keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Vinkkejä: Mitä apteekista haavanhoitoon?

Muutama sana täältä Turkista löytyvistä haavanhoitotuotteista ja niiden hinnoista.

Kuvasta puuttuu alkuvaiheessa käyttämäni steriili sideharso (joustamaton) ja steriili joustava sideharso, joilla kiinnitin haavan päälle tulleet sidetaitokset paikalleen. Ne myytiin yksittäinpakattuina, muistaakseni 1,5 m pikkurullina. Vaikeutena oli saada tarpeeksi kapeaa, sillä aluksi käyttämistäni kahdesta apteekista löytyi vain hyvin leveää, joustamatonta sideharsoa, jolla vasta-alkajan saattaa olla vaikea sitoa haavanhoitotuotteita paikalleen niin, että paketti myös pysyy paikallaan. Toki sairaanhoitajalla on keinoja ja kokemusta, mutta perusmatkailijan käytössä kapeammat ovat helpompia, ja leveätkin ovat ok, jos ei muuta ole. Joustava sidetaitoksien kiinnitykseen tarkoitettu, kapeahko siderulla on sen sijaan huomattavasti helpompi käyttää kuin joustamaton ja leveä.

Steril Gazli Bez -nimellä löytyy steriilejä sideharsotaitoksia, joissa ei ole mitään ylimääräistä kemikaalia tai lääkettä. Näitä myydään eri kokoisina ja useimmiten 1-2 taitosta / steriili pakkaus. Pakkauksen hinta oli noin 1-1,5 TL Alanyassa molemmissa käyttämissäni apteekeissa. Adanastakin näitä ostin, mutta siellä apteekki teki hintahuijauksen ja tuotteet olivat huomattavasti kalliimpia. Niiden hintaa ei kannata edes mainita.

Tuo seuraavassa kuvassa oleva Sterilize Gaz Kompres sisältää 25 kpl steriloituja ja vähän pienempiä sideharsotaitoksia. Sen hinta Adanassa oli 8 TL. En tiedä mikä sen oikea hinta Alanyassa olisi. Tuskin kuitenkaan enempää. Tarjolla on myös ei-steriilejä sideharsotaitoksia ja sideharsorullia, mutta niin kauan kuin haavalla on jotakin auki, on paras käyttää steriilejä tuotteita ja erittäin hyvää haavanhoitoaseptiikkaa. Sinne haavalle on turha hankkia enää mitään lisäpöpöjä.

Tarjolla on myöskin kompressien, painesidosten tekemiseen tarkoitettuja pakkauksia, joissa tuotteita on kerralla enemmän. Niihin en kajonnut. Lisäksi on tarjolla eri materiaaleista valmistettuja ja lääkkeellisiäkin haavatyynyjä yms. Laitoin nämä tähän siksi, että juuri näillä nimillä saat mistä tahansa apteekista näitä steriilejä ja lääkeaineettomia perustuotteita, joilla voit toteuttaa perushaavanhoidon esim. ommeltuun haavaan. Isojen avohaavojen suhteen tarvitaan sitten ihan toisenlaisia haavatyynyjä sinne kontaktipinnalle.

Tämä joustava ja itsekiinnittyvä siderulla oli muihin nähden huomattavan kallis, mutta erittäin käyttökelpoinen. Koska haavalla on edelleenkin joitakin avonaisia kohtia, joudun käyttämään pohjalla steriilejä taitoksia, jotka laitan tällä kiinni paikalleen. Rulla on riittoisa. 1,5 - 2x jalan ympäryksen mittainen pala toimii hyvin, niin kauan kuin pysyy siistinä. Jos siihen vuotaa verta tai kudosnestettä, niin toki se pitää vaihtaa.

Nyt kun haavalla joutuu pitämään haavaa kiinni tukevia vetolaastareita, niin tikkien suojana käytän tuota, sillä loput tikit aukeavat nyt helposti.

Alemmassa kuvassa näkyvät Santavik -laastarit ovat olleet erittäin käyttökelpoisia, välttämättömiä ja ainoita, mitkä nyt toimivat siinä, mihin tarkoitukseen niitä käytän. Suomesta tuodut laastarit irtosivat heti kun kastuivat kudosnesteestä tai verestä. Nuo Santavikit ovat joustavaa ja hyvin kiinni pitävää kangaslaastaria, joilla voi vetää haavan kahta puolta ihoalueita toisiaan kohden kiinni. Tuen näillä haavaa pysymään kiinni, reunat vastakkain siis. Nämä laastarit pysyvät ihossa kiinni niin kauan kunnes itse otat ne irti. Niistä ei myöskään tullut allergista reaktiota, vaikka monesta vastaavasta saankin iholle rakkulan tms liima-aineiden vuoksi. Ja nämä Santavikit pitävät hyvin kosteuden sisällään. Yhdessä pakkauksessa on 10 kpl, ja pakkaus maksaa 0,50 TL. Näitä saa 82 Salı Pazarı -nimisistä kaupoista. Sevket Tokuksella, lähellä Vercenik Pastanesia, nämä laastarit on sijoitettu kassan edustalle, samalle hyllylle kuin partahöylät ja patterit yms pikkutavara.

Yritän saada loput tikit pysymään kiinni lauantaihin asti, jolloin ne on pakko poistaa. Ja toivon, että haava pysyisi mahdollisimman suurelta osin kiinni. Nyt näyttää että avoimia kohtia on, ja mitä enemmän niitä on sitä työläämpi jatkohoidosta tulee. Ja sitä tulehdusherkempi tilanne jää. Antibioottikin loppuu tikkienpoistopäivään, samoin kuin kortisoni, ja yritän olla maanantaihin asti kävelemättä (kovin paljoa). Kun pysyn asunnossa sisällä, niin kävelykin jää kohtuullisiin määriin. Ulkona sitä ei voi välttää kun ei ole autoa oven edessä.

Säästä vielä sen verran, että ukkosmyrsky saapui kylmien tuulien kera. Ihan ei huoneen muutto mennyt ajoituksellisesti nappiin. Ja mitä huomasin heti ensimmäisenä iltana... kollikissat. Tässä nurkilla pyörii kaksi kiimaansa mouruavaa kollikissaa, jotka pitävät niin pahaa ääntä, että yöllä moneen kertaan heräsin siihen, ja mietin millä niitä heitän. Tänä iltana teen valmiiksi muutaman vesipallon, ja toivon että entisen pesäpalloilijan heittotarkkuus on vielä edes jollain tavoin kohdillaan. Mourutkoot muualla kuin makkarin parvekkeen lähistöllä. Eiköhän vesipallot riitä (tämän ongelman siirtämiseen jollekin muulle nurkalle). Tosin meillä sataa nyt kaatamalla, joten saattaahan olla ettei illalla tai yöllä tarvitse heitellä yhtään mitään, eikä kuunnellakaan muuta kuin sateen ropinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.