keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Pankkiautomaatti- ja asunnonvuokra-asiaa

Olin näköjään unohtanut julkaista eilen kirjoitetun tekstin, ja tänään se oli jo vanhaa asiaa joten jouti pois. Vanhuusko
hiipii... Aamulla oli aikainen herätys, ja paluu siihen karmeaan todellisuuteen, että pakkaskausi on alkanut. Aamulla nimittäin heräsin Kinnulassa, jossa pakkasta oli +10C. Ja minulla ei tietenkään ollut kunnon talvivaatteita mukana, mutta selvisin.

Alanyassa poliisit ovat liittäneet jokaisen pankkiautomaatin kylkeen varoitustekstin turkiksi, englanniksi ja venäjäksi. Alkuperäinen teksti on tässä:
"Tanımadığınız şahıslardan yardım talep etmeyiniz. Banka görevlilerinden yardım isteyiniz. Bankamatik kartınızı veya şifrenizi kimseye vermeyiniz.Kartınız bankamatiğe sıkıştığında bulunduğunuz yerden ayrılmayınız.  Banka   kapalı veya şüpheli bir durum mevcutsa derhal 155 polis imdat hattını arayınız. Bankanızın müşteri hizmetlerini arayıp durumu bildirerek, hesap işlemlerinizi geçici olarak durdurunuz."

Älä kysy apua ihmisiltä joita et tunne. Kysy apua pankkivirkailijoilta. Älä anna pakkikorttiasi tai tunnuslukuasi kenellekään. Jos pankkiautomaatilla tulee ongelmia ja korttisi jää sisälle, niin älä poistu automaatilta. Jos pankki on suljettu tai automaatilla on muuten epäilyttävä tilanne, niin soita poliisin päivystysnumeroon 155. Ilmoita pankkisi asiakaspalveluun tilanteesta, jolloin tilisi suljetaan väliaikaisesti.

Toinen viranomaisasia ovat asuntojen vuokraukset. Alanyaadres.com uutisoi että poliisit tarkastivat ja tarkastavat jatkossakin useita lyhytaikaisesti vuokrattuja huviloita ja asuntoja, ja erityisesti niiden vuorkasopimuksia sekä asunnoissa oleskelijoiden oleskelulupia. Nyt oli tarkastettu ulkomaalaisomisteisia huoneistoja ja niiden
asukkaita Oban, Tosmurin ja Bektasin alueella. Mikäli vuokrasopimuksissa ja oleskeluluvissa on ongelmia, on tiedossa uutisen mukaan 10.000 - 100.000 TL sakko. Jos siis vuokraat itsellesi asunnon, lyhyeenkin käyttöön, niin pidä huoli että sinulla on kirjallinen vuokrasopimus, josta käy ilmi myös se kuka on vuokrannut, kenelle ja mitä. Asuntojen ammattimainen vuokraaminen on luvanvaraista toimintaa ainakin siinä mielessä, että vuokratuloista on maksettava verot Turkkiin. Jos siis maksat vuokrasi ennalta Suomeen pankkitilille, eikä sinulla ole asianmukaista vuokrasopimusta, niin tiedät, ettei kaikki ole ok, ja liikut joko harmaalla tai jopa mustalla alueella. Vuokraa vain laillisesti, sellaisilta tahoilta, joilla on virallinen turkkilainen yritys, ja jotka hoitavat viranomaisvelvoitteensa Turkkiin. Jos ei muusta syystä, niin oman oleskelun moitteettoman sujumisen tähden.

Kävin tässä välissä pitämässä DanceFit tunnit Jyväskylän keskustassa. No, nousin sitten tunnin jälkeen erään asiakkaan kyytiin, kun hän sanoi, että ajaa läheltä sitä minne olen menossa. Hhmm. oli ymmärtänyt väärin missä asun, ja jätti minut 4 km päähän asunnostani. Koululta, jossa olin, olisi ollut 2 km kotiin, suorinta tietä. Ajattelin vaikka mitä. No, Jyväskylässä kulkee bussit harvakseltaan, ja siinä kohden missä bussi tuli, ei ollut pysäkkejä lähimaillakaan. Koko tuolla samperin matkalla oli bussipysäkkejä vain alkumatkasta ja lopussa. Kävelin koko matkan kotiin, vaikka paleli. Lopputuloksena oli paleltuneet posket ja paleltuneet pohkeet. Posket paleltuivat 2016 alkuvuodesta Vieremällä sen verran perusteellisesti, että ovat herkät. Itse asiassa Alanyassa oleskelu on muuttanut ihoa niin paljon, että iho paleltuu yllättävän herkästi. Iso yllätys oli se, että tämän vanhemman naisen pohkeet paleltuivat. Ja nyt ovat kipeät. HUomisista tunneista tulee tuskaisia. En tykkää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.