torstai 14. joulukuuta 2017

Ihana, aurinkoinen päivä

Alanya ja Välimeri 14.12.2017
Mikä päivä :)) . Aloitetaan ompeluseuroista. Yli puoli vuotta päättelemättä lojunut
monivärinen kuvioneulelapanen tosi monine langanpätkineen on nyt sitten päätelty. Ihan vaan siksi kun se seura tuolla oli niin tekevää, niin tuli itsekin tehtyä siinä sivussa. Toisessa sivussa yritin puhua sekä ruotsiksi että turkiksi, kunnes turkki katosi. Minulla on alusta asti ollut sama ongelma. Kun ruotsi vahvistuu, niin en millään saa turkin kielestä kiinni. Jouduin ruotsinkielisen session jälkeen sanomaan ravintolan tarjoilijalle englanniksi, että puhupa minulle turkiksi, ihan mitä tahansa. Sen jälkeen pystyin taas vaihtamaan turkkiin. Ja kun saan taas turkin puhumisesta kiinni, en tavoita ruotsia tai sinne sekaan tulee paljon turkkia. Juuri näiden kahden kielen yhdistäminen on haasteellista, ellei jopa hyvin haasteellista, minulle. Mutta oli mukava viettää aikaa näiden nauravien ja iloisten rouvien kanssa. Ja he olivat valtavan suvaitsevaisia ja ystävällisiä surkeasta ruotsinkielentaidostani huolimatta.

Joku puu kukkii 14.12.2017
Itsetuntoa ei hivellyt yhtään se, kun puhuin eräälle "turkkilaiselle" miehelle turkiksi, kysyen häneltä tiettyjä messuun liittyviä asioita, ja mies ei ymmärtänyt mitä yritän sanoa. Kesti hetken tajuta, että hän kyllä näyttää turkkilaiselta ja osittain onkin, mutta osittain ei. Syntyjään turkkilaiset, joille turkki on ollut ja on edelleenkin ykköskieli ei tuota vaikeuksia ymmärtää ulkomaalaisen hieman erilaisia äänenpainoja ja vaihtohtoisia tapoja käyttää sanoja. Mutta joillekin se on ihan helkutin vaikeaa. Osalla ei ole yhtään luovutta, eikä osalla ole edes halua ymmärtää. Tämänpäiväinen tapaus asettui tähän en halua ymmärtää / en kykene ymmärtämään -osastoon. Tämä rohkaisuksi kaikille niille, jotka opettelevat ja yrittävät puhua vierata kieltä. Se, että et tule ymmärretyksi, ei aina johdu sinusta. Joskus vastaanottajaa vaan ei ole säädetty oikein, tai hän ei ole oikea vastaanottaja  ;) .

Sähkölaskukin näkyi tulleen, ja yllätys oli iso. Tuo pieni, Suomesta tuotu asuntovaunun lämmitin osoittautui ihanaksi vehkeeksi. Sen lisäksi että se pitää olohuoneen, keittiön ja eteisen ongelmitta ja automaattisesti säätämässäni 20C lämpötilassa, on se myös vähän energiaa kuluttava. Sähkölasku oli vain 10 € vaikka tuo on ollut päällä kaiket päivät, olen käyttänyt sähköuunia monta kertaa, suihku- ja käyttövesi lämpiää sähkövastuksilla, pakastin ja jääkaappi ovat päällä aina, ja ledivalot ja tietsikka vievät myös virtaa. SIlti kuukauden sähkölasku oli vain 12 €. No, olen ollut tässä vasta 2 viikkoa, mutta tuo kerrottuna kahdella on silti hyvä tulos. Ne pari tuttavaa, jotka käyttävät ilmalämpöpumppua asuntonsa lämmittämiseen ovat kertoneet sähkölaskunsa olevan noin 80-100 € / kk. Sinne asti laskuni ei nouse millään.

"Joku-puun" kukka tuulessa zoomattuna"
Miksihän juuri sähköstä tuli mieleeni älylasit. No, nyt ne on ainakin täällä otettu viranomaiskäyttöön, eli Jardarma käyttää älylaseja. Niin vaan tekniikka kehittyy ja muutaman vuoden välein otetaan jotain uutta käyttöön, joka sitten vauhdilla yleistyy. Olisi kiva tietää mitä kaikkea tietoa tms niiden sisäpinnalla näytetään, miten ne oikeasti toimivat jne. Mielenkiintoiset kapineet.

Eilen laitoin taas ruisleipäjuuren "kuplimaan", ja nyt illalla se oli valmis leivottavaksi. Jostain syystä jo paistovaiheessa tuli niin järkyttävän hyvät tuoksut uunista, että ei muuta kuin pari keskeneräistä pientät ruisleipästä pelliltä lautaselle, kylävoita päälle ja läppärin ääreen herkuttelemaan. Tuore, kuuma ja voilla voideltu ruisleipä 😍 . Vaan kun ei niitä voi syödä yhtä tai kahta... tuosta voista vielä. Tässä erässä on oletettavasti myös lampaan tai vuohen maitoa lehmänmaidon seassa, sillä tässä on vuohenmaitomainen jälkimaku ja hieman erilainen tuoksu. Hyvää, todella hyvää.

Kävin kaupunginteatterilla hakemassa lippuja erääseen näytökseen, josta kerron sitten kun olen sen katsonut. Teatterin lippukassa oli paikka, jossa oli hymyileviä, iloisia ja hyväntuulisesti palvelevia työntekijöitä. Kulttuuri ja taide tekee hyvää :)) . Siitä suuntasin Kleopatrarannan alkupäähän, jossa isohkot aallot kohahtelivat rantaan. Auringonpalvojia oli muutama, vaan paikka olikin suht suojainen ja lämmin. Tosin oli jokunen siellä täällä tuon toisenkin rannan puolella, kun ajoin fillarilla sitä kautta. Kaiken kaikkiaan mukavan lämmin, aurinkoinen päivä, ja osin tuulinenkin. Kotiin tullessa oli kova vastatuuli, ja saderaja meni tästä aika läheltä, mutta eipä onneksi satanut juuri tällä reitillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.