tiistai 8. toukokuuta 2018

Tien kysyminen ja Alanyan kartat

Menemen kaikilla herkuilla, Postin takana ÖzStat
Ihmiset ovat mielenkiintoisia. Olin vähällä sanoa kummallisia, mutta mielenkiintoinen on kuvaavampi sana. Itse voin olla kummallinenkin, toisista ei sellaista sanaa kehtaa käyttää.

Osaatko sinä lukea karttaa? Iso osa suomalaisista osaa lukea, mutta on kuulemma paljon sellaisia kaupunkilaisia, jotka eivät ole ikinä suunnistaneet tai tarvinneet karttaa kotikaupungissaan, eivätkä ole tätä taitoa opetelleet. Useimpien maalaisten on ollut pakko oppia kartanluku selvitäkseen sekä kaupunkeihin, kaupungeissa että niistä ulos. Nykyään tosin navigaattori hoitaa nuokin tehtävät ihan kohtuullisella tarkkuudella (paitsi Windows-puhelimissa 😁).

Siellä on jonkun virrakas pesä, korkeuksissa :D
Kumpi tarvitsee enemmän tietoa kaduista, niiden nimistä ja tärkeimmistä asiointipaikoista, turisti vai  paikkakuntalainen? On ihan sama oletko Suomessa vai ulkomailla tätä asiaa kysymässä, niin vuosikymmeniä kyseisessä kaupungissa asuneet paikkakuntalaiset tuntevat katujen nimiä huonommin kuin kaupunkiin muuttaneet henkilöt. Miksi? Kaupungissa ikänsä asunut ja kaupungin mukana kasvanut tuntee kadut ja paikat kuin omat taskunsa, eikä hänen tarvitse miettiä mikä sen baanalta lähtevän, uudehko poikkikadun nimi on, sen, jonka varrella on se uusi marketti. Hän vain menee paikan päälle jos kiinnostaa.

Paikkakunnalle muuttanut sen sijaan on ihan hukassa ja kadoksissa ilman karttaa ja katujen nimiä. Hän etsii ensin haluamansa palvelun osoitteen täydellisine kadunnimineen, sen jälkeen karttasijainnin ja suunnistaa paikalle joko paperikartan tai kännykän kartan avulla. Usein hän seuraa katujen nimiä ohi kulkiessaan, ikään kuin varmistaakseen että löytää perille. Paikkakunnan uusi tulokas, jos on aktiivinen ympäristönsä tutkija eikä pelkästään samoilla kaduilla ja samoissa kuppiloissa istuva, tuntee tärkeimpien paikkojen kadunnimiä ja karttasijaintia usein paremmin kuin ikänsä ko kaupungissa kasvanut.
Sataman houkutuksia, Sarille vinkiksi 😂

Kun sinun tarvitsee kysyä neuvoa ja opastusta jonkun kohteen löytämiseksi, niin minkä näköiseltä kadun kulkijalta sitä kysyt? En kuvaile tähän vaihtoehtoja, kysyn vain, että mietipä vielä keneltä, ja minkä näköiseltä ihmiseltä kysyt, ja keneltä et missään nimessä kysy.

ALanyassa käy usein niin, että ennen kuin ihmiset näkevät kasvoni, he luulevat minua paikkakuntalaiseksi, ja kysyvät tietä. Kasvoni nähdessään, tai kun otan aurinkolasit pois, koska aurinkolasit päässä ei ole kohteliasta keskustella, he usein kommentoivat, että "ai, et sinä taidakaan puhua turkkia". No, puhun kuitenkin. Olen sitten neuvonut heitä kohteisiinsa. Vain kerran näiden vuosien aikaan on käynyt niin, että en ole tiennyt paikkaa jonne kysyjä haluaa päästä. KAikki entiset katuja pitkin kävelyt ja paikkoihin ja rakennuksiin tutustumiset sekä aktiivinen kartanluku ja suunnistajan taidot auttavat hahmottamaan kaupunkia. Yksi tietty hotelli (Eijan ja kaverinsa käyttämä :) ) ja yksi tietty alue (Cikcilli) ovat poikkeuksia. Se hotelli on ihan omituisessa mutkassa ja Cikcilli on niin epämieluinen sokkelikko, ettei sitä kiinnosta opetella enempää kuin että sieltä osaa ulos jos sinne joskus sattuu eksymään.

Valtavan suuri ruusu nauttii olostaan
No, toissapäivänä bussiin nousi Koctaksen edestä ulkopaikkakuntalainen pariskunta, jotka kysyivät bussikuskilta, että meneekö bussi Kuyularönü Moskeijan luokse. Hämmästyksekseni bussikuski sanoi kyllä, vaikkei se pitänyt paikkaansa. No, pariskunta istuutui bussissa viereiseen penkkiin. Kysyin halusitteko löytää Kuyularönu Camin, voin neuvoa helpon reitin. "EI tarvitse. Kuski sanoi että tämä menee sinne." KErroin ettei mene, että moskeija jää 1,5 km päähän. Samaan aikaan puheeseen puuttui vanha paikallinen ukko, ja alkoi selittää moskeijan sijaintia.

