksinä. esim. kanttarellin kaltainen, mutta myrkyllinen...
TÄSsä vielä kattava sieniopas, turkiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.