tiistai 19. joulukuuta 2017

Influenssan elkeitä

Yli 20 vuotta sitten näin tonttuja <3
Tässä tympeä lista: Eilen illalla alkoi kurkussa tuntua kurjalta. Yöllä tuli mukaan myös päänsärky ja lihaskivut. Aamulla yllätti nivelkivut. Tänään iltapäivällä nousi kuume. Yhtälö muistuttaa taas niin paljon influenssaa, että suuntasin lähimpään apteekkiin kyselemään lääkitystä. No, sitä samaa kuin ennenkin, mutta en nyt kehtaa sitä täällä ääneen mainostaa. Kovempiin virustulehduksiin saa täällä onneksi apteekista kovempiin virusinfektioihin tarkoitettua lääkettä, toisin kuin siellä toisessa kotimaassani. Joten lepoa, unta, lääkettä ja teetä sisältää ainakin lähin vuorokausi.

Aikamoisella voimalla nousee tauti päälle, osin kai älyttömän stressin ja sen eilisen purkautumisen vuoksi. Niinhän tämä perinteisesti toimii. Jos oma diagnoosi on oikein, että kyse on vaan kovasta virustaudista, niin parin kolmen päivän päästä olen taas paremmassa kunnossa. Jos tein virhearvion ja kyse on bakteeripohjaisesta hengitystieinfektiosta, niin joutunen tutustumaan paikalliseen keuhkolääkäriin tai päivystävään lääkäriin parin päivän sisällä. Eh, sairauskuluvakuutus on tietysti voimassa vasta ensi tammi-helmikuun vaihteessa, kun uusi oleskelulupakortti tulee. Juuri nyt ei satu olemaan mitään vakuutusturvaa sairastumisen varalle, koska en enää saa Turkin ulkopuolelta ostettua mitään kun en ole asunut edellistä kuutta kuukautta yhtäjaksoisesti Suomessa.

Jos siis suunnittelet Turkkiin muuttoa, ja hankit täältä oleskeluluvan vaikkapa vuodeksi, niin oleskelulupaa varten sinun pitää ostaa paikallinen ulkomaalaisen sairaskuluvakuutus. Mikäli sinulla on saman aikaisesti joku jatkuva tai määräaikainen eurooppalainen, esim. Suomesta ostettu sairaskuluvakuutus, niin älä vaan päästä sitä katkeamaan. On mahdotonta ostaa näille väliajoille uutta, ellei valehtele allekirjoittaessaan, sillä jokainen löytämäni yhtiö vaatii että ennen ostohetkeä on asuttava 6 kk siinä maassa, jossa on kirjoilla ja jonka osoitteen perusteella sairaskuluvakuutusta ostaa. Shit.

No, joku voi sanoa, että osta Turkkiin omaehtoinen sairaskuluvakuutus. Vaan kun sitä ei voi ostaa ilman oleskelulupaa, ellei käytäntö ole muuttunut viimeisen 9 kk aikana. Ja vaikka nyt ostinkin sen (oleskelulupaan liittyen), niin sen voimassaolo alkaa vasta oleskelulupapäätöksen tultua, ja vakuutusta voi käyttää vain yhdessä voimassaolevan oleskelulupakortin kanssa. Jos ostat oleskeluluvat täysin ilman katkoja, silloin tätä ongelmaa ei ole. Minulla oli taas katko välissä, koska koen turhaksi ostaa oleskelulupaa Turkkiin sellaiselle ajalle, jolloin olen paljon Suomessa, ja joka aika hoituu turistiviisumilla. Mieluummin käytän oleskeluluvan päivät siihen, että olen täällä mahdollisimman paljon ko ajasta. Tuleva vuosi on toivottavasti sellainen, ellei isoja yllätyksiä satu. Ja mielellään myös seuraavat 20 vuotta, nyt kun Suomen sosiaaliturvallakaan ei ole enää mitään merkitystä, kun olen siitä ulkona.

Käväisen jääkaapilla, kaivaudun sen jälkeen peittojen alle ja matkaan toivottavasti kohti unten maita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.