sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Luvaton vierailija

Luvattoman vierailijan ilovärikartta
Jossain vaiheessa viime syksyä huomasin, että asunnossani oli käyty ilman lupaani ja
tietämättäni. Kaiken lisäksi en ollut ihan varma oliko vierailu tapahtunut päiväsaikaan, silloin kun olin pois asunnosta, vai oliko vierailija käynyt yöllä. Muutaman kerran näin kuitenkin, että oli käyty, sillä yksinelävälle "suolapurkin on oltava oikein päin kaapissa".

Kun elää tarpeeksi kauan yksin, on tavaroilla tietty paikkansa ja tietty asentonsa. Silloinkin kun asunnossa on hetkellisesti kaaos syystä tai toisesta, on itsellä melko selkeä käsitys siitä miten tavarat ovat, tai eivät missään nimessä ole. Sitä en tiedä alkoiko vierailija jättää tietoisesti merkkejä käynneistään, jotta tulisi huomatuksi, vai onko hänen mielensä sellainen, että hänen on vain ollut pakko siirtää joitakin tavaroita toiseen asentoon.

Aamulla huomasin, että täällä asunnossa on taas käyty. En tiedä onko se tapahtunut eilen poissa ollessani, vai viime yönä. Äitini kuoli 01/1990, ja muutama vuosi myöhemmin maalasin posliininmaalauskurssilla valkoiseen posliinilintuun hänen lintunsa värejä. Siitä asti tuo lintu on ollut äidin haudalla, ja mahdollisesti on edelleenkin. Näin sen viimeksi 2015.

kolmisen metriä korkea sumakki
Näin pari viikkoa sitten täällä myynnissä samanlaisia posliinilintuja, ja ostin sekä valkoisen että luonnonvalkoisen. Niillä on keittiön ikkunalaudalla tietty, oma paikkansa ja omalla tavallaan symbolinen asemointinsa. Ne linnut oli siirretty, ilmeisesti tahallaan, ja laitettu sellaiseen asentoon johon minä en niitä koskaan laittaisi. Tämä oli viimeinen havainto vierailijasta. Edellinen oli se, kun kissa oli hyvän ja luottamaan oppineen alun jälkeen ihan paniikissa keittiön kaapistojen alla, ja pelkäsi taas ihan älyttömästi. Arvelin, että joku joka inhoaa eläimiä on käynyt sisällä ja joko pelotellut tai satuttanut kissaa.

Aamulla en ollut vielä ehtinyt syödä aamiaista, ja nälkäisenä oli helppo suuttua ja kilahtaa saman tien... Sanoin vuokraisännälle, että täällä on taas käyty, ja että tämän pitää loppua heti, tai muutan pian pois. Sattumalta on toinenkin asunto tiedossa. No, vuokraisäntä otti asian tosissaan, ja hermostui hänkin, koska hänellä ei ole yleisavainta eikä edes toista avainta. Ainoastaan talkkarilla on yleisavain, ja talkkari pääsee siis kaikkien muidenkin asuntoihin, myös tuonne turistitalon puolelle.

Minun kohdallani ratkaisu on se, että tänään vaihdetaan oveen lukko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.