lauantai 16. joulukuuta 2017

Yufka

Alanya Yufka, oli hyvää
Tässä kuluneen viikon aikana lähimarketissa olleet yufka-paketit alkoivat kiinnostaa. En ollut ihan satavarma mitä paketista löytyy kun sen avaan. Pari vuotta aiemmin silloinen naapurin rouva opetti minulle miten hän valmistaa siitä ruokaa, jota hän kutsui nimellä börek, piirakka. Myöhemmin selvisi, että nimien kirjo on valtava. Kukin kutsuu näitä tuotoksia sillä nimellä kuin on oppinut, ja eri maantieteellisiltä alueilta tulleilla ihmisillä todella on erilaisia nimiä samalle asialle, ja erilaisia tuotoksia samalle nimelle. Näinhän se on Suomessakin.

Kun avasin paketin, hämmästyin yufka-levyjen suurta kokoa. Muistelin että näkemäni oli pienempi, mutta se olikin levystä pienemmäksi revitty pala. Itse en hennonut repiä kauniita, seitinohuita ja esipaistettuja pyörylöitä, vaan mietin mitä ja miten niistä saisi muotoiltua. Etiketin perusteella ovat vieläpä käsin tehtyjä. Valmistusaineina vehnäjauho, vesi ja suola.

Yufkapaketista löytyi 3 tällaista 2:n nippua
Ensimmäisestä tuotoksesta ei ole kuvaa, se kun tuli syötyä ennen sitä. Pirskotin isolle
levylle kananmunaa ja oliiviöljyä. Lisäsin hienonnettuja pinaatinlehtiä, ja suljin suorakaiteenmuotoiseksi, reunat päällekkäin keskelle taittelemalla. Taas kananmunaa ja öljyä väliin, ja suljin päädyt keskelle päin taittamalla, niin että muodostui neliö. Sisälle olisi voinut laittaa myös juustonmuruja, hienonnettua kypsää perunaa, hienonnettua makkaraa tai yrttejä. Sen perinteisempi kypsennystapa on paistaa paistinpannulla tai muurikkapannulla kahta puolta kypsäksi, mutta itse paistoin sen grillivastuksen alla sähköuunissa (välillä kääntäen). Ja hyvää tuli.

Tässä paketti avattuna. Ei mahtunut työtasolle.
Tänään laitoin kaksi isoa levyä päällekkäin, alemman voitelin ruokaöljyllä. Leikkasin
ympyrän keskustan kautta kahdeksaan osaan, niin kuin tekisin croissantteja. Tällä kertaa jätin kananmunan pois, ja käytin ainoastaan ruokaöljyä. Lisää "leveään päähän" ennen rullaamista mieleinen täyte, esim. juusto, rullaa kiinni, voitele, ja kypsennä. Kypsensin ne taas uunissa grillivastuksen alla, välillä kääntäen, koska en pidä upporasvassa kypsentämisestä. Jos noista olisi tehnyt pienempiä ja tasapaksumpia sekä paistanut ne upporasvassa ranskalaisten tapaan, niin siinä olisi ollut valmiita juustorullia. Turhan rasvan karsimiseksi tein ne uunipellillä, ja hyviä näistäkin tuli.

Uunin grillivastuksen alla paistettuja
Lisään tuohon alas vielä seuraavan viikon sääennusteen. Tänään on ollut pilvinen päivä, ja osin savuinenkin. Joku / jotkut ovat polttaneet asuntojaan, jotkut keskeneräisiä rakennuksia, ja savun hajua on ollut tänään yllättävän paljon. Mietin ensin, että mitä naapurit polttaa, mutta uutiskatsaus kertoihin tarkemmin mistä oli kyse. Menneellä viikolla oli tässä lähistöllä, Obassa, myös metsäpalo, joka säikytti ihmisiä jonkun verran. Joulukuun sää tähän mennessä on ollut reilusti lämpimämpi kuin mitä oli marraskuussa, mutta silloin olikin poikkeuksellisen kylmää, ja nyt on kuulemma normaali joulukuun sää. Jee. On oikeasti ollut mukavan lämmintä niin sisällä kuin ulkonakin.

Sääennustetta kun katsoin, niin toivon että ennuste vielä hieman muuttuu. No, toki luonto kaipaa vettä. Saisikohan nuo sateet ajastettuna yöajalle ;) .

Tinnitus on muutaman päivän huutanut ihan hillittömän lujaa, ja häiritsee nyt jopa keskittymistä. On sekä kammottavaa että ärsyttävää kun päässä on hirveä meteli. Eikä sitä kukaan ulospäin näe tai tiedä, ei varsinkaan ne, jotka puhuvat tosi hiljaa. KOva melukaan ei ole hyväsi, vaan sellainen sopivan rauhallinen äänimaailma, jossa kuuluu kunnon puheäänellä. Ei vähempää eikä enempää. Tänään ehdin jopa laskea kauanko olen täällä nyt ollut, ja huomasin kuinka vähän on taas rannallakäyntejä. Ehkä stressitaso on siksikin noussut. Merellä on voima ja valta rentouttaa, poistaa stressiä ja päästää luovuus irti. Huomenna aamulla voisi olla rantakävelyn paikka, jos herään sopivan ajoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.