keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Pyörremyrskyistä, sairaalasta ja talvirenkaista

Eilen illalla 21:30 Antalyan kolmella eri alueella, Kumluca, Finike, Demre, mellasti isohkot trombit, vai pitäisikö niitä sanoa pyörremyrskyksi. En tiedä missä noiden kahden raja menee. Joka tapauksessa puhun nyt pyörremyrskyistä. Kolme samaan aikaan ilmaantunutta pyörremyrskyä teki huomattavia aineellisia tuhoja tuhoten satoja kasvihuoneita, useita taloja, sähkölinjoja, autoja, kuorma-autoja, traktoreita, työmaaparakkeja jne. sekä katkoi ja  repi puita juurineen ylös. 31 henkilöä loukkaantui, mutta käsittääkseni onneksi vältyttiin kuolonuhreilta. Osa loukkaantuneista on vakavasti loukkaantuneita.

Linkkejä. Alanya adres 1, Alanya adres 2, Alanya adres 3, Alanya postasi.

Tietyillä alueilla liikkuessasi tarvitset Turkissakin auton alle talvirenkaat. Lumisilla ja jäisillä tieosuuksilla autoissa on oltava talvirenkaat 1.12. - 1.4., ja ellei ole, rapsahtaa siitä 625 €:n sakko. 1.1.2018 lähtien sakko nousee 715 TL:aan. Talvirenkaat tulevat tarpeeseen esim. Alanyan vuoristoteillä, ja siellä on jo nyt satanut lunta ainakin pariin kertaan. Talvirenkaissa tulee lisäksi olla riittävä kulutuspinta ja urasyvyys, vai mitä ne nyt ovatkaan, joten jos vuokraat autoa, niin tarkista että auton renkaat ovat sekä lain mukaiset että turvalliset.

Turkissa monet hiihtokeskukset avaavat ovensa näihin aikoihin, viimeistään joulukuun puolivälin tienoilla. Tälle talvelle on ennustettu viimevuotista runsaslumisempaa kautta, ainakin lehtiartikkelin mukaan. Omissa haaveissa on päästä käymään yhdessä talviurheilukeskuksessa tänä talvena, mutta... mutta on se matkaseura. Yksin en halua lähteä, turkkilaisista tuttavistani kukaan ei hiihdä tai laskettele, ja Alanyassa asuvista eurooppalaisista tuttavistani yksi lähtisi, mutta on ainakin nuo ensimmäiset talvikuukaudet Ruotsissa. Joten jospa keväthangille... Alanyassakin on retkeilykarttaan merkitty kayak merkezi, eli hiihtokeskus, joten ainakin sen aion käydä tsekkaamassa, kun lunta sataa vähän lisää, ja kun itse olen Alanyassa.

Nyt tulevana viikonloppuna Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi eli Alaaddin Keykubatin Yliopistosairaala muuttaa Cikcillistä Obaan, uusiin vastavalmistuneisiin tiloihin. Muutto on suunniteltu tapahtuvaksi lauantain ja sunnuntain aikana, ja on iso, iso urakka. Muuton jälkeen sairaala kaikkine toimintoineen palvelee normaalisti, ja poliklinikat ja osastot toimivat uudessa sairaalassa. Mitä kaikkea vanhaan rakennukseen jää, vai jääkö mitään, sitä en tiedä, mutta sekin selviää aikanaan. Tässä linkki lehtiartikkeliin.

Pyörremyrskyjen aiheuttamat tuhot ovat surullisia. Voimia heille joita myrskyt vahingoittivat. Sen sijaan tuo myrsky kiehtoo kyllä. Jälleen sanon, että olisi mielenkiintoista nähdä trombi tai pyörremyrsky sopivalta etäisyydeltä. Myrskyhullu olen muutenkin, kun rakastan kunnon salamointia ja ukkosen jyrinää. Tuolla trooppisemmassa ilmanalassa jyrähteleekin ihan kunnolla, kun kerran aloittaa. Hyvin sateinen aikahan siellä on nyt menossa. Valtion ilmatieteenlaitoksen 5 pv sääennusteessa kiinnitti huomiota 19.11. jolloin on ennustettu olevan ukkosmyrskyinen päivä. Pitkissä, toisen firman sääennustuksissa näkyi sateita ilman myrskyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.