keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Talviasuminen täällä

Vähän joulun väriä
On ollut niin erilaisia talvia, etten ole varma mikä on täällä sellainen tavalliseksi kutsuttu talvi. Viime talvi oli järkyttävän kylmä, ja kaikessa kylmyydessään minulle täysi yllätys. Tämä alkutalvi on ollut ihan erilainen. Nyt ei ole ollut tietoakaan siitä hyytävästä kylmyydestä, joka viime vuonna pyrki luihin ja ytimiin asti. MArraskuussa oli hetken aikaa rajun kylmä, epätavallinen sää, mutta joulukuu on ollut kuin Suomen kesä.

Nyt sateita on ollut kuulemma tavallista vähemmän, ja siltä se omienkin kokemusten perusteella vaikuttaa. Tällä säällä tulee hiki kun lähtee talvitakki päällä ulos. Monet liikkuvat päivisin pelkkä villatakki yllään, eivätkä näytä palelevilta. Kylmästä tulleet turistit ovat ihan kokonaan eri juttu... heitä näkee t-paidassa ja shortseissa, muutamia jopa rannalla auringonotossa. No, jos tarpeeksi kylmästä tullee eikä palele, niin mikä ettei. Tehköön kukin niin kuin oma kroppa hyväksi näkee.

Vaikka aamulla oli harmaata ja pilvistä. kadut märkinä öisen sateen jäljiltä, niin päivällä oli paljon kauniita, aurinkoisia hetkiä. Mitään sateita en päivällä huomannut, tosin en nyt hirmuisen aktiivisilla hoksottimilla varustettu ole ollutkaan. Parvekkeella tarkeni tänäänkin illalla istua pitkiä aikoja pelkkä villatakki päällä katselemassa auringonaskua ja merellä aurinkoa vasten tummina silhuetteina näkyviä, pieniä kalastajaveneitä. Nautin suunnattomasti näistä parvekenäkymistä ja mahdollisuudesta istua avoimen taivaan alla auringosta nauttien. Luonto järjestää aina jotain kivaa katsottavaa.

KUn ei muuta jaksa, niin käsitöitä voi yrittää tehdä
Influnssasta paraneminen on jo voiton puolella, kiitos Enflüvirin ja vastustuskyvyn. Nyt on imusolmukkeet aktioituneet ja saa kävellä kädet vähän kohotettuina, kun kainaloihin yms sattuu. Ruoka maistui jo jotenkin, suklaa olisi maistunut erityisen hyvin, mutta onneksi sitä oli vain vähän. Olin toissapäivänä laittanut taas ruisleipätaikinan valmistumaan, ja kun en jaksanut sitä tänään tehdä ihan oikeaoppisesti, niin tuli pikaisesti tehtyä pikkuleipäsiä, reissumiehiä. Kävin sen verran ulkona että sain haettua lähimarketista vähän ruokaa parille lähipäivälle, mutta tuo ylämäki oli tänään tosi jyrkkä. Liekö joku jyrkentänyt sitä viime aikoina? Tarvitsi pysähtyä ja puhaltaa aika moneen kertaan, joten on tässä vielä parantelun paikkaa. Ihana kuitenkin kun kuume on ollut enää pientä lämmön nousua.

Talviasumisesta vielä. Alanya ei ole enää niin hiljainen ja rauhallinen talviaikaan, kuin mitä oli esim. 2012 tai 2013. Täällä on nytkin koko ajan vilskettä ja vilinää. Ainoa hiljainen aika on pimeä aika, tosin teillä ja isompien markettien luona ei silloinkaan ole hiljaista. Vilkkaus on selvästi lisääntynyt, ilmeisesti siksikin, että väkiluku on kasvanut, niin Turkin eri alueilta muuttaneiden kuin ulkomaalaistenkin määrä on lisääntynyt. Myös elinkeinot ovat vilkastuneet, vaikka moni yrittäjä onkin joutunut sulkemaan putiikkinsa. Yrittäjillä ei ole helppoa, ja nyt on parasta olla osaava yrittäjä ja yrityksen talous harkitulla, vakaalla pohjalla. Uusiakin yrityksiä nousee koko ajan. Joka viikko avataan jossain joku uusi, isompi tai pienempi firma.

Timjami ja purjot, herkkua molemmat
Joulu näkyy ja kuuluu monin eri tavoin. Useat liikkeet ovat koristaneet ikkunansa ja
liiketilansa jouluiseksi. Metrossa myydään joulukuusista lähtien kaikkea joulurekvisiittaa. Yksi jos toinenkin paikka valmistaa ja mainostaa jouluruokailuja ja joululauluhetkiä ja ties mitä. Tosi moni kiertelee joulushoppailemassa. Joulu ei kuulu tähän kulttuuriin, mutta täällä se vaan on, ja tänä vuonna aiempia vahvemmin. Alanyan kaupunki on suvaitsevainen ja hyväksyy myös ulkomaalaisten omat perinteet ja uskonnollisetkin tapahtumat. Joulumyyjäisiäkin on ollut useammissa paikoissa, monen eri tahon järjestämänä.

Moni eurooppalainen on kysynyt minun joulusuunnitelmiani, että lennänkö SUomeen sukulaisten luo. Mitä? En minä ole mihinkään lähdössä kun juuri tänne pääsin. Ei jei jei mitään lentoja minnekään juuri nyt. Videopuheluita ja puheluita sitäkin enemmän. Joulukuusen sijaan hankin parvekkeelle timjamin, jota paapon kuin vauvaa, ja odotan sen kasvavan leikkuukypsäksi. Tuttavani sen sijaan oli hakenut jostain männyn ja koristellut sen itselleen kuin kuusen. Hyasinttejakaan meillä ei näy vaikka niitä Alanyassa onkin. Krookuksia ja tulppaaneja näkyy vain varren pään verran, nekin muistin kastella. Ilokseni sieltä on nyt nousemassa enemmän varsia kuin mitä sinne vuosi sitten istutin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.