perjantai 6. huhtikuuta 2018

Onko sinulla rabies-rokotus?

Ei ole muistunut mieleen, ei ole tullut koskaan, tarkistettua eikä kukaan ole kertonut. Nimittäin siitä, että kissan ja erityisesti koiranpuremiin täällä liittyy rabiesriski. Taudin ollessa ihmisellä puhutaan vesikauhusta, ja eläimellä raivotaudista. No, itse otin kyllä aikamoisen raivokkaita ajatuksia eilen illalla, kun kissa (jolla ei ole rabiesrokotusta) puri minua peukalon ja ranteen väliselle alueelle niin, että yksi kulmahammas meni ihan luuhun asti. Saman tien tungin puremahaavaan käsidesiä, ja päätin mennä aamulla lääkäriin hakemaan antibiootit, niin kuin eläimen ja ihmisen puremiin pitää aina hakea.

Lääkäri kirjoitti antibioottikuurit sekä tablettina että haava-alueelle laitettavana voiteena. Molempia on nyt käytettävä 5 pv, ja jatkuu tarvittaessa. Purema ei näytä pahalta, mutta kädessä leviää ihan selvästi tulehdus. Tetanus- eli jäykkäkouristusrokotuksen olemassaolon ja voimassaolon hän tarkisti, ja se pistettiinkin tammikuussa kun kaaduin fillarilla. Mutta sitten se yllätys. Hän kysyy rokotuksesta, nimellä kuduz, ja minä sanon joo, ei, en tiedä. En ymmärtänyt mitä kuduz on suomeksi, mutta hämmästyin suuresti kun puhelimen translator sanoi sen olevan vesikauhu.

Yritän miettiä ja muistella rokotuskorttini sisältöä, se kun ei tietenkään ole mukana. Mietin myös Suomen rokotusohjelmaa, ja vaikka paljon siitä muistankin, niin rabiesrokotuksesta en muista mitään muuta, kuin että Itä-Suomen alueella sitä pistetään ainakin tarpeen mukaan. Sanon sitten, että ei minulla ole sitä rokotusta lainkaan. Lääkäri lähettää minut Alanyan uuteen Devlet Hastanesiin, infektiolääkärin tsekkaukseen, ja sanoo, että siellä arvioidaan ja pistetään. Pikakäynti tutulla lääkärillä vaihtui puolen päivän projektiksi, mutta tarpeesta.

Lääkäri käski minut ensiapuun, ja sanoi että sitä kautta hoituu. Uudessa Devlet Hastanesissa oli tehty muutoksia sisätiloihin sen jälkeen, kun viimeksi olen siellä ollut. Kun lopultakin löysin jonkun jolta kysyä, niin hän kertoi että pitää mennä poliklinikkarakennuksen puolelle, ja sieltä aivan perältä löytyy infektiosairaudet. Etsin ja etsin, ja etsin edelleenkin. Olipa iso ja sokkeloinen paikka, ja se mitä etsin ei ollut siellä minne minun käskettiin mennä. Kun uudestaan löysin henkilön jolta kysyä, niin hän neuvoi minut eteenpäin, jonka jälkeen pari paikallista naista neuvoi edelleen eteenpäin jne.

Monien vaiheiden jälkeen olin ennen lääkärille pääsyä maksupisteellä, koska minun piti suorittaa maksu ennen lääkärikäyntiä kun vakuutus ei korvaa mitään eläinten puremista tai pistoista aiheutuneita juttuja. Ei mitään. Tarkistapa oma vakuutuksesi. Useimmissa eläinten pistot ja puremat sekä muut eläinten aiheuttamat sairastumiset suljetaan korvausten ulkopuolelle. Ja syystä. Rabieskin jos puhkeaa ihmiselle, niin se johtaa kuolemaan. Siihen ei tunneta parannuskeinoa.

Lääkäri täytätytti ja alleirjoitutti valtion rabies-paperin, kyseli vielä uudestaan tapahtumat, ja yllätti minut sitten rokotussarjalla. Luulin, että kyseessä on 1 injektio, 1 pistos, ja sillä siisti. Koska minulle ei ole koskaan annettu rabiesrokotuksia, niin saan nyt tehostetulla tahdilla 5 injektion sarjan, niin että pistokset tulevat päivinä 0, 3, 7, 14 ja 28. Immunoglobuliinia ei katsottu tarpeelliseksi, koska purrut kissa ei oletettavasti ollut raivotautioireinen. Tämä satsi on voimassa vuoden, ja jos joskus tarvitsee uudestaan, niin sitten arvioidaan tilanne uudestaan, ja ehkä pääsee vähän kevyemmällä rokottamisella. Päänsärky, pikkuinen kuume, pahoinvointi ja vatsakivut ovat päällä, mutta tämä rokotussarja pistetään joka tapauksessa. Ja osa noista oireista saattaa tulla antibiootista.

Rabiesta on ympäri maailman, ja joillakin alueilla joinakin aikoina enemmän, joskus
vähemmän. Sen tilanne elää ja muuttuu, sillä kyseessä on sekä katukissojen, kulkukoirien että villieläinten mukana leviävä tauti. WHO kampanjoi rabieksen vähentämisen puolesta voimakkaasti. Sekä Suomessa että Turkissa rabies kuuluu niihin sairauksiin, joita valvotaan ja myös ennaltaehkäisevästi lääkitään, niin kuin minunkin tapauksessani.

Rabieksesta löytyy lisätietoa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:n sivuilta. LInkki vie rabiesrokotus-sivulle, ja sivun oikeasta reunasta löytyy jatkolinkki Tietoa  vesikauhusta Sieltä löydät yksityiskohtaisempaa tietoa taudista ja sen tarttumisesta, oireista yms...
WHO:n englanninkieliset rabies-sivut löytyvät täältä.

Suhtautumiseni katueläimiin muuttuu vähitellen, kokemus toisensa jälkeen. Ja eläinlääkäriin. Hän kysyi mitä lääkityksiä kissalle haluan. Sanoin silloin, että sisä- ja ulkoloiset, että riittääkö se. Hänen puheestaan ymmärsin, että jos kissa on täällä eikä sitä viedä esim. Suomeen, niin riittää. Olisin toivonut hänen sanovan, että rabies-rokotus pitää ottaa joka tapauksessa. Hän on ammattilainen tässä asiassa, ja hänen tulee tehdä asia selväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.