maanantai 2. huhtikuuta 2018

Taaperretaan kukin tyylillämme

Joesta ne tuli, ja jokeen ne palasivat kiireen vilkkaa.
Muutama sananen siirtolaisuudesta, jaksamisesta, sopeutumisesta, mielenterveydestä ja auttamisesta. Onpas ollut kuukauden alku moninaisine ihmiskohtamisineen. Vasta toinen päivä tätä kuukautta on menossa, ja nyt jo huomaa miten kevät hajottaa jotkut ihmiset. Joillekin syksy on vaikeaa, joillekin kevät. Sitten on niitä, joilla on aina vaikeaa, ja niitä, jotka osaavat hakea apua silloin kun tarvitsevat.

Alanyassa on nyt 2-3 kk ajan saatavilla suomalaisen päihdehoitajan keskusteluapua. Hänet on tänne lähettänyt eräs suomalainen taho, ja hänet tavoittaa täällä Norjan Merimieskirkolla toimivan suomalaisen kirkon tai Tosmur-Kestelin rajalla toimivan helluntalaiskirkon/vapaakirkon työntekijöiden kautta. Apua voi hakea sekä itselleen, perheenjäsenelle että tuttavalle. Tuli vaan mieleen eilisistä tapahtumista, kun joutui katsomaan ja pitämään edes jotenkin koossa ihmistä, joka voi tosi huonosti.

Valvontatehtäviä! Kanaset on irti...
Joillekin ihmisille maahanmuuttajuuden / siirtolaisuuden mukanaan tuomat uudet elämänvaiheet tulevat yllätyksenä. Jos asut osittain Suomessa ja osittain ulkomailla, olen joko suomalainen tai jo kaksikulttuurinen, niin tilanteesi on hieman erilainen. Ne, jotka muuttavat uuteen kulttuuriin kokonaan, vaikka muuttavatkin vapaaehtoisesti, joutuvat silti käymään läpi pitkän ja haasteellisen psyykkisen prosessin. Suomen Mielenterveysseura kirjoittaa aiheesta Maahanmuuttajuus ja Miten sopeutua uuteen maahan. Sivuilla on paljon hyvää tietoa, josta on taatusti apua monellekin aiheen kanssa painiskelevalle. Täällä on yllättävän paljon henkisesti huonosti voivia ulkomaalaisia, siirtolaisia.

Tuossa kissakuvassa nelijalkainen valvontakamera merkkiä Kyylä sai piristystä muuten niin tylsään päivään, kun naapuruston kanat marssivat taas päiväkävelyllään pikkuparvekkeen lähistölle. Siinä oli hyvä katsella esteettömästi 👀. Ja sen jälkeen naapuri vielä trimmasi nurmikkoa...

Sitten ihan toiseen laitaan, nimittäin äärimmäisiin huvituksiin. No, äärimmäisistä en tiedä, mutta tämä on toistaiseksi ensimmäinen ja ainoa video, jonka katselu minun on pitänyt keskeyttää jo alkuvaiheessa huimaamisen ja pahoinvoinnin takia. Alanyatv:n Kalen yläteitä ja sieltä alastuloa, satamaan asti ajoa esittelevä video, joka on kai kuvattu kypäräkameralla tms. En tiedä mikä sen aiheutti. Ehkä nopeus ja kuvakulmat olivat sitä luokkaa, että teki enemmän pahaa kuin Linnanmäen härveleissä. Linkistä avautuu Alanyatv:n Youtubevideo.

Joki ja meri. Alanturkin näkyy vaihtaneen nimeä.
Meillä on ollut ihana kesäpäivä, tosin turisteista huolimatta itsellä vielä sellainen 2:n paidan päivä. Ilta kuudelta oli vielä +18 C ja yölläkin pysytään jo yli +10 C lämmöissä. Torstain ja perjantaina hätyytellään jo +30 C rajaa, ja kaupungilla ja suojaisissa paikoissa se todennäköisesti ylittyykin. Rannoilla ja tuulisilla paikoilla saatetaan jäädä vähän alle. Meillä tuulee edelleen vuorilta niin, että aamupäivälläkin vielä palelee, mutta se on tämä rinneasumisen riemu. Mm. Akdağ-vuorella on edelleen lunta ja laskettelukeli. Ja rannalla rusketuskeli. İhan kiva yhtälö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.