"Teidän pitää jäädä pois Cuma Pazarin kohdalla. Sitten kävelette kukkakaupan vierestä seuraavalle kadulle, käännytte vasemmalle, vai oliko se oikealle, siinä on vaatekauppa, menette vierestä Cuma Pazarille, sieltä kävelette kauppiaitten ohi, käännytte oikealle, menette laukkukaupan ohi ja käännytte vasemmalle, jatkatte Atatürk-kadun yli, kävelette koulun ohi, ja käännytte vasemmalle, sitten vaan sitä katua niin pitkästi että ylitätte satamaan menevän tien, ohitatte basaarikauppiaitten alueen ja moskeija on oikealle."

Helppo ohje, eikö totta! Tosi helppo. Arvaa mitä ulkomaalainen olisi sanonut? Jäätte pois samalla pysäkillä kuin minä, kävelette suoraan kadun päähän Atatürk-patsaalle asti, otatte oikealle etuviistoon jatkuvan kapean tien, ja 100 m päästä moskeija on oikealla vieressänne. Mutta eihän ulkomaalaisilta mitään kysytä, kun oletetaan ettei ne kuitenkaan mitään tiedä. Kumpi näistä neuvoista on helpommin muistettava. Lisäksi näillä ihmisillä oli älypuhelin, he olivat turkkilaisia joten oletettavasti heillä oli myös turkkilainen liittymä, vaan miksi he eivät käyttäneet GoogleMapsia. Se kun toimii Alanyassa tosi hyvin, ainakin android-puhelimessa.

Suuria, ihania kaunottaria kadulta
Tuo ulkomaalaiseen hiukan ylimielisesti suhtautunut pariskunta jäi pois samalla bussipysäkillä kuin minä, bussikuskin kehottamana ja 1,5 km ennen Cuma Pazaria. He kuitenkin ilmeisesti luulivat jääneensä pois vanhan ukon neuvoman Cuma Pazarin kohdalla, koska lähtivät puikkelehtimaan pikkukaduille, ihan väärään suuntaan. Tervemenoa vaan :D . Liikunta virkistää ja saattaa jopa vilkastuttaa ajatustoimintaa.

Pari viikkoa aiemmin, autostähyppäämispäivänä, jutustelin parin naisen kanssa appelsiinipuutarhojen reunalla. Siihen pysähtyi auto, joka kysyi miten pääsee ylempänä menevälle tielle, DimCayn luolan suuntaan. Rouva neuvoi usean kiinnekohdan kautta, ilman oikeita ja vasempia. Näimme nuoremman naisen kanssa, että kuski pyöritteli epätoivoisena silmiään ja katseli voisiko joku toinen neuvoa, mutta emme tohtineet puuttua vanhimman rouvan neuvontatoimeen. Neuvo olisi sekin ollut yksinkertainen: aja tämä tie loppuun, käänny vasemmalle ja heti seuraavasta vasemmalle. Vaihtoehtoisessa ohjeessa oli mutka, eri värisiä taloja, kauppa, kahvila ja ties mitä.

Silloin kun itse kysyn neuvoa jonnekin pääsemiseksi, niin toivon saavani mahdollisimman
vähän mutta helposti muistettavaa adekvaattia tietoa. JOten "punaisen talon jälkeen mutkassa on iso puu, sen jälkeen risteyksessä kauppa, risteyksen toisella puolella on talo jonka pihalla on iso ruusupensas ja toisella puolella talon jälkeen näkyy kahvila, käänny kaupan kohdalta ja kahvilan jälkeen, tai ennen kahvilaa käänny uudestaan, siinä kai on kyltti jossa lukee DimCayi luola, tuolla se on ylhäällä" opastus saattaa saada aikaan henkisen sanaähkyn, josta ei muista muuta kuin mieleen pullahtavia epätoivon tunteita, ja kysymyksen "keneltä kysyn seuraavaksi".

Valtavan isoja, kerrattuja ruusuja, Alanyassa 😍
Muuten, tuonne Alanya-välilehdelle lisäsin eilen erilaisia karttoja Alanyasta. Tai siis siellä on monta linkkiä erilaisiin, hyödyllisiin ja yhtä lukuunottamatta ajantasaisiin karttoihin. KAiken lisäksi ne toimivat kännykoissä ja saat niistä myös kuvaruutukopioita ettei tarvitse käyttää ulkomaalaisen liittymän nettiä täällä. Ota wifialueella suunnittelemastasi reitistä kuvaruutukopioita matkan varrelta tarpeeksi monta, niin löydät niiden kuvien perusteella perille. EI tarvitse etsiä punaisen talon nurkan takana rappusilla istuvan kissan jälkeistä postilaatikon takana olevaa katua josta pääsee sinne minne haluat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Mikäli kommenttisi ei sisällä vihapuhetta, se julkaistaan tarkastamisen jälkeen.